MENÜ

FKA-tól a CORNADO-ig – 27 éve elégedett az OROS termékeivel

Oldalszám: 79
2017.09.10.

Kozsuch Kornél családi gazdálkodó 1994-ben kezdte egyéni vállalkozását, akkor még a régi FKA adapterrel. A hosszú évek során kitartó és elégedett OROS vásárlóként jelenleg egy 6 és egy 8 soros, fix vázas OROS CORNADO tulajdonosa, az idei szezont pedig már egy 8 soros csukható vázas OROS CORNADO-val kezdi meg.

Miért döntött időről időre az OROS kukoricabetakarító adapterek mellett?

A vállalkozásom kezdete óta, 1994-től OROS gyártmányú adapterekkel dolgozom. Az első vágóasztalom egy FKA volt, amit még az akkori Mezőgép Rt.-től vásároltam.  Ahogy a fejlesztéseink haladnak előre, úgy az újabb kombájn mellé már a Linamar Hungary Zrt. OROS divíziója által gyártott asztalokat vásároltam. A legutolsó fejlesztéseim kettő és három évesek, egy hat és egy nyolc soros, fix vázas CORNADO. Idén szereztem be egy nyolc soros csukható verziót is, így az idei szezonnak már három OROS adapterrel indulok neki.

Mekkora területen gazdálkodik?

A betakarított terület kukoricában durván 1000 hektár évente, persze ez függ attól is, milyen a termés. A nagy terület miatt megbízható gépekre van szükségem, ezért is döntöttem az OROS CORNADO mellett. Kardánhajtásának köszönhetően szezonban gondozásmentes, megbízhatóan dolgozik.

79-oros-kozsuch-kornel-cornado-01-k

Hogyan értékeli a gyár szervizszolgáltatását?

Teljes mértékben pozitív a garanciális hozzáállás, meg voltam vele elégedve. Gépparkom korszerűsítésénél ezért is döntöttem mindig az OROS mellett. A fejlesztések folyamatossága nálam nagyon fontos. Ami működik, forog, azok kophatnak is, és adódhatnak kopásból eredő problémák. Nekem lekopogom nem volt gyártásból eredő problémám. Rendeléskor időben megkaptam az adaptereket, kijöttek a kollégák a beüzemelésnél és részletesen elmondták a teendőket.

Milyen előnyét tudná kiemelni a CORNADO-nak? Miért döntött csukható adapter megvásárlása mellett?

Ahogy változnak a gépek, ahogy egyre jobban rohan az idő, nekünk is rohanni kell a betakarítással. A szárzúzás az egyik sarkalatos kérdése a kukorica betakarításának. CORNADO-val akár több mint 10 km/órás sebességgel lehet haladni, miközben tökéletes tarlót hagy maga után, megkönnyítve a talajelőkésztést. Mindig annak a híve vagyok, hogyha van egy jó magyar termék, akkor azt vásároljuk inkább, mint a külföldit. Ráadásul ár-érték arányban is nagyon jó.

Az eddigi igényeimnek elegett tett a fix vázas adapter, de sajnos egyre nehezebb a közlekedés vele. Az új, csukható CORNADO-val könnyedén tudok majd közlekedni közúton és parcellák között is, emellett ha garanciális probléma lépne fel 24 órán belül kiérkezik az OROS szerviz team.

Számos extra mellett a kombájnfülkéből tudom hidraulikusan állítani a törőléceket és az adaptert összecsukni úgy, hogy a kardánokat nem kell levennem, mert az adapter közbenső hajtású.

79-oros-kozsuch-kornel-cornado-02-k

Az OROS SUN napraforgó betakarító adaptereinkkel van tapasztalata?

A napraforgó-termesztés itt, Kondoros környékén még csak most van növekedőben. Régebben főleg kukoricatermesztés folyt. Az újfajta hibridekkel nagyobb területen magasabb termésátlagokat tudunk elérni, így egyre jobb a napraforgó pozíciója is. OROS SUN napraforgó adaptert teszteltem már. A CORNADO-hoz hasonlóan elégedett voltam a munkájával, szintén jól üzemelt. Több mint valószínű, hogy jövőre szeretném lecserélni a más típusú napraforgó adaptereimet OROS SUN adapterre.

Pozitívnak tartja, hogy választható burkolatszínnel kínáljuk adaptereinket?

Abszolút pozitív, ha jól tudom, akkor az első gyártott JD zöld burkolat hozzám került. Kicsit elfogult is vagyok ilyen szempontból, nyilván így néz ki normálisan, igényesen.

Kozsuch Kornél
Kondoros
[email protected]
+36 30 303 2567