MENÜ

GREEN MIRACLE

Oldalszám: 29

Napégés elleni védelem „folyékony tükörrel”

Simon Zoltán 2018.06.07.

Az évtizedek óta tartó globális felmelegedés hatásait mindannyian érezzük a Földön. Olvadnak a sarki jégtakarók, enyhébbek a telek, ugyanakkor egyre forróbbá válnak a nyarak a mérsékelt égövben, így hazánkban is. A forró, aszályos nyár negatív hatását a termesztett növényeink is elszenvedik, akár csak mi emberek, de a növények védekezési lehetőségei korlátozottak (viaszképződés, levélsodródás). A forró nyári napokon a napsugárzás következtében fellépő hősokk és napégés a két legfontosabb káros hatás, mely eltérő spektrumú sugárzások eredménye.

29-green-miracleA Napból érkező infravörös (IR) sugárzás frekvenciája 780 nanométer és 1 mm között található. Az emberi szem nem képes fényként érzékelni, viszont az élőlények bőrszöveti sejtjeiben lévő idegek hősugárnak érzékelik. A növényeket ért infravörös sugarak növelik azok belső hőmérsékletét, ami egy szint fölött már káros hatású, ezt nevezzük hősokknak. A növényélettani folyamatok kedvezőtlen irányba tolódnak el, a cukrok, fehérjék beépülése lelassul, mert a növény az energiáit a hűtésre fordítja.

A szintén a Napból érkező ultraibolya (UV) sugarak közül az UV-Ba veszélyesebb, amely sejtroncsoló hatású és nekrózist, napégést okoz. A termésen kialakuló napégés tünetek közvetlen minőségi kárt okoznak, de a növények levelein kialakuló napégés közvetetten mennyiségi terméskiesést eredményez. A napégés és a hősokk együttesen 5–20% kárt okozhat a termesztés során növényfajoktól függően, amely intenzív termesztéstechnológia esetén több százezer forintos kárt eredményezhet.

A nagy értékű növényeket ért káros napsugárzás ellen egyre indokoltabb védekezni, de a termesztéstechnológia megválasztása csak bizonyos körülmények esetén adhat elegendő védelmet. Ilyenek a jéghálóval fedett almaültetvények, ahol a háló alatt lévő fákat 10–15%-kal kevesebb napfény éri.

Technikailag a legegyszerűbb védekezési eljárás a napégés és a hősokk ellen a növények bevonása speciális fényvisszaverő anyaggal. A Sumi Agro Hungary Kft. 2018-ban hozza forgalomba a GREEN MIRACLE nevű speciális növénykondicionáló készítményét, amely segítséget nyújt a növényeknek az intenzív napsugárzás elviseléséhez. A GREEN MIRACLE 0,3%-os koncentrációban kipermetezve zsíralkohol hatóanyaga révén vékony tükörszerű filmbevonatot képez a növények felületén, mely nem akadályozza a növényi légzést, viszont nagymértékben visszaveri a káros IR és UV sugarakat. Ennek következtében csökken a növények hőmérséklete és légzése, mert a növényeknek kevesebbet kell a hűtésükre vizet és energiát fordítani. Normál sztómaaktivitás mellett akár 35–40%-kal is képes csökkenteni a növények vízfelhasználását, a transpirációt. A lignifikáció mértékét is jelentősen csökkenti. Hatására kevesebb és vékonyabb lignin szálak képződnek, a termés zsengébb marad. Ez különösen zöldbab, zöldborsó és csemegekukorica esetén értéknövelő tényező. A kezelés a termés piacosságát növeli és a tárolhatóságát javítja. További hatása, hogy a növények számára a hasznos sugarakat szórt fénnyé alakítja át, ami segíti a hatékonyabb fotoszintézist. A termék kálciumot vagy kaolint nem tartalmaz, ezért a termés felületét nem szennyezi, azon látható nyomot nem hagy.

 

29-sumi-dinnye_1 kep-k 29-sumi-dinnye_2 kep-k
1. fotó: GREEN MIRACLE kezelés hatása dinnyében, 2017. Balkány) 2. fotó: kezeletlen dinnye (2017., Balkány)

 

A GREEN MIRACLE felhasználása zöldség kultúrákban engedélyezett. A zöldségfélék közül különösen kitettek a perzselésnek és a hősokknak a homoktalajon termesztett növények, pl. dinnyefélék, melyek levélszáradással és a termés megégésével reagálnak. Az intenzív, fekete fóliás termesztés tovább növeli a napsugárzás kedvezőtlen hatását. Felhasználása általában a vegetáció során a fő fenológiai állapotokban történjen, de különösen indokolt megelőző jelleggel, ha a meteorológiai szolgálat hőségriadót rendel el. Hosszan tartó intenzív napsugárzás esetén a kezelést 7–10 nap múlva célszerű megismételni.

29-green-miracle-vajbab

A GREEN MIRACLE következetes használata zöldség kultúrákban ÖNNEK is nagyobb termést és jobb minőséget fog eredményezni még forró nyári időjárás esetén is!

Simon Zoltán
mérnök-üzletkötő
Sumi Agro Hungary Kft.