MENÜ

Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag?

Oldalszám: 68
Sebestyén Gergely 2017.08.03.

A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe. A magasabb termésátlagok elérésére irányuló elvárások miatt az őszi alaptrágyázás elhagyása sem megengedhető. Egy megfelelően elvégzett őszi alap­trágyázással – nemcsak a nitrogén, hanem a foszfor és a kálium kellő mennyiségben és arányban való kijuttatásával – biztosítjuk a megfelelő alapot a növények fejlődéséhez.

A foszfor és a kálium a talajban gyakran nem érhető el a szükséges mennyiségben, ugyanis a növények számára nehezen felvehető formában vannak jelen, ezért abban az esetben is érdemes figyelmet fordítani a pótlásukra, ha a talajvizsgálati eredmény magasabb tápelemszintet jelez. Ha növényeink számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű foszfor, kisebb gyökértömeget fejlesztenek, ezáltal a víz- és tápanyagfelvétel hatékonysága csökken. Kálium hiányában pedig növényeink érzékenyebbé válnak mind a téli fagyokkal, mind a betegségekkel szemben.

Az ősszel kijuttatott nitrogén mennyiségét az elővetemény és a visszamaradt szármaradvány mennyiségének ismeretében kell meghatározni. Nagy tömegű szármaradvány mikrobiológiai bontásához, valamint ha az előző kultúra magas termése a talaj tápanyagkészletét kizsarolta, célszerű magasabb őszi nitrogénmennyiség kijuttatása. Kísérleti eredményeink igazolják, hogy kukorica és napraforgó után megtérülő befektetés a magasabb hatóanyagdózisú őszi alaptrágyázás. A hatóanyagok 30-ról 50 kg/ha-ra való emelése 10%-os terméstöbbletet jelentett azokban az esetekben, amikor a kukorica vagy napraforgó elővetemény szármaradványát a betakarítást követően a talajba dolgozták: a többletnitrogén a pentozán hatás elkerülésében, a foszfor és a kálium pedig a télállóság fokozásában volt jelentős.

 

68-lat-borealis-kalaszos-gyomirtas
A magasabb NPK-dózis használatának elonye oszi búzában, kukorica és napraforgó elovetemény után, 3 kísérleti hely átlagában, 2015.

 

A Borealis L.A.T által forgalmazott műtrágyák közül a következőket ajánljuk az őszi kalászosok alaptrágyázására:

  • Kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15 + 7SO₃ + Zn és kéntartamú VARIO termékeinket ajánljuk;
  • Olyan talajokra, melyek foszforban, illetve káliumban szegényebbek, esetleg mindkét tápelem pótlása szükséges, talajvizsgálati eredmények alapján szaktanácsadó kollégáink tesznek ajánlást.

A kalászosok tápanyagellátásával kapcsolatos további kérdéseivel keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Sebestyén Gergely
Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com