MENÜ

Termelési tapasztalatok az AGROKING silókukoricáról a 2017-es termelési évben

Oldalszám: 89
Galankó Attila 2018.02.12.

Wirth Antalt, a szentlőrinci Újhelyi Imre Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságának vezetőjét kérdeztük az AGROKING silókukoricával 2017-ben szerzett tapasztalatairól.

Mutassa be a gazdaságukat és tevékenységüket!

100 ha-on gazdálkodunk, melyből 95 ha a szántóföldi kultúrák  területe. 5 ha-os a kertészetünk, ahol zöldségeket, elsősorban gyökérzöldségeket, paprikát, paradicsomot termesztünk, saját célra. Ez azt jelenti, hogy az iskola saját konyhájára termelünk.(Mennyivel másképp is fogyaszthatják a diákok az ilyen alapanyagokból készült ételt, hiszen tudják, hogy a saját munkájuk „gyümölcsét” eszik! - szerk.) 3 hektárnyi gyümölcsösünkből kb. 1 hektárnyi csepegtető öntözéssel ellátott, intenzív ültetvény, ami 2017-ben 33 tonna almát adott.

Hogyan került kapcsolatba az AGROKING-gel?

Az iskola egy mini tehenészettel is rendelkezik, 10 tejelő tehenünk van. Célunk és faladatunk a takarmány előállítása az állatok számára. Az AGROKING úgy volt elvetve, hogy körbeölelte a zöldséges kertet, ahova a diákok rendszeresen járnak dolgozni,
a szakmai gyakorlatukat itt töltik. Az egész szezonban nyomon követhették a kukorica fejlődését is. Korábban, hasonlóan az általánosan elterjedt gyakorlathoz, ők is valamilyen 510 FAO-szám feletti, lehetőleg kedvező árfekvésű kukoricát vetettek, évente 5 ha-on.

Az AGROKINGET a GENEZIS Zrt. irányította hozzánk és Galankó Attila, a Saatbau Linz Hungária Kft. képviselőjén keresztül jutottunk a vetőmaghoz, amelyet 2,1 ha-on vetettünk el.

 

89-saatbau_1802_3kep-k

 

Milyenek voltak a termesztés körülményei és mi volt a termesztési technológia?

A területeink mezőségi kötött talajok, jó vízkapacitással és víztartó képességgel. Áprilistól augusztusig összesen 323 mm eső esett. Az április-májusi időszak száraznak mondható, 96 mm csapadékkal. Júniusban 83, júliusban 96, augusztusban pedig 48 mm eső éltette a kukoricát. Az AGROKING szépen fejlődött, a virágzás napfényes, de nedves időben zajlott, jó volt a termékenyülés. A gyomirtás kiválóan sikerült, a tápanyagellátást 400 kg Genezis Pétisó és 300 kg 0:10:28 NPK műtrágya tavaszi kijuttatása biztosította.

Mik voltak a megfigyelései, tapasztalatai a tenyészidő folyamán?

A SAATBAU képviselője előre jelezte, hogy az AGROKING várhatóan magasra fog nőni. Ez valóban így is lett. Betakarításkor a szecskázó alig látszott ki a kukoricából. Én 185 cm vagyok és a hatalmas csövek valóban fejmagasságban helyezkedtek el a növényeken. Magas termete hihetetlen szárstabilitással párosult és majdnem minden növényen dupla cső fejlődött. Mindezek alapján szép eredményeket vártunk az AGROKING-től, amely biogáz termelésre is kiválóan alkalmas. Ausztria piacvezető biogáz hibridje. A 2,1 ha AGROKING betakarítása folyamán a silónk 80%-ban megtelt. A korábbi években ezt 5 hektárnyi kukorica betakarítása biztosította.

 

89-saatbau_1802_4kep-k

 

Hogy sikerült a betakarítás, milyenek lettek az eredmények?

Nagyon fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy bár laboratóriumi vizsgálatot nem végeztünk, kiváló minőségű szilázst sikerült előállítani. Betakarításkor a növények optimális állapotban voltak. Igen homogén, egyenletes méretű darabokra lehetett aprítani. A kész szilázsnak jó illata van és az állatok szívesen fogyasztják. Döbbenetes módon, az állomány tejtermelése mintegy 18%-kal növekedett, mióta ezt a takarmányt fogyasztják az állatok, van olyan tehenünk is, amelyik a korábbi napi 40 liter helyett, most napi 50 liter tejet ad. Az AGROKING hektáronként 50,52 tonna/ha termést hozott!

Összességében mi a véleménye az AGROKING-ről?

Az AGROKING-et a tapasztaltak alapján bátran ajánlom minden silókukoricát termelő gazdálkodónak! Méltán rászolgált a nevére, mert valóban egy SILÓKIRÁLY.


Az AGROKING vetőmagjáról szívesen ad felvilágosítást:

Galankó Attila
mobil: 00 36 30 267 06 47 
e-mail: [email protected]
Saatbau Linz Hungária Kft.

89-saatbau-logo