MENÜ

Milyen repcegyomirtási módot válasszunk?

Oldalszám: 33
2017.09.10.

A mai hibridekben – gondos agrotechnika mellett – benne van az a potenciál, ami a tér tökéletes betöltéséhez szükséges. Kevés magból is lehetséges a 4-5 tonnás termés – ha nem a gyomok, hanem a kultúrnövény foglalja el a szabad teret.

Az őszi gyomosodás következményei

Az őszi gyomirtás elmaradása esetén sok veszélyes gyom – pl. kamilla- és pipitér-félék, pipacs, orvosi zsombor, galaj, pásztortáska, széltippan, tyúkhúr, veronika-félék – tavasszal már nem irtható megfelelő hatékonysággal. A gyomos repce kifagyásának kockázata is nagyobb, mivel kevesebb tápanyaghoz jut, valamint fel is nyurgulhat a növény a konkurencia miatt. A gyengén télbe menő repce aztán tavasszal is nehezebben indul, később pedig a szárazságot is rosszabbul tűri. A gyomok akadályozzák a rovarölő permetezéseket, és végül a betakarítást is megnehezítik, a költségeit növelik. Az elvártnál kisebb termésen ezek után már ne csodálkozzunk.

47-kwizda-repce-gyomirtas-02

Időzítési kockázat

A repce kelése utáni gyomirtás sikerét az időzítési nehézségekkel kockáztatjuk a leginkább. Hiszen

  1. a herbicidek csak a gyomok párleveles állapotáig nyújtanak hatékony védelmet,
  2. ahogy a fejlődő gyomok herbicidérzékenysége csökken, úgy csökken a szer hatásspektruma is,
  3. egy esős vagy ködös időjárás lehetetlenné teszi a védekezést,
  4. a négyleveles repce már fizikailag is takarhatja a megcélzott gyomot.

Rugalmas megoldások

  1. A fentiek miatt legbiztonságosabb preemergensen kiszórni a herbicidet.
  2. Az általánosan jellemző gyomfajok ellen válasszon a repcére nézve kíméletes hatóanyagkombinációt. Ilyen a napropamid + klomazon páros.
  3. Problémás gyomfajnak számít a pipacs és a sebforrasztó zsombor. Egy jó összetételű preemergens kombinációval (klomazon + metazaklór) ez a két faj is kiiktatható.
  4. Ön is csak akkor áldoz a repcére, amikor már biztosan sorol? Ez az a pillanat, amikor herbicidre is szüksége lesz. A repce négyleveles korban már takarhatja a megcélzott gyomot. Ezért válasszon olyan hatóanyagpárost (metazaklór + dimetenamid), amelyik a repce kelése előttől eddig az időszakig rugalmasan bevethető.

47-kwizda-repce-command-devrinol

47-kwizda-repce-gyomirtas

Kwizda Agro - www.kwizda.hu