MENÜ

Idén nem várható érdemi gyorsulás a fogyasztói árindexben, ám 2019 meglepetést okozhat

Oldalszám: 15
Eppich Győző 2018.05.08.

2017-ben 2,4% volt az éves átlagos infláció, azonban a múlt év augusztusában/szeptemberében látott lokális csúcsokat követően – amely hónapokban 2,5-2,6% volt az infláció – egyértelműen lassult az áremelkedés üteme, 2017 decemberére 2,1%-ra csökkent az infláció. Ez a tendencia folytatódott 2018-ban is, az év eddigi részében 2% körüli inflációs adatokat láthattunk.

A beérkező inflációs adatok az év eddigi részében teljesen összhangban vannak várakozásainkkal, amely szerint 2018-ban 2% lehet az éves átlagos infláció. Ez utóbbi várakozásunk elmarad a piaci konszenzus 2,5%-os értékétől.

Az inflációs folyamatokat kettősség jellemzi ebben az évben. Egyrészről érzékelünk egy erősödő költségoldali inflációs nyomást, részben a munkaerőköltségek, részben pedig a rendkívül magas kapacitáskihasználtság oldaláról. Ezenfelül az erős európai konjunktúra hatása várakozásaink szerint az év második felétől egyre erősebben jelentkezik majd az importált termékek áraiban is. Szintén az erősödő árnyomás felé mutat az erős belső kereslet, a lakossági fogyasztás gyors bővülése, amely lehetővé teszi majd a vállalatoknak a költség oldalon érzékelt árnyomás áthárítását a fogyasztókra. Mindezek miatt a 2018-as alacsony inflációra várakozásunk ellenére elképzelhetőnek tartjuk, hogy 2019-ben hirtelen 3% fölé emelkedjen az infláció.

15-otp-inflacio

2018-ban azonban rendkívül sok egyedi hatás is jelentkezik az inflációban, melyek együttesen alacsonyan tartják az árnövekedés ütemét. Ilyen egyedi hatások pl.: internet, éttermi áfa és bizonyos húsok/hal áfájának csökkentése. Arra számítunk, hogy az élelmiszerárak alakulása idén támogatja majd az alacsony inflációt.

Ezt részben arra alapozzuk, hogy várakozásaink szerint az idei évben a tavalyinál jobb terméseredmények születnek majd, ami számos termék esetében (búza, kukorica) az árak mérséklődésének irányába hat majd. Ezenfelül azonban egyedi hatások is hozzájárulnak az általunk várt alacsony élelmiszerár inflációhoz. Egyrészt a tavalyi Fipronil botrány rövid időn belül drasztikus emelkedést okozott a tojások árában, amely hatás azonban fokozatosan korrigálódik az idei év elején.

15-otp-trendinflacio

A tavalyi évben szintén jelentős inflációs hatása volt a tejárak korrekciójának. Mint emlékezetes, az EU-n belüli tejkvóták eltörlése 2015-től dömpingárakat eredményezett a tejpiacon, amely azonban 2016 közepétől kezdve folyamatosan normalizálódott, így jelentős drágulást okozva a tej, illetve közvetetten a tejtermékek áraiban. Ez a hatás 2018-ban várakozásaink szerint megszűnik. Szintén ki kell emelnünk az egyedi hatások között a dízelbotrány hatását, amely óta a használt autók piacán árcsökkenést figyelhetünk meg.

Eppich Győző
OTP Bank Elemzési Központ