MENÜ

Így tarthatunk lépést a világgal

Oldalszám: 70
2018.04.10.

Egy évtizede még csak ízlelgettük, ismerkedtünk a precíziós gazdálkodás fogalmával, napjainkban azonban már nem lehet olyan agrárkonferenciát, szakmai tanácskozást tartani hazánkban, melynek ne lenne központi témája a digitalizált mezőgazdaság. Az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségek tárháza gazdag, alkalmazásuk azonban akkor a leghasznosabb, akkor érjük el a leghatékonyabb termelést, ha rendszerben gondolkodunk. A hazai termelők csak úgy tudnak hosszú távon versenyképesek maradni a magyar és európai piacokon, ha nyitnak az új trendek felé, mondja Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

70-hungrana-shutterstock_643118770-800

 

A precíziós mezőgazdálkodás célja, hogy GMO-mentes, természetes, minőségi növényi termékeket állítsunk elő a költségek csökkentése valamint a hatékonyság növelése mellett, a termőföldek megóvásával, a környezeti terhelés csökkentésével – mondja a szakember. Nyugat-Európában közel 10 éve kezdtek el foglalkozni a precíziós gazdálkodással, mely néhány éve már a hazai agrárágazatba is begyűrűzött. Az agrárgazdaság dinamikusan változik, a digitalizáció már nemcsak tőlünk nyugatra, de keleten is hódít, egye többen folytatnak precíziós gazdálkodást keleti szomszédjainknál is. Az eddigi tradicionális piacainkon, mint például Olaszországban már az Ukrán és Brazil kukoricával versenyeznek a gazdák, ezt pedig csak költségcsökkentéssel és termelékenység-növeléssel lehet megoldani – teszi hozzá hazánk legnagyobb izocukorgyártó vállalatának vezetője.

Világszerte korszakváltás zajlik a mezőgazdaságban, így a hazai termelőknek is egyre inkább a precíziós gazdálkodás irányába kell gondolkozni, ha a jövőben is versenyképesen szeretnének gazdálkodni, ugyanis, aki nem tart lépést a technikai fejlődéssel, az új trendekkel, nagyon hamar leszakad a versenytársaktól. A szakmai szervezetek is egyre többet tesznek annak érdekében, hogy a magyar gazdák hatékonyabban tudjanak termelni, és a precíziós gazdálkodás mindenki számára elérhető legyen. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő és naprakész szakmai tájékoztatás, az agrártámogatások, valamint a szakemberképzés, az utánpótlás nevelése is.

„Az elmúlt években egyre többen nyitnak az innovatív technológiák felé. Sok fórumon az agrárdigitalizáció a fókusz, a központi téma, így minden érdeklődő számára lehetőség nyílik megismerkedni az aktualitásokkal, a legújabb fejlesztésekkel és a gyakorlati tapasztalatokkal. Jól megfigyelhető, hogy ezek a szakmai rendezvények időről időre egyre nagyobbak, egyre több termelőt foglalkoztatnak ezek a technológiák.” – vélekedik Reng Zoltán.

70-hungrana-reng_zoltan1

Reng Zoltán

Ám az innovatív megoldások, a géppark korszerűsítése, az informatikai háttér, a termesztéstechnológia alkalmazása komoly anyagi ráfordítást igényel, a beruházások a termelők számára sok esetben csak támogatások igénybevételével valósítható meg. Európában és hazánkban is jelentős agrártámogatási források állnak rendelkezésre, ami a közelgő KAP-reform, azaz 2020 után egyelőre még kérdéses, hogy hogyan változik meg. Az eddig nyilvánosságra hozott konzultációból kiderül, hogy az uniós Közös Agrárpolitika fontos része lesz a precíziós mezőgazdaság, így a jövőben is várhatóak rá támogatások.

„Bízom benne, hogy a támogatási rendszer központi részét képezi majd a jövőben (is) a termelékenység növelés, melynek egyik eleme a precíziós gazdálkodás használata. Fontos, hogy a támogatásokkal fejlesztéseket ösztönözzenek, hiszen ezzel a fenntartható növekedést segítjük elő. A precíziós gazdálkodás a fenntartható gazdálkodás egyik alapja, a nagyobb termelést akár kevesebb inputtal érhetjük el, a környezetünk védelme mellett. Célja a legkisebb ráfordítással a leghatékonyabb gazdálkodás elérése. Agrár ország vagyunk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a gazdálkodásunk, a növénytermesztésünk. Az elmúlt években, évtizedben növekedést figyelhettünk meg, kiemelkedő termésátlagokat értünk el. Természetesen a Hungrana számára meghatározó a legjobb minőségű, kizárólag GMO-mentes alapanyag hosszú távú, stabil ellátása, ezért minden olyan technológiát fontosnak tartunk, ami ennek megőrzésében segítséget nyújt a beszállítóinknak, partnereinknek.” – összegzi a vezető.

www.hungrana.hu