MENÜ

Itt az újabb szezon!

Oldalszám: 67
Gyuris Kálmán 2018.07.05.

A cikk írásakor úgy tűnik, igen vegyes eredményeket érünk el a repce termesztésében 2018-ban. Ennek elsősorban a megszokottnál is szélsőségesebb időjárás a fő oka. Azt szokták mondani a sikernek sok gazdája van, a kudarcnak csak egy. Ha sikerről beszélünk és „sok gazdáról”, akkor ebben a sorban a tápanyagellátás, műtrágyázás is helyet kér. Azt legalábbis nyomatékosítani kell, hogy a repce esetében érzi leginkább úgy az ember, hogy megfogadják a tanácsát, adnak a véleményére. Másik fontos visszajelzés, hogy az őszi értékesítési számainkban igencsak meghatározó a repce alá eladott mennyiség aránya. Ennél a növénynél tartják a legfontosabbnak a minőségi tápanyagellátást.

27-yara_logo

A repce műtrágyázásánál sok szempontnak kell egyszerre érvényesülnie, mint például a kezdeti gyors fejlődés, az erős gyökérképződés, a télállóság növelése, a nagy nitrogénfelvétel, a kiemelkedő kénigény, a hosszú és magas tápanyag­igény  stb.  Ennyi feltételnek  csak egy, kifogástalan fizikai tulajdonságokkal rendelkező, magas hatóanyag-tartalmú, minden elemet tartalmazó, jól oldódó műtrágya felel meg. A Yara palettáján több olyan összetétel is található, amely megfelel ezeknek a feltételeknek.

Első helyen kell megemlítenünk a YaraMila 8-24-24-t. Magas foszfor- és káliumtartalommal a csirázás kezdetétől a szemképződésig tudjuk biztosítani az ekkor szükséges tápelemeket. 250–300 kg/ha adagban kijuttatva elegendő a magasabb termésszintek eléréséhez is. Abban az esetben, ha bátrabban nyithatunk a kálium felé, akkor a YaraMila 7-20-28 a nekünk megfelelő összetétel. Magas foszforellátottságú területeken a YaraMila 9-12-25 biztosítja a növény átlagos makroelemigényét, különös tekintettel a káliumra. Mindhárom összetétel esetében az alacsonyabb nitrogénszint is elegendő az őszi induláshoz átlagos körülmények között, hiszen a későbbiekben a nitrogén pótlása úgyis megtörténik – újabban sok esetben már őszi fejtrágyázásról is beszélhetünk.

 

67-yara-repce-kép2-k

 

A nitrogén pótlására a Yara két terméket ajánl: alapesetben a YaraBela Extrant, amely 27%-os hatóanyag-tartalommal kerül forgalomba, valamint a YaraBela Sulfant, amely a nitrogén mellett ként is tartalmaz. Általában 24% nitrogén mellett 18% kén-trioxidot, de ez gyáranként változhat. Kén pótlása esetén legalább 30 kg/ha hatóanyag elérése a cél.

A három makroelem biztosítása mellett a mezo- és mikroelemek kijuttatása is létszükséglet. A kénről már volt szó, mellette a magnézium, kalcium, bór, mangán, molibdén is meghatározó. Ezek pótlása már lombon keresztül is megoldható. A YaraVita Brassitrel Pro ezekből az elemekből tartalmazza a szükséges mennyiségeket. (Ősszel 2 l/ha a javasolt mennyiség.)

Az intenzív repcetermesztés egyik kulcskérdése a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-utánpótlás megvalósítása, ehhez kívántunk egy kis segítséget adni.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.