MENÜ

Együttműködésben a mezőgazdaság kihívásaival szemben

Oldalszám: 96
2018.07.05.

Stratégiai megállapodás keretében, Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével köteleződött el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Vitafort - Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. annak a célnak teljesítésére, mely a kutatások maximális támogatásával a jövőt megalapozó fejlesztések, a hosszú távon fenntartható mezőgazdasági termelés megteremtését szolgálja.

96-hungrana-20180607_154802

Balról: Kulik Zoltán vezérigazgató, Vitafort Zrt. és Reng Zoltán vezérigazgató, Hungrana Kft.

A Hungrana Kft. mint hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is arra törekedett, hogy a legjobb minőségű, ellenőrzött GMO-mentes alapanyagból, hatékony gyártás során GMO-mentes termékeket állítson elő partnerei számára. A gyár a kukoricafeldolgozás során keletkezett mellékterméket, üzleti oldalról viszont társterméknek számító takarmánytermékeket állít elő a szabadegyházán található üzemében. A takarmánytermékek mennyisége csaknem 400 ezer tonna, amelynek körülbelül kétharmadát a kukorica nedves úti keményítőgyártás során, a keményítő nagyobb részének kiválasztása után visszamaradó CGF teszi ki. Ez a takarmány alapanyag természetes fehérje-, energia- és rosttartalmával a kérődzők, sertés, baromfi és hobbiállatok takarmányozásában vállal fontos szerepet. Emellett a nagymúltú gyárban prémium minőségű, koncentrált fehérjét tartalmazó kukoricaglutént és természetes növényi olajat tartalmazó kukoricacsírát állítanak elő. A Hungrana Kt. hosszú évek óta sikeres partneri kapcsolatot ápol a Vitafort Zrt.-vel, így a most született megállapodásnak köszönhetően még szorosabb szakmai kooperáció és stabilabb partnerség épül a két nagyvállalat között, és a hazai takarmányértékesítésben is folyamatos és stabil növekedés várható.

„Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a magyar agráriumot támogassuk, ezért a kukorica alapanyagot, mintegy közel 1,2 millió tonnát hazai termelőktől vásároljuk, és termékeinket, a takarmányalapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesítjük, illetve a jövőben az exportot tovább szeretnénk csökkenteni, hogy a biztosan GMO-mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a hazai gazdákhoz juthassanak el, a hazai állattenyésztés javát szolgálják.” – mondta
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

Magyarország évek óta elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett, az új Nemzeti Fehérjeprogram fókuszában a génmódosított termékek visszaszorítása mellett a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek állnak.  A programot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) koordinálja majd, így a stratégiai megállapodás is ezt a törekvést szolgálja, segíti, a Fehérjeprogram egyik pilléreként. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, hogy intézményükhöz országosan 12 kutatóintézet és négy gazdasági társaság tartozik, amelyek lefedik az agrárium minden területét. Hozzátette, hogy kiemelten három kutatási területtel foglalkoznak, ezek a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás és a kedvezőtlen adottságú területek hasznosításának a lehetőségei.

„A Hungrana által jelenleg gyártott takarmánytermékek értékesítéséhez megvannak az állandó partnereink, piacaink, ezért elsődleges célunk stabilizálni azt, amit eddig elértünk, és hozzájárulni ahhoz, hogy a nemrég meghirdetett, és cégünk által is támogatott Nemzeti Fehérjetakarmány Programban egy garantáltan GMO-mentes alapanyagot biztosítsunk a magyar takarmányipar számára. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a jövőben a NAIK kutatóbázisán, szakemberei segítségével a kutatás-fejlesztés hatékonyságát tudjuk majd növelni, mely az agrárium egészére hatással lehet. Hosszú távú célunk a nemzeti fehérjekincs megóvása és növelése, a hazai fehérjeforrások fejlesztése és hatékony felhasználása, a fenntartható fejlődés és innováció megteremtése” – tette hozzá Reng Zoltán.”

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint a Hungrana Kft.-vel közös a filozófiájuk, ezért is áll több éve-évtizede partneri kapcsolatban a két nagyvállalat. A Vitafort számára az innováció kiemelt fontossággal bír, több mint 1%-át az árbevételének kutatás-fejlesztésre költi. 

A stratégiai megállapodással olyan együttműködés veszi kezdetét, amely a benne részt vevő cégek, intézmények közös jövőképére, filozófiájára, értékrendjére épül, s az egész magyar agráriumnak, illetve a nemzetgazdaságnak új lehetőségeket, alternatívákat kínál.

www.hungrana.hu