MENÜ

Alapítványi kezességgel a vidék fejlődéséért

Oldalszám: 22
2017.09.10.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában. Feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro-, kis- és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Az alapítvány évről évre gyarapodó kezességállománya mutatja, hogy tevékenysége nélkülözhetetlen a vidéki vállalkozások számára. A kezességnyújtásról, annak előnyeiről, az igénylés módjáról, az alapítvány stratégiájáról és a jövő kihívásairól Herczegh András ügyvezető igazgatót kérdeztük.

22-avhga-herczegh-andrasMit jelent az intézményi kezesség?

Kiknek tudnak segíteni a kezességgel? Egyedi szolgáltatást nyújtunk a vállalkozásoknak a partner bankokon keresztül. Az intézményi kezesség, mint önálló pénzügyi eszköz nem létezik, mindig hitel-, lízing-, faktoring- vagy bankgarancia-ügylethez kapcsolódva nyújtható. Az alapítvány kezességvállalása, a bank által a vállalkozótól igényelt fedezetet kiegészítve vagy akár anélkül, segítséget nyújt a finanszírozásban, hiszen a kezességnek köszönhetően a hitelintézetek szívesebben vagy jobb feltételekkel nyújtanak hitelt. Ez azt jelenti, hogy kevesebb saját ingatlant vagy ingóságot kell bevonni a hitelek mögé, sőt, akár nagyobb hitelösszegekhez, alacsonyabb kamathoz és hosszabb futamidőhöz is hozzásegítheti a cégeket az intézményi kezesség. 

Mi az alapítvány stratégiai célja?

Az alapítvány célja a vidéki és agrárvállalkozások forrásbevonási képességének növelése, hitelhez jutási feltételeinek javítása, ezáltal hosszú távú, kiegyensúlyozott és eredményes működésük biztosítása. Az alapítvány kapocs a bankok, a vállalkozások és a kormányzat között. Az alapítványi célok összhangban vannak a kormányzati célkitűzésekkel, így kedvezményes kezesség nyújtásával veszünk részt a Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott, a kedvezőtlen időjárási jelenségek, illetve a váratlan piaci körülmények által sújtott vállalkozások finanszírozását segítő programokban.

Alapítványunk számára elsődleges a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztése, amely a vidék fejlődésének középpontjában áll, és szerepe alapvető a vidéki népesség életkörülményeinek javulása szempontjából is.

Hogyan lehet kezességhez jutni?

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a vidéki, és kiemelten az agrárvállalkozások finanszírozásában segítséget nyújtó kedvezményes kezességvállalás az ország valamennyi pontján elérhető legyen a hitelfelvevő cégek számára. A bankokkal kiépített és folyamatosan bővülő együttműködés eredményeként több mint másfél ezer helyen, lényegében az összes vállalati hitelezést végző banki és takarékszövetkezeti fiókban igényelhető az alapítványi kezesség, amelyet alacsony díjon, nagyon kedvező feltételekkel vehetnek igénybe a vállalkozások.

Miként működik együtt az alapítvány a bankokkal a vállalkozások segítése érdekében?

Az utóbbi években a hitelintézetek egyre szívesebben hitelezik az agráriumot, ezzel is magyarázható, hogy a bankoknál mind elterjedtebb a gazdálkodók sajátos igényeire alapozott termékfejlesztés és hitelezési gyakorlat. A bankok az alapítványra jellemzően agrárügyletekre szakosodott intézményként tekintenek, így a hitelintézeti és alapítványi együttműködésnek egyre markánsabb elemévé vált az elsősorban a mezőgazdasági vállalkozásokra szabott egyedi kezességi termékek igénybevétele. A bankokkal együtt folyamatosan dolgozunk a vállalkozók igényeinek leginkább megfelelő, egyedi termékek kialakításán, ilyen például a támogatás-előfinanszírozási, adósságrendező, közraktári vagy integrátori hitelek. A fix paramétereknek köszönhetően gyorsul az ügyletek bírálati ideje.

Hogyan értékeli, mi várható a finanszírozásban a közel jövőben?

A Vidékfejlesztési Program pályázatainak elbírálását követően várhatóan már ez év folyamán megélénkül az agrár-vállalkozások beruházási aktivitása és megjelenik a hiteligény a bankoknál. A pályázaton elnyert vissza nem terítendő támogatás a beruházási költségeknek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatáselőfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
telefon: (06 1) 474 5070
e-mail: [email protected]
honlap: www.avhga.hu

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.