MENÜ

Horsch Tiger – szántás nélküli alapművelés

Oldalszám: 2
2018.06.07.

A szántás nélküli talajművelés fejben dől el! – vallják azon termelők, akik már több éve így művelik földjeiket. Többször hallani azt is, hogy három-négy évente meg kell szántani a földet! Erre is az a válasz, hogy azon termelők, akik már több éve szántás nélküli talajművelést végeznek és eladták az ekét, nem szántanak, és mégis megélnek!

02-horsch-kép1_tiger_4_as_repce magágy készítésben

Tiger 4 AS Repce magágykészítésben

A szántás nélküli talajművelés olyan, mint amikor a dohányzó le akar szokni a cigarettázásról. Addig, amíg ott a zsebében, mindig rá fog gyújtani, és azzal biztatja magát, hogy bármikor abbahagyhatom.

Miért szántunk? Megszokásból? Növényvédelmi okokból?

A szántás nélküli talajművelést is, ha eldöntöttük, hogy ezt fogjuk művelni, meg kell tanulni.

A tarlóhántást majdnem mindenki elvégzi. Az árvakelést általában időben bedolgozzák, aki meg elengedi nagyra nőni, ott tényleg nem marad más hátra, mint az eke.

Az őszi magágykészítést is egyre többen végzik valamilyen kultivátorral. A repce magágykészítését, habár találkozunk olyan termelőkkel, akik még szántanak, általában szántás nélkül, lazítózással, szántóföldi kultivátorral végzik. Miért? Mert az általában száraz talajt a nagy hőségben felszántva elég nehéz apró morzsás talajt készíteni. Azonban sokszor hallani, hogy nem sikerült a vetés, vagyis gyenge a kelés, mert a repce vetőmag az igen szalmás vetőágyba került. Ennek egy oka van, hogy a szalma nem lett eléggé jól bekeverve a talajba – és ilyenkor kapjuk a választ, „igen mert ha megszántottuk volna…”.

02-horsch-kép2_tiger_nagyon száraz talajon

Tiger nagyon száraz talajon

Egy jó szántóföldi kultivátorral, mint a Horsch Tiger, a nagy mennyiségű szalmát is jól be lehet keverni a talajba. Természetesen a mennyiségnek megfelelően kell megválasztani a művelési mélységet is. Minél nagyobb a szalmatömeg annál mélyebben kell dolgozni.

02-horsch-kép3_tiger_zöldtrágya bedolgozás

Zöldtrágya bedolgozás

Egy másik kritikus helyzet a kukorica utáni vetés. 10–12 tonna kukoricatermés után ugyanekkora tömegű szármaradvánnyal találjuk szembe magunkat. Mit csináljunk? Ha lehetséges, minél szélesebb vetésforgót! Ha el tudjuk kerülni, hogy a kukorica után ne kelljen ősszel búzát vetni, akkor ezzel már fél nyereségünk is van. Azonban ha minden áron a kukoricaföldbe búzát szeretnénk vetni, akkor el kellene végezni néhány dolgot: ne sajnáljuk a legjobb kukoricaasztalt megvenni a kombájnhoz.

02-horsch-kép4_tiger_rossz minőségben vágott kukorica tarlón

Rossz minőségben vágott kukoricatarlón

Olyan asztal legyen, amelyik a szármaradványt a legapróbb darabokra vágja és az aratásnál a lehető legalacsonyabb tarlót hagyjuk! Ott, ahol ezeket a kritériumokat betartják, garantált a siker. Még akkor is, ha valaki szánt és nem hiszi el, hogy szántás nélkül is lehet kukorica után búzát termeszteni, a legjobb kukoricaasztal meghálálja a beruházást!

02-horsch-kép5_tiger_kukorica utáni magágy készítés

Kukorica utáni magágykészítés

Kukorica után nagyobb a rizikó a búza fuzáriummal való fertőződésére. Azonban ha a szármaradvány tökéletesre le van zúzva, akkor a Tiger nehéz szántóföldi kultivátor olyan mennyiségben és minőségben bedolgozza a szármaradványt, hogy kellő odafigyeléssel már sikeresen tudunk kitűnő minőségű búzát termelni.

A Horsch Tiger a szántás nélküli talajművelés mestere – a gazda jobb és bal keze!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk