Mindenki számára fontos a minél nyereségesebb termelés. Érdemes számba venni, hogy mennyi pluszjövedelem termelhető jobb tejminőség, egészségesebb tehénállomány elérése esetén. Például a szomatikus sejtszám (SCC.) 100.000-rel történő lecsökkentésével, akár plusz fél kilogrammal több tejet is termelhet egy tehén naponta. Nem is beszélve arról, ha teheneink a jelenleginél több laktáción keresztül termelnének számunkra.
A legjobb eredmény elérése érdekében mindenképpen javasoljuk a megfelelő fejés előtti protokoll betartását. Az egyenletes és minél magasabb tejleadás elérése érdekében nagyon fontos a tehén megfelelő előkészítése. A legoptimálisabb erre a 60–90 másodperc közötti idő.
Ennek eléréséhez a következőket javasoljuk. Lényeges, első lépésként az előtejsugarak kihúzása (3x). Azért fontos így kezdeni, hogy később ezzel ne szennyezzük vissza a már megtisztított tőgybimbót. Következő lépésként egy hab állagú előfertőtlenítő használata javasolt. A hab előnye, hogy a tőgybimbó minden területére megfelelően feljut, így a teljes felületen fejti ki tisztító hatását. Minél rövidebb hatóidejű szer választása javasolt, hogy tudjuk tartani a 60–90 másodperces előkészítési időt. A kontaktidő letelte után minden tehénre külön papírt használva kell letörölni az előfertőtlenítő habot. Ezután a megfelelően előkészített tőgybimbókra helyezhetjük a fejőgépet.
A habképzésre többféle megoldás van, de a megfelelő és takarékos habképzéshez elengedhetetlen egy modern berendezés használata. Ennek a gépnek a segítségével már egy gombnyomásra tökéletes hab képződik, időt, energiát és nem utolsósorban előfürösztőt – ezáltal pénzt – spórolva így a gazda számára.
Manapság rendkívül széles a fejés utáni tőgyápoló szerek választéka. Összegyűjtöttük néhány hatóanyag főbb ismérveit.
A tejelő tehenészetekben az állományt érintő egészségügyi problémák közül a tőgygyulladás jelenti a legnagyobb gondot a gazdák számára. Jelentkezhet klinikai vagy szubklinikai formában. A megbetegedést kiváltó kórokozókat a fertőzés terjedése alapján kétféle csoportba sorolhatjuk. Állatról állatra vektorokkal terjedő (pl.: légy) fertőző kórokozók (pl.: Staphylococcus aureus), valamint a környezetben előforduló kórokozók, melyek a különböző felületekről kerülnek a tőgybimbóra (pl.: Escherichia coli).
A kórokozók a bimbócsatornán keresztül jutnak be a tőgy mélyebb szöveteibe, ahol aztán elszaporodnak, immunreakciót váltva ki, ennek következtében megnövekszik a tejben a szomatikus sejtszám (SCC). Emiatt csökken a tej mennyisége és minősége. A fertőzött egyedek napi tejtermelése akár 2 kg-mal is csökkenhet, ami laktációs szinten több mint 600 kg is lehet. A masztitisz gazdasági kérdéseit tekintve a legnagyobb a tej árbevétel-csökkenésével járó veszteség, ami nagyságrendileg 60%. Az idő előtti selejtezés költsége 30% körüli, ugyanis egy tehén általában a harmadik laktációra éri el tejtermelő képességének a csúcsát és ezt további 3–5 éven át tartani tudja. A gyógyszerköltség pedig körülbelül 10%-ot tesz ki. Ezért szükséges nagy hangsúlyt fektetni a tőgygyulladás kialakulásának megelőzésére. Nem egyedi, hanem állományszintű komplex rendszerben célszerű gondolkodni.
A figyelem ki kell, hogy terjedjen a megfelelő tartástechnológiára (száraz, tiszta alom, zsúfoltság elkerülése), a klinikai és szubklinikai esetek kezelésére, a selejtezésre, a szárazon álló egyedek kezelésére és megfelelő tartására. A szárazon állás ideje alatt van lehetőség a szubklinikai megbetegedések kezelésére. Fontos továbbá az üszők menedzselése, a megfelelő tartás és takarmányozás, az ellető higiéniája, és talán a legfontosabb, a kiváló fejéstechnológia.
Az elméletet a tapasztalat is alátámasztja, amely szerint megéri nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, azaz a megfelelő higiénia mindenképp megtérülő befektetés.