MENÜ

Tarló- és talajkezelés a kapások után

Oldalszám: 35
2017.10.09.

A kukorica és napraforgó betakarítása után a nagy mennyiségű szár- és gyökérmaradvány állandó problémát jelent. Azonban tekinthetünk rá lehetőségként is, mivel tápanyagforrásként szolgálhat az utóvetemény számára, ha megfelelő módon, biológiai megoldásokkal kezeljük. A nagy tömegű növényi maradványok beforgatásával és lebontásával jelentős mennyiségű szerves anyag, foszfor és kálium nyerhető ki és juttatható a talajba természetes úton. Ez környezetkímélő és az esetleges későbbi, kémiai módszerekkel történő tápanyag-utánpótlás költségeit is csökkentheti.

 

A kapás szármaradványok lebomlása azonban hosszú folyamat, melyet a téli időjárás is nagyban befolyásol. Ez a folyamat felgyorsítható és hatékonyabbá tehető olyan mikrobiológiai készítmények használatával, melyek szárbontó-, valamint tápanyagok feltárására és megkötésére képes mikroorganizmusokat tartalmaznak. A tavaszi utóvetemény számára így a tápanyagok már felvehető formában lesznek jelen a talajban, az elővetemény szármaradványai pedig kisebb mértékben gátolják a fizikai növekedést. A tápanyagok mellett fordítsunk kellő figyelmet a szármaradványokon esetlegesen előforduló áttelelő gombabetegségekre is (pl. Sclerotinia, Fusarium). Ezek fertőzési kockázatot jelentenek az utóveteményre.

A piacon lévő mikrobiológiai termékek, talajkondicionálók közül célszerű olyan készítményeket választani, amelyek hazai talajokból izolált mikroorganizmusokat tartalmaznak, így biztosítva a szárbontást és tápanyagfeltárást. Fontos továbbá, hogy az áttelelő parazita gombák ellen biokontroll hatást is kifejtsenek, vagyis tartalmazzanak ún. hiperparazita gombaösszetevőt.

A Natur Micro termékcsalád készítményeiben lévő törzsek biztos hatást garantálnak, így a szármaradvány jelentős tápanyagforrásként lesz jelen, nem pedig rothadó zöldtömegként. A Trichoderma hiperparazita gombatörzsek pedig a természetes immunitásért felelős folyamatokat indítják el, így szolgálva az egészségesebb talajállapotot és az utóvetemény pozitív fejlődését.

További információ: www.naturah.hu

agronaplóprcikk_féloldalas_október-3agronaplóprcikk_féloldalas_október-4