MENÜ

Készüljünk együtt a repceszezonra!

Oldalszám: 41
2017.08.03.

Az őszi káposztarepce napjaink egyik legfontosabb kultúrnövénye. A vetésterület 2016-ban meghaladta a 250 000 ha-t és az országos termésátlag elérte a 3,4 t/ha-t.

Az őszi vetésű növényeink közül a repce az egyik legérzékenyebb, termesztése során számos kihívással szembesülünk, éppen ezért növényvédelme kiemelt jelentőségű.

A repcetermesztés őszi kihívásai:

  • a gyakran előforduló vontatott kelés teret enged a gyomok felszaporodásának,
  • általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen,
  • talajlakó kártevőktől és kórokozóktól kell megvédenünk a fiatal állományt,
  • a gyakran csapadékmentes őszi időszakban az állomány felkészítése az áttelelésre.

A repcevetés idején, nyár végén és kora ősszel a gyomnövények kelése folyamatos és időben elhúzódó. Általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen. Ezért olyan gyomirtási technológiára van szükség, amely rugalmasan időzíthető és széles gyomirtási spektrummal rendelkezik. Ennek a kihívásnak felel meg az ADAMA portfóliójában található Sultanra alapuló gyomirtási rendszer.

A metazaklór hatóanyagú Sultan 50 SC hosszú és megbízható tartamhatása révén képes a repcét a vetéstől gyommentesen tartani. A metazaklór quinmerak hatóanyaggal való kombinálása – Sultan Top – tovább növeli a kétszikűek (pl. veronikafélék, pásztortáska, árvacsalán) elleni hatékonyságot, ráadásul rugalmas kijuttathatóságot biztosít (pre- és postemergens kijuttatás). A Sultan-Salsa Duo (metazaklór + etametszulfuron-metil) alkalmazása pedig olyan nehezen irtható kétszikű gyomok ellen nyújt hatékony megoldást, mint a sebforrasztó zsombor, a vadrepce, a repcsényretek, a mezei pipitér, a mezei tarsóka és az ebszékfű. A kombináció további előnyei a kitűnő szelektivitás, hosszú hatástartam és rugalmas kijuttathatóság.

Amennyiben területén erős galaj-, pásztortáska- és pipacsfertőzés jellemző, megoldásunk a Sultan R Pack (klomazon + metazaklór), melynek kijuttatását a repcevetést követő 3 napon belül, preemergensen javasoljuk.

41-adama-sultan-gyomirtas

Az egyszikű gyomok ellen (pl. gabona árvakelés, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, tarackbúza, fenyércirok) ősszel és tavasszal is célzottan tudunk védekezni speciális egyszikűirtó készítményekkel. Az ADAMA portfóliójában erre a problémára megoldást jelent az Agil 100 EC és a Leopard 5 EC. Rendkívüli szelektivitásuk mellett már alacsony dózisban is hatékonyak az árvakelésű gabona ellen.

A kártevők őszi betelepedésének és kártételének megakadályozására három megoldást ajánlunk, a Bulldock 25 EC, a Pyrinex 25 CS és a Pyrinex Supreme nevű készítményeinket.

Használatuk előnyei:

  • a Bulldock 25 EC gyors taglózó hatású,
  • a Pyrinex 25 CS mikrokapszulák révén hosszan tartó kontakt hatású,
  • a Pyrinex Supreme taglózó és gázhatással rendelkezik,
  • a Pyrinex Supreme esetében a két hatóanyag felerősíti egymás hatékonyságát és alkalmazása esetén a rezisztencia kialakulásának veszélye csökkenthető.

 41-adama-rovarirtas

A repcetermesztés harmadik őszi kihívása a télre való felkészítés és a megfelelő növénykondíció kialakítása. Az ADAMA programozott növénykondicionálási technológiájának elemei a Multiflow és az Orius 20 EW. A Multiflow alkalmazásával stimuláljuk a növény fejlődését, az Orius 20 EW segítségével pedig az optimális fejlettségi állapotban reguláljuk a növény növekedését, ezáltal kialakítva az átteleléshez szükséges kondíciót.

Az ADAMA portfóliójában a növény és a termelő igényeihez igazodó megoldásokat kínálunk a sikeres repcetermesztés megvalósításához. További információkért keresse régiómenedzserét vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!