MENÜ

A mesebeli repce: minden jó, ha jó a vége!

Oldalszám: 51
2018.06.07.

Az olajnövények területének fokozatos növekedésével fejlődött termesztéstechnológiájuk is. A repce termesztése is egyre nagyobb odafigyelést, precízen végrehajtott agrotechnikát követel, ami nem kevés ráfordítással jár. A jövedelmező repcetermesztés utolsó eleme a lehető legkisebb veszteséggel történő betakarítás – ha ez sikerül, akkor hasznosul minden addig befektetett munka és ráfordítás. Most lehet tenni azért, hogy minden úgy legyen, mint a mesében, hisz minden jó, ha jó a vége.

51-bayer pr kép-800

 

bayer-corp_logoA betakarítási veszteségek csökkenthetők, ha ún. ragasztó készítmény alkalmazásával a becők idő előtti felnyílását megakadályozzuk. Ez a Lamfix pergési veszteség csökkentésére alkalmas készítmény használatával egyszerűen megoldható. Kipermetezése után a készítmény vízben kevésbé oldódó, féligáteresztő hártyát képez a kezelt felületen, azaz a növényeken és a becőkön. Ez a burkolat nem gátolja a növény érése során keletkező gázok és vízgőz távozását, tehát a természetes érési folyamatot, de megakadályozza a becők betakarítás előtti felnyílását.

A Lamfix által létrehozott féligáteresztő bevonatnak köszönhetően a külső nedvesség nem jut a becőkbe. Így az érés időszakában a becők fala nem tágul és zsugorodik a külső – a termelő által nem befolyásolható – körülmények hatására. Ennek köszönhetően a becők az állományban nem hasadnak szét a varratok mentén (ami a repceérés velejárója), a mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki. A Lamfix segítségével a repce érési folyamatának végén érő becők termése is betakaríthatóvá válik. Ez a kezelés az érésgyorsítóktól eltérően a betakarítás időpontjának rugalmasabb megválasztását teszi lehetővé, valamint védi a vágásérett repceállományt a szeszélyes időjárási viszonyok (szél és vihar) következtében bekövetkező termésveszteségektől.

 

51-bayer pr lamfix_kep2_csongrad

 

Közvetlenül nem számszerűsíthető, de jól érzékelhető, hogy a Lamfix alkalmazása az árvakelés mértékére is hatással van: csökken az árvakelés, ami kevesebb lehetőséget ad a kártevők és kórokozók felszaporodására.

A Lamfix kijuttatása az őszi káposztarepce várható betakarítása előtt 2,5–3 héttel javasolt, amikor a becők 30%-a már érett. Amennyiben állományszárító készítménnyel kombinációban szeretnénk alkalmazni, a szemek 20–30%-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7–14 nappal kell kijuttatni.

A Lamfix dózisa: 1,0–1,5 liter/ha. Kijuttatáskor javasolt permetlémennyiség 250–400 liter/ha.

A Lamfix az őszi káposztarepce mellett napraforgó és szója pergési veszteségének csökkentésére is felhasználható. Emellett növényvédő szerek elsodródásának csökkentésére is használható minden termesztett kultúrában, légi és földi permetezés esetén egyaránt.

51-bayer-lamfix-hasznalata