MENÜ

Horsch Terrano – a szántóföldi kultivátor!

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2018.03.08.

A Horschnál minden évben találkozunk új fejlesztésű gépekkel, úgy a vetőgépek terén, mint a kultivátoroknál. A legújabb fejlesztés a Terrano családban a 2017-es év folyamán jött ki, és a Terrano GX nevet kapta.

02-horsch-terrano 6.3 gx-800

A Horsch Terrano GX moduláris gép konceptuson alapul, 4, 5 és 6 m munkaszélességekben. Felhasználási szempontból 3 vagy 4 gerendelyes felépítésű lehet. Az elmúlt néhány évben a négy gerendelyes kultivátorok zöme dupla lezáró hengerrel került a földekre. A Terrano GX-nél mostantól a három gerendelyes változatot is lehet dupla lezáró hengerrel szerelni. Az univerzális kultivátort 85 cm-es hasmagassággal szerelik a még nagyobb áteresztőképesség érdekében, így eltömődésmentesen dolgozik még a legnehezebb körülmények között is. Munkamélység-állítása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, így a mélységtartás nagyon pontos, még egyenlőtlen talajfelszín mellett is.

Három vagy négy gerendelyes legyen a Terrano GX?

Azon termelők számára, ahol a vetésforgóban kisebb a kukorica aránya, közepes mennyiségű szármaradvány található a felszínen, a három gerendelyes kultivátorral az összes munkálatokat el tudják végezni. A keverés, átömlő keresztmetszet, egyengetés és visszatömörítés magas színvonalon valósul meg.

Nagyon nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni, és mindezt lehetőleg egy munkamenetben és nagyon jól elteríteni, a négy gerendelyes kultivátor mutatja meg az erősségét, a hosszabb vázszerkezete révén. A négy gerendelyes kultivátor eltömődésmentességét még nagy mennyiségű kukoricaszár-tömeg mellett is a nagy, 123 cm-es kapaosztás biztosítja. Mindkét gép húzástávolsága 30 cm. 

Mekkora vonóerőt igényel a Terrano GX?

A négy gerendelyes GX kb. 15%-kal nagyobb vonóerőt igényel, mint a három gerendelyes, ugyanabban a munkamélységben. A plusz vonóerőigény abból adódik, hogy a talaj és a növényi maradványok a több kapamezőnek köszönhetően hosszabb ideig tartózkodnak a gépben. Számokban, lóerőkben válaszolva a kérdésre (természetesen talajtól, és művelési mélységtől függően) a vonóigények a következőképpen alakulnak: Terrano 4.3 GX 160 LE-től, Terrano 5.3 GX 190 LE-től, Terrano 6.3 GX 230 LE-től.

A Terrano GX széria erőátviteli rendszerrel van ellátva, ez közel másfél tonna terhelést ad át a traktorra. Ennek a rendszernek a segítségével megnövelhető a traktor hátsó tengelyére eső súly, így jobban fog a traktor, jobban le tudja adni a vonóerőt a talajra.

02-horsch-terrano 5.4 gx tarlóhántás-kk

Mit jelent a TerraGrip 3 L kapabiztosítás?

Ez az újratervezett TerraGrip, nyírócsavarmentes kapabiztosítás, a rugós tag fekvő állapotba 550 kg kioldó erővel rendelkezik, és a kapa még így is képes 30 cm magasra kinyílni. A nagy kinyíló erő azért szükséges, hogy a kapát és annak szögét hosszasan megtartsa, így biztosítható a könnyed vontathatóság. Abban az esetben, ha valamilyen ellenállásba ütközik, ami miatt ki kell emelkedni, a kapa kinyíró erő 550 kg-ról lecsökken 175 kg-ra (30 cm kiemelkedésnél).

Milyen kapavariánsokkal szerelik a Terrano GX-et?

A jól bevált MulchMix kaparendszer a szármaradványok intenzív bekeverésére és mélyművelésre lett kifejlesztve. A nagy, 600 mm kapasugárnak köszönhetően a talajt nem préseli össze, így megmarad a struktúrája. Mindegy, hogy milyen mélységben dolgozunk, a kapa soha nem áll derékszögben a talajra, ez alacsonyabb vontatási igényt biztosít, óvja a talaj szerkezetét és üzemanyag-spórolóbb.

Abban az esetben, ha csak lazítani akarunk, és nincs igény az intenzív keverésre, akkor a MulchMix kaparendszer helyett használhatjuk az LD vagy ULD kapákat, amelyek 30 cm mélységig teljesen átlazítják a talajt.

A futómű most már nemcsak a négy gerendelyes gépben került előre a kapamező és a henger közé, hanem a három gerendelyesnél is, ez biztosítja, hogy dupla hengerrel is tudjuk szerelni.

A kapamező és a henger között található még az egyengető tárcsasor is, amely az egyenletes talajfelszínt biztosítja.

02-horsch-terrano-3

Milyen hengerekkel szállítják a Terrano GX-et?

A Terrano GX-ben megtalálhatók az eddig ismert Horsch hengerek, úgy az egy sorosak, mint a duplák. Ezenfelül a Horsch a 2017-es évben kifejlesztette a SteelFlex hengert, amely az SD és az új RingFlex hengerből tevődik össze. Az első sor SD henger, mélynyomó, vagyis mélyre tömörít, a második sorban a RingFlex szélesen sekélyen és finom, laza felszínt hagy maga mögött.

A Horsch Terrano GX röviden tömören úgy jellemezhető, hogy az egyik legmodernebb és leguniverzálisabb Horsch szántóföldi kultivátor.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk