MENÜ

Pioneer repcehibridek a termelők szemével

Oldalszám: 64-65

PX113

2017.07.06.

pioneer-vass-katalin-zsofia

Dr. Vass Katalin Zsófia
Mezővas Kft, Bárdudvarnok
Ügyvezető

„8 éve állítunk be Portfólió Farm kísérletet a Pioneer részére, így naponta módunkban áll a cég valamennyi termékét megfigyelni, tesztelni. A tavalyi repce STT sorban kimagasló eredményt mutatott a Pioneer MAXIMUS® repcehibrid, a PX113. Megdőlés nem volt a táblában, kórtani és agronómia tulajdonságai alapján pont olyan, amilyen a termelők vágya. Sokat tud teremni kis kockázattal. Idén is nagyon ígéretes ez a hibrid, így azt is megállapíthatjuk, hogy az évjáratok közti ingás nem jellemző rá.”

pioneer-rabi-ferenc

Rabi Ferenc
RABI-SIMON Kft.
Előszállás

„Dél-Fejér megye utolsó déli nagyközsége Előszállás térségében működik gazdaságunk. Ez területileg 800 hektárt tesz ki. Ebből évről évre kb. 130-140 ha az őszi káposztarepce tábláink összessége. A féltörpe repce – mint nemesítési innováció – hírnevét nálunk a 2013-ban vetett PR45D03 Pioneer MAXIMUS® repcehibrid eredményei maximálisan igazolták. Jelenleg, a méltó utódot, a PX113 Pioneer MAXIMUS® repcehibridet termesztjük. A PX113 hibrid jelentőségét az alacsonyabb habitus okozta agronómiai előnyökön felül, az elágazások nagyobb volumene és ezáltal a nagyobb becősűrűség hozta meg, ami az alapja a magasabb termésnek. Ez a nemesítési irány a PIONEER-tól rendkívül meggyőző és hatásos lépést jelentett. Ígéretes termés mutatkozik a hibriden, érdeklődve várjuk a terméseredményeit.”

pioneer-ifj-farkas-andras

Ifj. Farkas András
Termelésirányító
Agroprodukt Kft., Jánoshalma

„Termelésirányítóként az egyik legfontosabb feladatom a gazdaság jövedelmezőségének fokozása. A hatékonyság növelésének egyik alapköve az új fejlesztések kipróbálása. Az évről évre beállított kísérletek eredményeinek értékelése feltárja előttem az olyan kivételes repcehibridek profit meghatározó előnyeit, mint amit a Pioneer PX113-nál tapasztaltam! A PX113 hibridet a DuPont Pioneer Portfólió Farmon láttam, mint új generációs repcehibridet. Évek óta vetünk Pioneer MAXIMUS® repcehibrideket, minden évben jó termés-eredményekkel. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek tökéletesen alkalmazkodnak az általunk alkalmazott nagyüzemi technológiához. Számunkra fontos előnyük, hogy a hibridek növényvédelmi munkálatai és betakarításuk gyorsabb és gazdaságosabb. A kísérletekben láttuk az új PX113-as hibridet, melynek állóképessége, kórtani tulajdonságai, valamint termőképessége meggyőzött minket.”

pioneer-fodor-racz-mihaly

Fodor Rácz Mihály
Ügyvezető
Hart-Agroszolg Kft., Harta

„Az intenzív termesztéstechnológiánk mellé, az ahhoz leginkább alkalmas repcehibridet választjuk. Az elmúlt években már a Pioneer MAXIMUS® repcehibridjei bizonyítottak, így esett a választásunk a legújabb generációs Pioneer MAXIMUS® repcehibridre is, a PX113-ra. Eddigi tapasztalataink alapján betegségekkel szemben ellenállóbb, télállósága kitűnő. Gyors tavaszi fejlődési eréllyel rendelkezik és robusztusabb az eddigi Pioneer MAXIMUS® repcehibrideknél. Elterülő habitusának köszönhetően sok oldalhajtást hoz, amelyeken nagyszámú becőt nevel. Az áprilisi hideg ellenére is nagy várakozással tekintünk a betakarítás elé.”

pioneer-takacs-emilia

Takács Emília
Telephely- és irodavezető
Kadarkúti TREND Zrt.

