MENÜ

Megéri ősszel is Yara tápanyagba befektetni

Oldalszám: 73
Tóth Gábor 2018.08.02.

Az őszi vetésűek közül meghatározó szántóföldi növényeink az őszi búza és a káposztarepce. Az elmúlt évtizedben mindkét növénynél változott az agrotechnológia és az intenzitás mértéke.

73-yara-kezdokep

 

Új intenzív fajták/hibridek kerültek a köztermesztésbe, melyek tápanyagigénye jelentősen megnőtt. Lecsökkent a hektáronkénti vetőmagmennyiség (repce esetében kb. tized részre a korábbinak), technológiai elem lett az őszi gyomirtás, és a regulátorozás repcében. Az alacsonyabb tőszám okán egyre fontosabbá vált, hogy megvédjünk minden egyes növényt a gombabetegségektől, és kiaknázzuk a genetikában rejlő terméspotenciált. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a talaj- és levélanalízisre alapozott növényspecifikus tápanyagellátás.  A Yara úttörő volt a szántóföldi és a kertészeti kultúrák növényre specializált tápanyagellátásának kidolgozásában. Ehhez nagy segítségünkre volt elődeink évszázados tapasztalata.

A mennyiség mellett egyre inkább előtérbe kerül a megtermelt alapanyagok minősége is, még ha ez árkülönbözetben nem is  mindig realizálódik. A megcélzott paraméterek eléréséhez elengedhetetlen az okszerű tápanyag-utánpótlás.

Miért szükséges ősszel az állomány tápanyagellátására odafigyelni?

 • Egyenletes állomány biztosítása az egységes keléssel.
 • Ideális fejlődési állapot elérése a nyugalmi időszak kezdetére. 
 • Tápanyaggal feltöltött, egészséges állomány, biztonságos áttelelés.
 • Az őszi fényszegény, rövidnappalos periódusban elősegíti a fotoszintézist, és a tápanyag beépülését.
 • Jó tavaszi start megalapozása.

Yara technológiai ajánlata az őszi tápanyagellátásra

A műtrágyaválasztásnál figyelembe kell venni a növény igényét és a talajtípus függvényében a talaj tápanyag-ellátottságát.

Ha a főnövényünk őszi káposztarepce és nincs talajvizsgálati eredményünk, akkor az  általános érvényű elv, hogy káliumtúlsúlyos összetételt válasszunk. A széles P/K arány lehetőséget biztosít, hogy a legjobb összetételt válasszuk az adott tábla talajtípusához, például YaraMila 8-24-24, 7-20-28, 9-12-25 stb.

Búza esetében az első helyen kell említenünk a YaraMila 16-27-7-t, mely őszi vetésű kalászosok ideális műtrágyája.  A  nitrogén és a foszfor aránya az ideális 2:1 arányhoz közelít. Azokon a területeken, ahol a káliumszint lényegesen alacsonyabb, vagy nagy káliumigényű növény volt az elővetemény, akkor a Yara Mila 8-24-24 lehet a megoldás.

Ha a nitrát alapú NPK-gyártást vizsgáljuk világviszonylatban, akkor elmondható, hogy a Yara vezető helyet foglal el ebben a technológiai szegmensben a gyártókapacítás alapján. A Yara komplex műtrágyacsaládját a YaraMila márkanév fémjelzi. Nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek világviszonylatban is népszerűvé tették a YaraMilát:

5 érv a YaraMila komplex melegen granulált műtrágya mellett

 • NPK mellett létfontosságú mikroelemek  felvehető formában.
 • Két különböző hatásmechanizmusú foszforformát tartalmaz.
 • P-Extend – nagyobb hatékonyság, hosszabb hatástartam a talajoldatban.
 • A széles P/K aránynak köszönhetően jól adaptálható a különböző adottságú talajtípusokra.
 • Nehézfém-szennyeződéstől mentes (gyártáshoz szükséges alapanyag-kinyerés saját Yara bányákból).
 • 100 év szaktudása minden granulában.

73-yara-bb rakodó

Összefoglalva

Az őszi alaptrágya kijuttatása, a hatóanyagarányok és -mennyiségek helyes megválasztásával lényegesen befolyásolja a biztonságosságot és eredményességét. A Yara tápanyagellátással ennek eredőjeként növekedni fog a jövedelmezőségünk.

Tóth Gábor,
Yara szaktanácsadó
+36 30 689 8094