MENÜ

Phylazonit technológia a kukoricatermesztésben

Oldalszám: 39
2018.03.08.

kukoricamezo-800

A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. A termőterülete közel 1,2 millió ha. A kukorica nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti, ami a nemesítés egyik fontos pillérévé vált. A jövő mezőgazdaságában kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagot tudják a termelők elérni, ez már a termőhely adottságainál eldől, hiszen a kukorica igényesebb a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben. Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami gyakorlatilag elveti a gazdaságos termesztés megvalósulását.

A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. Ezen folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag-költség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

2017-ben bevezetett és Magyar Termék Nagydíjjal elismert Phylazonit Technológiai ajánlásunk a következő 4 pontra épül.

1. Talajszerkezet-javítás (Phylazonit Tarlóbontó): a szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához. 

Kukorica esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert a nyári vagy őszi betakarítású elővetemény után van idő a következő év tavaszig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag-hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni. Az árukukorica akár 10 t/ha feletti értékes szármaradványt is visszahagyhat. Ez pedig lebontva jelentős tápanyagforrás.

2. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló): talajoltással fontos baktériumokat juttatunk a talajba és hozzásegítjük a növényünket a hatékony táp­anyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben.

A talajoltás a kukorica egyébként is dús, bojtos gyökérzetét erősebbé teszi és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A Talajregeneráló antifungális hatása pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet. 

Silókukoricánál a teljes növényt betakarítják, ezért itt kiemelten fontos lehet a fuzáriumos szárfertőzés elleni védelem, mert ha a szár nem gombás, akkor a takarmánnyal kevesebb toxint viszünk be az állatok szervezetébe.

3. Növénykondicionálás (Energia Humin): a benne lévő huminsavval (26 g/l) és 7 fontos mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ti) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát. 

A kukorica a lombtrágyára jól reagáló növények közzé tartozik és fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára. Különösen a cink, virágzáskor pedig a bór jótékony hatása kiemelkedő.

Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyagtartalma a huminsav segítségével. Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4–8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni.

A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével egyre fokozódik, itt jól jöhet a levélen keresztül kijuttatott magasabb nitrogén hatóanyag, ráadásul a gyökéren felszaporodott baktériumok is a virágzás közeledtével halnak el, a bennük lévő tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.

A második lombtrágya kezelést 8–10 levéltől csillagbimbós állapotig – az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogéntartalmú termékével (N-167 g /l) – javasoljuk. Az Energia Plusz esetében az ajánlott dózis 30 liter/ha.

Silókukorica esetében, a nagy vegetatív elvárások miatt, az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet, a magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofilképzés és a fehérjeszintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem-hasznosuláshoz.

4. Talajvédő művelés Horsch munkagépekkel és Phylazonit Phyller kijuttatóval: A megfelelő agrotechnika a termékeink hatékonyságát tovább fokozza. A Phyller kijuttató szerkezetünk különböző gépekre adaptálható, erre vonatkozóan a tanácsadóink tudnak bővebb felvilágosítást nyújtani.

A Phylazonit talajbaktérium készítmények gyártása és forgalmazása nekünk nem csak egy egyszerű munka, hanem egy csodálatos eszköz is arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a táplálék alapjául szolgáló termőföldek állapotát.

39-phylazonit-lablec

(x)