MENÜ

A 2017-es ősz gyümölcsfaiskolai újdonságai

Oldalszám: 10-11
Holland Alma Kft. 2017.07.06.

A globalizált és felgyorsult világban a fajtainnováció üteme is jelentősen felgyorsult. A nemesítő műhelyek, a piac nyomásának és igényeinek alárendelten, évről évre számtalan új fajtát jelentenek be az unióban. A fajtaújdonságok használati és termelési értékéről sok esetben nem áll rendelkezésre elegendő információ. Miközben még mindig meghatározó a több évtizedes, jól bevált világfajták termesztése; a fogyasztók egyre nagyobb arányban igénylik, a termelők pedig egyre nagyobb arányban termelik az újdonságokat is.

10_ a faiskolavezető hajtásválogatási bemutatót tart
A faiskolavezető hajtásválogatási bemutatót tart.

 

Részben azért, mert előnyös tulajdonságaik miatt ezek alacsonyabb önköltségen termelhetők, részben pedig, mert könnyebben és kedvezőbb áron piacra juttathatók. A fajtainnováció és fajtaválasztás a gyümölcstermesztésben fokozottan nehéz kérdés.

Amikor fajtát választunk, olyan döntést hozunk, mellyel több évtized termelési alapjait határozzuk meg. Ha jól döntünk sikeres, alacsony ráfordítási szintek mellett fenntartható, rentábilis termelésre alkalmas ültetvényt hozunk létre.

Fajtaválasztás előtt érdemes alaposan körülnézni, nemcsak a piacokon, kiállításokon, hanem a kutatóintézetekben is. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola 2008 óta új útra lépett a fajtainnováció és honosítás területén, mert felismerték, hogy az unióban fajtaelismerést kapott fajták szaporítási jogához már csak várólistán lehet hozzájutni, így az igazán ütőképes újdonságok el sem jutnak Kelet-Európáig.

10 a vegyszeres ritkítás eredményeinek szemléltetése sok érdeklődőt vonzott
A vegyszeres ritkítás eredményeinek szemléltetése sok érdeklődőt vonzott.

 

Ennek  tudatában szakembereik felvették a kapcsolatot a világ meghatározó alma, szilva, meggy és kajszi fajtakutató műhelyeivel és tesztszerződéseket kötöttek a kísérleti fázisban lévő fajtajelöltek tesztelési jogáról. Kísérleti ültetvényeket hoztak létre először piricsei központjukban, majd csobádi faiskolájukban.

A kísérleti kertekben a fajtákat többféle alany/fajta kombinációban telepítették el 2009-től kezdve folyamatosan, egészen 2017-ig. Jelenleg közel 80 alma fajtajelölt található a kertekben, melyekből időközben már több, mint 10 fajta kapott az unióban fajtaelismerést és fajtaoltalmat. A kísérleti ültetvény az elmúlt években körte-, szilva-, kajszi-, cseresznye- és meggyfajtákkal is bővült. Az elsőként honosított fajtákkal már közel egy évtizedes tapasztalat gyűlt össze, melyek eredményeit a faiskola partnerei már ismerik. A Naturalma Program fajtáiból közel 370 hektár ültetvényt telepítettek el az országban és a határokon túl is.

Az újdonságok már eljutottak Ukrajnába, Romániába, Bulgáriába, Szerbiába, Horvátországba, Szlovéniába, Macedóniába, sőt Távol-Keletre is. A Naturalma Program kezdeti sikerein felbuzdulva a Holland Almánál tovább kutatják a jövő ígéretes fajtajelöltjeit.

A nemesítés homlokterében jelenleg a rezisztencianemesítés áll. A rezisztens gyümölcsfajták jelentik a biztosítékot a természetközelibb, egészségesebb élelmiszerek előállításához. Az alacsonyabb szintű növényvédelmi ráfordítások egyszerre jelentenek a termelőnek alacsonyabb önköltséget, magasabb profittartalmat, a fogyasztóknak pedig egészségesebb gyümölcsöt. A fogyasztói és  a termelői igények egy irányba hatása öngerjesztő folyamatként hat a nemesítésre és fajtainnovációra. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola ebből a folyamatból a honosításban vállalt jelentős részt. A faiskola motivációja részben a kilencvenes évek ültetvénytelepítési hullámának tapasztalatain alapszik. Ebben az időszakban nagyon sok helytelen fajtaválasztáson elbukott sikertelen ültetvény született.

A Holland Alma kísérleti ültetvényeiben ezért vizsgálják a fajtaújdonságokat minden termelési és fogyasztói szempontból érdekes tulajdonság szerint. Értékelik a fajták növekedési erélyét alakíthatósági, termőrügyképzési szempontok szerint. Vizsgálják a rezisztencia tulajdonságokat, az alternancia hajlamot. A különböző fitotechnikai beavatkozásokra adott válaszreakciókat, a színeződési, perzselődési, tárolhatósági tulajdonságokat, hullási hajlamot. De ami kiemelkedően fontos, vizsgálják a legfontosabb piaci szereplő, a fogyasztó fajtákra adott reakcióját is.

A Holland Almánál csak azok a fajták kerülhetnek szaporításra, amelyek fajtajelölt korukban legalább 3-4 termőéven keresztül kiemelkedően szerepeltek. A fajták tulajdonságainak és használati értékének minél szélesebb körben történő elterjesztése érdekében a faiskola szinte heti rendszerességgel tart fajtabemutatókat csobádi faiskolájában. Ezeken a gyakorlati bemutatókon a faiskola szakemberei és meghívott előadók az éppen aktuális növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási és fitotechnikai  kérdéseivel is foglalkoznak.

A nyári rendezvénynaptár vázlata a www.hollandalma.hu oldalon elérhető. De ha biztosan nem akar lemaradni az eseményekről, a weboldalon pár kattintással hírlevélre is regisztrálhat. A regisztrálók minden eseményre személyes meghívást kapnak. Várjuk Önt Csobádon, ahol közösen építjük a jövőt!

Nézze meg érésben a legújabb almafajtákat! Bonita, Allegro, Galiwa, Galarina, Merkur, Ariane, Luna, Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz fajták és számtalan fajtajelölt. Ismerje meg a „Top” sorozat szilvafajtáit és legújabb szilvainnovációnkat, a Jofelát; vagy a Cot International legújabb kajszifajtáit.

10 a kísérleti ültetvényben már több mint nyolcvan rezisztens fajtajelölt van

A kísérleti ültetvényben már több mint nyolcvan rezisztens fajtajelölt van.