MENÜ

Több bórt és foszfort a jobb áttelelésért!

Oldalszám: 25
2017.10.19.

A bór a teljes növényi anyagcserét befolyásolja, ezért hiánya annál fájóbb következményekkel jár, minél tápanyag igényesebb az adott kultúra. A gyökértől a hajtáscsúcsig mindenütt érezhető a hatása.

Mire jó a bór?

Ez a tápelem kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrátanyagcserében, a sejtosztódásban és -megnyúlásban – így a gyökérképzésre is kihatással van. Bór hiányában a szénhidrát transzportban zavarok támadnak, ez kihat az ionok felvételére, így a vízháztartásra is. Vagyis nem csak a virágzás és terméskötés idején van jelentősége, valójában minden intenzív fejlődési szakaszban igényli a növény. Persze a termelő számára fájóbb jelenség, amikor a virágkezdeményekből nem lesz termés, vagy érezhetően romlik a szem beltartalma.

Hiánytünetek

A kétszikűek jellemzően többet igényelnek bórból, mint az egyszikűek, az olajos magvúak pedig kiemelkedően sokat. A repce például tízszer többet vesz fel belőle, mint a búza. Az első bórigényes időszak már ősszel jelentkezik, amikor a növény a télre készülődik. Bórhiányos állapotban a sejtfal- és gyökérképzés zavart szenved, a levelek halványzöldek, az erek közötti részek sárga foltosak, a levél szélein vöröses foltok lehetnek. Súlyos esetben a szár repedt, üreges.

 kwizda-borhany-repceben-1kwizda-borhany-repceben-2

Összetett lombtrágyával többre megy!

A gyökérképzés jelentős mennyiségű tartaléktápanyag-felhalmozódással jár – ebben kulcsszerepet játszik a bór –, ugyanakkor nagyon energiaigényes,  építő folyamat is. A Wuxal® Boron Plus lombtrágya éppen ezért nemcsak nagy mennyiségű bórt tartalmaz, hanem a hibátlan enzimműködés mikroelemeit és az energiát szolgáltató foszfort is. Ezen túlmenően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal®-t (tapadásfokozás, szuperkelatizáció, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódás-fokozás).

25-kwizda-agro-wuxal