MENÜ

KABUKI – megkönnyíti a szőlős és gyümölcsös gazdák terheit

Oldalszám: 31
Gáspár Gergely 2018.05.08.

Sok állókultúrában jelent problémát a tő- és gyökérsarjak eltávolítása. A sarjak elvonhatják a tápanyagot (pl. szőlőben) a növények „értékes” részeitől. Megnehezítik a vegyszeres gyomirtást, hiszen a szisztémikus gyomirtó szerek számára (pl. glifozát) felszívódó felületet biztosítanak, minek következtében a kultúrnövények akár hosszabb távú károsodást is szenvedhetnek. Ráadásul a tősarjak búvóhelyül szolgálnak sok kórokozó és kártevő számára, gondoljunk csak a vértetűre.

A tősarjak eltávolítása tehát a termesztéstechnológia egyik nélkülözhetetlen eleme, mely megoldható mechanikailag (kézi vagy gépi úton), ez azonban több rizikófaktort is rejt.

A kézi munkaerő egyrészt nagyon drága, másrészt: nincs. Nagyon kevés „hadra fogható” munkaerő áll rendelkezésre. Jelenleg szőlő- es gyümölcskultúrákban ez a szűk keresztmetszet!

Bizonyos fokú megoldást jelentenek az oldalazó soraljművelő gépek. Ezek azonban főleg a fák közt növő gyökérsarjakat tüntetik el, a tősarjakat csak korlátozottan, a gyökérsarjak pedig egy ilyen beavatkozás után még nagyobb erővel hajtanak újra.

Mindezek miatt a gazdák egyre növekvő mértékben választják a vegyszeres megoldásokat. A Sumi Agro kiváló alternatívát nyújt ebben a szegmensben.

A KABUKI gyomirtó szerrel nemcsak gyorsan és látványosan tudjuk a tősarjazást megoldani, de széles körű gyomirtó hatással is számolhatunk használata során.

A készítményben lévő piraflufen-etil perzselő típusú (protox gátló) hatóanyag. Kezelés után a tünetek igen gyorsan,
2-3 napon belül jelentkeznek (1. kép).

kabuki_cikk_1kep-k

1. kép: alma tősarjak 2 nappal a kezelés után (Kecskemét, 2017 május)
Fotó: Kisjuhász Roland

7 nap múlva a sarjak levelei és a hajtástengely is tökéletesen elszárad (2. kép)! Emellett  kiváló hatékonysággal irtja a magról kelő kétszikű gyomnövények nagy részét is. A magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen alkalmazhatunk szelektív egyszikűirtó készítményeket, illetve – a tősarjak leszáradása után – glifozát hatóanyagot (pl. Trustee Hi-Active) is.

kabuki_cikk_2kep-k

2. kép: szőlő sarjhajtások 7 nappal a kezelés után (Helvécia, 2017 május) 
Fotó: Kisjuhász Roland

Ki kell emelni a KABUKI látványos hatását az agresszíven terjedő selyemkóró (más néven vad dohány, papagájvirág) ellen. Hatékonysága a forgalomban lévő készítmények közül kimagaslik e téren: a kezelt növény föld feletti részei 7 nap alatt teljesen elpusztulnak (3. kép)!

kabuki_cikk_34kep-k

3. kép: selyemkóró, 7 nappal a kezelés után (Helvécia, 2017 május) 
Fotó: Kisjuhász Roland

A KABUKI kijuttatása során az időzítésre és az időjárási viszonyokra kell figyelni. A tősarjak és a gyomok lehetőleg ne legyenek 15–20 cm-nél nagyobbak. A permetezést szélcsendben végezzük, mivel a levelekre és a gyümölcsökre sodródó permetlé apró fekete pöttyök formájában fitotoxikus tüneteket okozhat. Mindezeket betartva a KABUKI-val eredményes munkát végezhetünk!

A KABUKI által nyújtott előnyök összefoglalva:

  • gyorsan elpusztítja a tő- és gyökérsarjakat, valamint a gyomok jelentős részét,
  • megkönnyíti és a kultúrnövényre nézve biztonságosabbá teszi a totális gyomirtó szerek használatát,
  • gazdaságos megoldás, fajlagos ráfordítás tekintetében a kézi munkaerő töredékébe kerül.

A KABUKI jelenleg alma- és szőlőkultúrákban engedélyezett. Dózisa szőlőben 0,2% (hektáronként 0,4 liter KABUKI 200 liter permetlében), almában 0,8 l/ha. A jövőben várható az engedélyokirat kiterjesztése csonthéjas kultúrákban is.

Gáspár Gergely
mérnök-üzletkötő,
Sumi Agro Hungary Kft.