MENÜ

Gazdaságos tejtermelés

Oldalszám: 78-79

A Festuloliom és a tapasztalatok Magyarországon

2017.08.03.

A 2016/17-es vetésidőszak volt az első, mikor 3500 ha-on váltottunk olaszperjéről a nagyobb és biztosabb termőképességű fajtákra, a Festuloliumokra.

A DLF és Vital-Feed koncepciójában a takarmányfüvek jövőjét e fajokban látjuk. Ezen új fajhibridekkkel sokkal biztosabb terméseredmények érhetőek el. Ezen fajok, amellett, hogy a perjefélék hozamát felülmúlják, kivételes ellenálló és regenerációs képességekkel rendelkeznek.

Mivel csenkesz- és perjehibridekről beszélünk, mindegyik fajnak a kimagaslóan pozitív tulajdonságait magukban hordozzák, mint a szárazságtűrés, a regenerációs képesség és a jóval kisebb hajlandóságot a betegségekre, valamint a megdőlésre.

A 2016/17-es vetésidőszakban ezek a hibridek bizonyították, hogy méltó helyet foglalnak el az őszi vetésű tömegtakarmány növények sorában, kielégítve a legmagasabb termelési szintű állományok igényeit.

Cikkünkben törekszünk arra, hogy az említett előnyöket szám­adatokkal támasszuk alá.

Ezen adatokat a termelő partnerekkel szorosan együttműködve, az ország legkülönbözőbb területein, így eltérő termőhelyi adottságokkal rendelkező területekről gyűjtöttük össze.

A különböző termőterületek eltérő adottságai mellett a rendelkezésre álló agrotechnikai lehetőségek is különbözőek voltak.

A hó nélküli hideg tél, az aszályos időjárás, valamint az ország legnagyobb részén azóta is jellemző csapadékhiány próbára tette a Festulolium fajok genetikai képességeit. A szélsőséges időjárási viszonyok ellenére még a legmostohább körülmények közt is megfelelő áttelelés után kiváló terméseredményeket hoztak.

78-vital-feed-01-k78-vital-feed-02-k78-vital-feed-03-k
Mezőcsát, Narivo Kft. 30,8 tonna zöldtömeg

A diagram adataiból kiolvasható, hogy országos átlagban az egységnyi területről betakarított száraz anyag mennyisége 11,8 tonna. (Nagyon sok termőterületen a termelők a második kaszálás előtt feltörték a területet, mely a rendkívüli aszály miatt az egyes területeken nem a leggazdaságosabb döntésnek bizonyult.)

78-vital-feed-becva-termeseredmenyek-01

Az egyes termőhelyekről származó zöld növény betakarításkori beltartalmi eredmények a táblázatban találhatók. Termőhelytől és agrotechnikai adottságoktól függően a betakarított fűszenázs önköltsége, vetéstől a kész szenázsig, az első termés esetében 5,48–11 Ft/kg szenázs.

A fent leírtak alapján kijelenthető, hogy a fűszenázs termelése bármely más tömegtakarmány növény előállításával összehasonlítva rentábilis. Olcsón, nagy tömegben kiváló minőségű, jól emészthető, a magas termelési színvonalat is támogató takarmánykomponens. A megtermelt tömegtakarmányok sorában a fű és fűfélék a szarvasmarha legtermészetesebb tápláléka. A bendőműködés szempontjából legmegfelelőbb rostösszetételűek jelentik, ezáltal biztosítják a magas színvonalon egészségesen termelő állományok profitabilitását.

A fű, mint a legtermészetesebb szarvasmarha-takarmány a magas színvonalon termelő telepeink állományának genetikai potenciáljának maximális kihasználását teszi lehetővé.

78-vital-feed-becva-termeseredmenyek-02

78-vital-feed-04-k

 

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla - Kereskedelmi igazgató, [email protected], +36 20 254 0408
Csermák István - 
Területi vezető, Alföld, [email protected], +36 20 468 8687
Vajda Péter - Területi vezető, Dunántúl, [email protected], +36 20 318 6067
Zámborszky Gábor - Területi vezető, ÉK-Magyarország, [email protected], +36 20 238 8330

78-vital-feed-lablec