MENÜ

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

Oldalszám: 75
2018.02.12.

Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukoricahibridjei. Az Artesian technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukorica portfóliójában. A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó piacvezető új növényvédelmi és vetőmag ajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajos növény termesztése.

 

75-syngenta szezonnyito szekeres dÓra (1)-k

 

Napraforgó területén a magyar gazdaság az elmúlt évben is jól teljesített, s ehhez a Syngenta napraforgó kínálata döntően hozzájárult: a vállalat tavaly 55 százalékosra növelte piacvezető részesedését a szegmensben. A 2017-ben realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt. Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabban a napraforgót, további lehetőséget látunk a javulásra, hangsúlyozta Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzser.

Idén a hagyományos gyomirtású szegmensünket újítottuk meg. 2018-tól érhető el a hagyományos gyomirtású SY Edison hibrid, mely magas terméspotenciál mellett jó betegség-ellenállósággal rendelkezik. A Syngenta napraforgó kínálatában összesen 13 hibrid szerepel, így gyakorlatilag a hazai termesztési viszonyokat és lehetőséget teljesen lefedjük.

2018-ban a Syngenta Clearfield® Plus  technológiája a Listego Plus-szal válik teljessé, mely hatékonyabb védekezést jelent a nehezen írtható gyomnövényekkel szemben. Az elmúlt években felszaporodtak az egyszikű gyomnövények, ezek között az új köles fajok és muharfélék okoznak egyre nagyobb problémát. Ezekre, valamint a fenyér cirok ellen is hatékony megoldást nyújt egy új, szelektív egyszikű gyomirtó, az Outplay. A Syngenta fungicid palettáján újdonság az Amistar Sun, mely a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin, és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja.

 

75-syngenta szezonnyito korbuly bence (2)-k

 

Syngenta az idei kalászos szezonra két új termékkel készül, ismertette Korbuly Bence kampánymenedzser. A kontakt hatásmechanizmusú klórtalonilt és a már jól ismert szisztemikus azoxistrobint tartalmazó Amistar Opti amellett, hogy foltbetegségek és rozsdabetegségek ellen is hatékony, egyfajta „naptejként” is funkcionál a kalászos kultúrákban. Az emberekre is káros UV-sugárzás a szántóföldi növényeinkre is veszélyesek, a szakemberek sokszor találkoznak a táblán sárgás elszíneződésű levelekkel, amely utalhat tápanyaghiányra, sok esetben viszont az UV által „roncsolt” belső folyamatok, káros bomlástermékek okoznak elváltozást. Az Amistar Opti használatával ezeket megelőzhetik a gazdák. A készítmény az árpa fiziológiai foltosodására szintén jó megoldás, és zöldítő, termésnövelő hatást is biztosít.

A vállalat másik idei újdonsága a Vibrance Duo (szedaxán + fludioxonil), amely a legszélesebb körű védelmet biztosítja a mag, illetve a csírát károsító betegségek ellen, emellett gyökérstimuláló hatással is bír. Megnöveli a gyökerek, a gyökércsúcsok számát, amely segíti a növény jobb víz-és táp­anyagfelvételét. Ezzel hozzájárul a stresszes időszak átvészeléséhez.

 

75-syngenta szezonnyito schipp mÁrton(4)-k

 

Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott körülmények ellenére is gazdaságosan legyen termeszthető, szemléletváltásra és komplex megoldásokra van szükség. Ennek érdekében a Syngenta nagy újdonságot vezet be a magyar piacra 2018-tól: a vállalat új Artesian ajánlata egy olyan kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricater­mesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen, hangsúlyozta Schipp Márton termékmenedzser.

Az Artesian márkanév alatt elérhető új hibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a Syngenta egy olyan modern szelekciós eljárást alkalmaz a gének kiválasztására, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a növény vízfelhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon. Az Artesian hibridek nemesítése során a nagyszámú kísérleteket a világ számos országára kiterjedő teszthálózat biztosítja. Chilében az Atacama sivatagban az év bármely napja alkalmas kukoricavetésre és -nevelésre, így akár 3 generációt is képesek felnevelni a kutatók molekuláris marker szűréssel együtt, segítve a gyorsabb és rövidebb nemesítési ciklust.

Ennek eredményeképpen az Artesian kukoricahibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibrid család első két képviselője az idei évtől elérhető SY Chorintos és az SY Orpheus.

A különböző környezeti feltételek mellett történő vizsgálatokon felül környezet- és éghajlatmodellek használata biztosítja azt, hogy kizárólag olyan Artesian hibridek kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek itthoni környezetben, eltérő környezeti feltételek mellett is maradéktalanul megfelelnek a kihívásoknak – ismertette Schipp Márton. – A Syngenta 2017-ben állította fel kukoricaspecialista csapatát, amely kizárólag a kukoricára fókuszálva a hibridekkel kapcsolatos szakértelem és szervizszolgáltatás mellett valódi partnerséget biztosítanak a termelők felé.

(x)