MENÜ

Biztos alapot a jó termésnek!

Oldalszám: 53
2018.09.06.

A tavalyi kiváló termésből kiindulva a termelők az új szezonban ismét nagy kedvvel készültek a repce vetéséhez. Azonban az augusztus végén jelentkező aszályos időjárás jelentősen mérsékelte a várakozásokat. Az aszályos időjárás mindazonáltal csak akkor okoz jelentős termescsökkenést, ha a vízhiány mellett tápanyaghiány is sanyargatja a növényeket. Lényegesen csökkenthető az aszálykár mértéke a repce NPK-alaptrágyázásával és őszi levéltrágyázásával, mert a tápanyaggal jól ellátott növény kevesebb vizet használ egységnyi száraz anyag előállításához.

Az őszi káposztarepce alaptrágyázásához a BOREALIS L.A.T a következő készítményeit ajánlja: COMPLEX 15/15/15 + 7SO3 + Zn és VARIO termékcsalád, amelyek összetételét úgy alakították ki, hogy serkentse a növények gyökérképződését. Repcénk a tél elejére „eldöntötte”, hogy mennyi termést hoz, viszont ehhez kiváló fagytűrő képesség szükséges. A repce fagytűrő képességét ősszel 4–8 leveles fejlettségi állapotban 1 l/ha dózisban kipermetezett L.A.T SUPREMO L 101B + Ca  bór- és kalciumtartalmú levéltrágyával növelhetjük.

A tavaszi növényápolási munkák nagyon sok gazdálkodónál a repce első fejtrágyázásával kezdődnek, amit repceállományunk meghálál, termésmennyisége és nyersfehérje-tartalma ezáltal növekszik. Viszont érdemes figyelnünk arra a tényre, hogy a nyersfehérje-tartalom túlzott nitrogéntrágyázás esetén az olajtartalom rovására növekszik. További, sok termelőt érdeklő kérdés a kéntrágyázás jelentősége. A kén a növényekben, jelen esetben a repcében, az alapvető esszenciális aminosavak alkotója, szerepe van az olajtartalom képzésében. Termésképzésben betöltött szerepe jelentős. Ezért szükséges a széles körben elérhető NS műtrágyák használata repcénkben. Ezen termékekben a nitrogén és kén hasonló arányban van jelen, ami élettani szempontból megfelelő, mivel a nitrogén és kén hiánytünetei hasonlóak, hiányuk alapvetően gátolja állományunk egészséges fejlődését (VARIO termékcsalád). Gyengén fejlett állományokba javasoljuk kijuttatni a cinktartalmú granulátumokat!

Az idei szezonban is kiemelt jelentősége volt a bórtrágyázásnak, főleg a márciusi kemény fagyok után. A repce virágzásakor még mindig az intenzív növekedés időszakában van. A kijuttatott bórnak itt kettős szerepe van, segíti az aktív ionfelvételt, ezáltal javítja a gyökerek szénhidrát-ellátottságát; ezzel függ össze a virág- és termésképződés javulása is. Valamint a bórral jól ellátott növények vízhiány esetén – amire sok példa áll rendelkezésre az utóbbi évekből – a transpiráció korlátozása révén jobban tudnak gazdálkodni a vízzel. Ajánlatunk egészen tőrózsás állapottól a becőnövekedésig a L.A.T SUPREMO L  89B + Mo + S + Ca és L.A.T SUPREMO L  275 N + S + Mg készítmények kijuttatása az üzemi technológiába illesztve.

További tápanyagellátással kapcsolatos kérdéseivel keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

Sebestyén Gergely
Borealis L.A.T Hungary Kft.
[email protected]

lat-uj logo