MENÜ

Őszi káposztarepcék a Saatbau Linztől

Oldalszám: 57
2018.07.05.

Az a gazda, aki elhatározza, hogy repcét fog vetni, a fajták tekintetében a bőség zavarával találja magát szemben. Melyek azok a szempontok, amelyeket a fajtaválasztás során mindenképpen érdemes figyelembe venni? 

 

Napjainkban egy korszerű repcefajtának alapvetően olyan genetikai potenciállal kell rendelkeznie, amely alapján a 4,0 tonna/ha-os vagy e fölötti termésszintet biztositani tudja. A termőképesség mellett fontosak a beltartalmi mutatói. Ma már a 00-ás paraméter alapkövetelmény, az olajtartalomnak minimum 43%-osnak kell lennie. Rendkívül fontos, hogy az adott hibridnek milyenek az agronómiai tulajdonságai. Talán a sok közül is első helyre kívánkozik a télállóság problémája. További fontos agronómiai tulajdonság a szárszilárdság. A szárszilárdságot a termesztés során agrotechnikával is tudjuk befolyásolni, erősíteni, pl. a tág térállással, megfelelő tápanyagszinttel, szárcsökkentő szerek alkalmazásával. Szerencsés, ha a repce becőjéből a magok éréskor nem peregnek ki, bár ma már erre is van agrotechnikai beavatkozási lehetőség. A betegségellenállóság, főleg fómára, szklerotíniára, gyökérgolyvára, tarlórépa vírusra mind fontos és önmagukban is egy-egy nemesítési irányt jelölhetnek ki.

Nagyon fontos a repce alkalmazkodóképessége és termésstabilitása. A repce sokszor kerül a forgó során a nem igazán neki való helyre. Ilyenkor is előtérbe kerülhet a jó alkalmazkodóképesség. Nagyon fontos a fajták különböző tulajdonságainak stabilitása, pl. a termésstabilitás a különböző termőhelyeken és eltérő évjáratokban. Nézetem szerint ez legalább olyan fontos, mint pl. a rekordtermő képesség.

A Saatbau Linz Hungária Kft. forgalmazó partnerein keresztül olyan széles genetikai alapokon nyugvó hibrideket ajánl, amelyek kimagasló és stabil termőképességgel rendelkeznek, olajtermésben és olajtartalomban is kiválóak. Termesztési tulajdonságaik maximálisan megfelelnek a hazai termelői elvárásoknak.

Azt sajnos meg kell jegyezni, hogy a gyakorlatban sok esetben a termelő nem a saját maga által választott és termelt repcefajta minősítési eredményét kapja vissza, hanem több termelő terményét összeöntik és a kevert tételt minősítik. Így aztán a finomabb részletek figyelembevételére törekvő tudatos fajtaválasztás jelentősége csökkenhet.

Ajánlatunkban idén utoljára szerepel a jól teljesítő Labrador, azonban már 3 hibriddel állunk a repcetermelők rendelkezésére. A GRAF nevű csúcshibridünk állami elismerése óta dobogós helyen szerepel, teljesítményével megelőzve számos nagy nevű hibridet. Kínálatunk két új hibriddel is bővült. A CLARUS a még magasabb termésszintet célzó korai, a Hycolor pedig a jó teljesítményben és alacsonyabb vetőmag-árfekvésben gondolkodó, középérésű hibridet termelők kiváló választása lehet. Fajtáink mindegyike jó kezdeti fejlődésű, tavasszal jól regenerálódnak, így szeptember közepéig is vethetők.

Válassza fajtáinkat, vesse magjainkat, a magERŐ Önnel lesz!

mÁrcius saatbau imageinserat_1-2seite_ungarn_partner_2018