„Üzemünk több talajtípuson gazdálkodik, emiatt táblánként más-más a növények környezete. A Zselic nyugati szélén, a Dráva közelében, valamint a Belső-somogyi homokháton egyaránt nagy megelégedésünkre jól termett a Pioneer MAXIMUS® repcehibrid a PX113, mely sok más versenytársára nem mondható el. Emellett a kórtani tulajdonságai és koraisága is kivívta elismerésünket. Ki fogunk tartani mellette.”

pioneer-somogyi-lajos

Somogyi Lajos
Magángazdálkodó
Vasszécseny

„Vas megyében Vasszécseny és Táplánszentkereszt községek határában gazdálkodom. Az őszi káposztarepce évek óta meghatározó szerepet tölt be nálunk, a területünk körülbelül 40%-án termesztjük. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek megjelenése óta a repce-vetésterület 100%-án Pioneer repcehibrideket termesztünk nagy megelégedéssel. Az elmúlt években a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek nálam már bizonyítottak különböző, szélsőséges évjáratokban is. A Pioneer helyi agronómusának javaslatára vetettem a PX113 hibridet, ami a tavalyi évben rekordtermést produkált. Nagyon elégedett voltam vele, továbbra is vezető szerepet szánok neki. Az általam ismert Pioneer MAXIMUS® repcehibridekhez képest a PX113 robusztusabb és betegség ellenállóbb. Termőképessége felülmúlja a korábbi Pioneer MAXIMUS® repcehibrideket. Az idei kilátások is nagyon bíztatóak, így nagy várakozással tekintek a betakarítás elé. Bátran ajánlom minden gazdálkodónak a térségben.”

pioneer-varvasovszki-laszlo

Varvasovszki László
Béta-Agárd Kft.
Gárdony (Agárd) 

„A Velencei-tó déli részén, Agárd-Zichyújfalu környékén gazdálkodunk. Immáron 46 éve foglalkozom növénytermesztéssel. Jelenleg 400 hektáron. A vetésforgómba évről évre jól illeszthető növény a repce. Minden évben a területe 80-90 ha környékén mozog. 2 éve próbáltam ki MAXIMUS® repcehibridet a PIONEER-tól és a habitusból adódó előnyök és természetesen a termésmennyiség, azonnal meggyőztek a hibrid értékéről. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek közül az idén a PX113 nevű hibridet termesztem, amely az egyik vezető Pioneer MAXIMUS® repcehibrid a portfólióban. Az állomány ideális tőszámmal és habitussal ment bele a télbe, optimális „8-10” leveles, földhöz simuló, tőlevélrózsás állapotú, 8-10 mm gyökérnyakátmérővel rendelkezett. Az elterülő leveleinek talajfedettsége – ami a féltörpe hibridek egyik sajátossága – sokat jelentett a talajszigetelés szempontjából, és a környéken hótakaró nélküli mínusz 20-22˚C-os fagyos napokat példásan vészelte át. Jelenleg nagyon jól megfigyelhető a féltörpe hibridek fő jellemzője az állomány szemlézése folyamán, a sok-sok elágazás és az ehhez társuló becőállomány, ami a termésnagyság fő mutatója. Bizakodva várom a betakarítását.”

pioneer-toth-tihamer

Tóth Tihamér
Ügyvezető
Farmer Kft., Mocsa

„Gazdaságunk Komárom-Esztergom megye azon kis számú mezőgazdasági termelőinek egyike, amelyek repcetermesztéssel is foglalkoznak. Két éve figyeltünk fel a Pioneer MAXIMUS® repcehibridekre a területünkön elvetett kísérleti sorban. A következő évben ismét állítottunk be kísérletet, mely alapján egyértelművé vált számunkra a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek számos agronómiai előnye. Különösen a PX113-as hibrid nyerte el tetszésünket. Növényfelépítése, termőképessége alapján 2016 őszén kizárólag ezt a hibridet vetettük. Nagyon fontos számunkra, hogy a növényvédelmi munkákat lényegesen könnyebben, hatékonyabban, károkozás nélkül tudjuk elvégezni. Meggyőződésünk, és ez kísérleteinkben is bebizonyosodott, hogy termőképességben a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek azonos szinten vannak a legújabb hagyományos, magas repcékkel, így bizakodva tekintünk a betakarítás elé.”