MENÜ

Bemutatkozott az új Versatile ACROS 595 Plus gabonakombájn

Oldalszám: 50
2017.11.05.

Október első felében Mándy Lóránd hímesházi gazdálkodó kukoricatáblájában lehetett munka közben megtekinteni az új fejlesztésű Versatile ACROS 595 Plus nagy teljesítményű gabonakombájnt, amely a 170 hektárral rendelkező gazdaságba ez év augusztusában került leszállításra.

50-versatile-20171005_111920-fb

A Versatile kombájnokat a legjobb minőségű észak-amerikai és európai alkatrészekből és részegységekből építik össze. A kombájn minősége megfelel az európai standardoknak. Napraforgóban és kukoricában dolgozott eddig, ahol kiváló munkát végzett, olyan tisztán takarította be a termést, hogy közvetlen hajóra lehetett vinni – mondta Mándy Lóránd. A kombájnt forgalmazó Vektor Holding Kft. ügyvezetőjének, Pohárnok Pálnak a bevezetőjében hallhattuk, hogy a Versatile ACROS 595 Plus kombájn az idei évtől került a Versatile programjukba, 6 soros felcsukható Ziegler kukorica adapterrel. A Vektor Holding Kft. az egész országban jelen van, fő portfóliójuk a Versatile kombájnok és traktorok kizárólagos hazai forgalmazása. Továbbá az alap talajműveléstől kezdve a betakarításig minden kategóriában megfelelő munkagépeket is kínálnak a gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozóknak.

A most bemutatott kombájn szinte minden paraméterében versenyképes a kategóriájába tartozó típusokéval. Árban különösen jó, mivel 20–30% az árelőny a legtöbb versenytárssal szemben. Az új ACROS arató-cséplő gépet részleteiben Pintér Sándor, a Vektor Holding Kft. munkatársa mutatta be.

A Versatile ARCOS 595 Plus gabonakombájn előnyei a korábbi ACROS modellekhez képest az alábbiakban foglalhatók össze:

  • nagyobb teljesítményű és korszerűbb a 6-hengeres Cummins motor,
  • nőtt az új modell áteresztőképessége,
  • a vágóasztalra Contur Pro automata talajkopírozó rendszer került,
  • megnőtt a ferdefelhordó emelési, szállítási teljesítménye,
  • a ferdefelhordó utolsó aktív eleme egy gyorsító-adagoló dob a jobb cséplésminőség érdekében,
  • nőtt a szalmarázók aktív felülete,
  • új, kétlépcsős, nagyobb felületű magtisztító berendezés került a kombájnba,
  • a magtartály vízhatlan tetővel rendelkezik, ürítését Smart Launch sorrend vezérelte ürítőcsigák végzik,
  • új, nagyobb teljesítményű szalmaszecskázó és pelyvaterítő tartozik a kombájnhoz,
  • a vezetőt komfortosabb és ergonomikusabb Comfort Cab II vezetőfülke és Adviser III elektronikus fedélzeti informatika szolgálja ki.

A kombájn erőforrása egy korszerű, gazdaságos üzemű, hathengeres, 8,9 liter hengerűrtartalmú turbófeltöltős, 248 kW/333 LE maximális teljesítményű Tier 4 final/Stage IV környezeti normás Cummins QS L9 dízelmotor. A járószerkezet három fokozatban kapcsolható hidrosztatikus meghajtású.

50-versatile-dscn2612-k

A kombájnhoz 5/6/7, vagy 9 m munkaszélességű Schumacher kaszával szerelt Versatile gabona vágóasztalok, vagy 6 és 8 soros kukoricacső-törő, ill. napraforgó adapterek tartoznak. A vágóasztalokat automata Contur-Pro talajkopírozó rendszerrel szerelik fel. A vágóasztal által betakarított terményt a korábbinál 250 mm-rel hosszabb gyorsító-adagoló dobbal felszerelt ferdefelhordó továbbítja a tangenciális cséplődobra. Az egydobos cséplőszerkezet cséplődobjának szélessége 1480 mm, átmérője pedig 800 mm, amelyek a kategória legnagyobbjának számítanak. A cséplődobon 10 db verőléc található. A dobkosár átfogási szöge pedig 130o, kisebb mint korábban, ezért kisebb szemsérüléssel dolgozik. A teljes dobkosárfelület 1,38 m2. Ezek a dobparaméterek garantálják a nagy áteresztőképességet és cséplési teljesítményt. A dobhajtásba beépített Posi-Torque automata szíjfeszítő rendszer növeli a meghajtó ékszíj élettartamát. A cséplődob után a magszeparátorként is funkcionáló szalmaoszlató dob dolgozik. A cséplőszerkezet a gabonában lévő szemek mintegy 85–90%-át képes leválasztani. A maradék kiválasztását a nagy felületű – a korábbiaknál hosszabb – öt db hat lépcsős, új konstrukciójú szalmarázóláda végzi kiváló hatékonysággal.

50-versatile-dscn2604-k

A szalmarázók teljes aktív felülete 6,3 m2. A cséplődobról és a szalmarázóról kicsépelt szem pelyva és törek a 4,74 m2-ről 5,2 m2-re növelt felületű, kétlépcsős – egy előtisztító és két levegőbefúvásos esési szakaszt tartalmazó – rostaszerkezetre kerül. Kétszekciós, erős és állandó áramlásintenzitást biztosít a változtatható teljesítményű szelelő ventilátor. A rosták elektromos távműködtetéssel rendelkeznek, a megfelelő szabályozás érdekében. Szinte teljesen tiszta szem kerül a kombájn vízhatlan védett, 9 m3-es magtartályába. A magtartály ürítése Smart Launch sorvezérelt indítású ürítőcsigákkal történik, kiemelve az ürítőcsigákat a lökésszerű terhelésektől, ill. az ürítőcsiga mindig garantáltan kiürült állapotban kerül behajtásra. Új az ACROS 595 Plus kombájn szalmaszecskázója, szalma- és pelyvaterítője is. A dobos szalmaszecskázó 76 db mozgó és 59 db álló késsel rendelkezik és kétféle, 1800 f/min vagy 3400 f/min fordulatszámon üzemeltethető, szalmarendképző használata esetén pedig kiiktatható. A kombájnhoz külön hidrosztatikusan működtetett pelyvaterítő is rendelhető, így a tarlóhántásnál nem okoz gondot a csomókban összegyűlt pelyva és törek.

A Versatile 595 Plus kombájnokon továbbfejlesztett, kényelmesebb Comfort Cab II vezetőfülke található belül légrugós vezetőüléssel és ergonomikusan elrendezett kezelőelemekkel. A kombájn vezérlése az Adviser III színes érintőképernyős fedélzeti elektronikus információ rendszer segítségével történik, amely egyben folyamatosan ellenőrzi a funkcionális egységek működését és folyamatosan informálja a kombájn vezetőjét.

(x)