MENÜ

TERMÉKDÍJ pályázat - 2017

Oldalszám: 83
Agro Napló 2017.05.06.

Átadták Hódmezővásárhelyen a Magyar Állattenyésztését és a Magyar Növénytermesztésért Termékdíjak díjait.
Antal Gábor a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta , hogy a  legjelentősebb és legrangosabb vidéki mezőgazdasági kiállításra beadott  pályázatok nagy száma igazolja,  hogy komoly presztízse van ennek a díjnak.
Az Állattenyésztésért és Növénytermesztésért Termékdíjak Nagydíjasait mutatjuk be.

Hazai innováció a sertés mycoplasmosis elleni védekezésben.  HYOGEN®

A Ceva-Phylaxia Zrt. a franciaországi központú CEVA vállalat csoport magyarországi leányvállalata, és egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési és oltóanyaggyártó központja. A vállalat jogelődjét 1912-ben alapította Dr. Köves János professzor Phylaxia Szérumtermelő Rt. néven. A vállalat baromfi, sertés, kérődzők és nyúl részére állít elő élő- és inaktivált oltóanyagokat, melyekből évente több milliárd adagot értékesít bel- és külföldön egyaránt.

 

 

A Mycoplasma hyopneumoniae okozta ú.n. enzootiás pneumónia a nagyüzemi sertéstartás egyik legelterjedtebb megbetegedése.  A fertőzés központi szerepet játszik a „ légzőszervi komplex”-nek nevezett tünet együttes kialakulásában, amely a nagyüzemi sertéstartás leggyakoribb állategészségügyi problémája, és a gyógyszeres beavatkozások legfőbb indoka. Jelentős emellett a közvetlen gazdasági kártétele is, amely elsősorban a rosszabb hízlalási mutatókban (ADG, FCR) jelentkezik. Gazdasági számítások a közvetlenül légzőszervi betegségekhez köthető gazdasági veszteségeket 1000-2000 Ft/hízó mértékűre teszik a hazai sertéstelepeken.

A fertőző betegségekkel szembeni hatékony vakcinás védekezés elterjedése elsősorban a humán egészségügyet és a biztonságos és egészséges élelmiszer termelést előtérbe helyező, „istállótól az asztalig” szemlélet erősödését is jelzi.

A Ceva-Phylaxia budapesti K+F Központjában kifejlesztett Hyogen® vakcináról elmondható, hogy mind az antigén komponense révén (amely valamennyi kereskedelmi forgalomban lévő vakcinánál lényegesen újabb), mind pedig innovatív adjuváns összetevője által (Immuvant™ - jelenleg a leghosszabb, a hízlalási idő teljes hosszát biztosan lefedő védelmet biztosító speciális adjuváns) tökéletesen alkalmas arra, hogy az erős fertőzési körülmények között is a lehető legtökéletesebb védelmet nyújtsa az M.hyo ellen. A vakcinát 2016-ban regisztrálták az Eu szinte valamennyi államában illetve azt megelőzően Dél-Amerika és Ázsia számos nagy sertéstartó országában is. A magyarországi bemutatkozás és a piaci visszajelzések igen sikeresek, már az első 8 hónapban körülbelül 10%-os piaci részesedést ért el a termék, 2017-ben pedig reális célkitűzés a piacvezető pozíció elérése, akár 1 millió adag felhasználása is.

A Magyar Állattenyésztési Termékdíj 2017:  Az értékelésnél legfontosabb szempontok voltak: magyar tulajdoni háttér, hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, a termék piacra kerülésének ideje, a termék vagy fejlesztés aktualitása, újszerűsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnye és a referenciák száma, a piaci részesedés, valamint a pályázat színvonala.

 

SHREDLAGE®

A SHREDLAGE® egy, Európában napjainkban dinamikusan terjedő, az USA-ból származó silókukorica-feldolgozási eljárás, amely során a kukoricát 26-30 milliméteres szecskákra vágják. Az eljárásnál döntő fontosságú a SHREDLAGE® szemroppantóval történő feltárás.
Az egymással ellentétes irányba futó spirálnúttal kialakított roppantóhengerek felaprítják a kukoricacső darabokat és szétzúzzák a szemet a teljes feltárásért. Ezen kívül a szár hosszanti irányban is nagyon jól felhasad, és a speciális hengerprofilnak köszönhetően a kéreg is lehámozódik a szárról. Ez a fajta speciális terményfeltárás csak a SHREDLAGE® szemroppantóval valósítható meg. Alkalmazásával a strukturális takarmányok – mint például a szalma – adagolását csökkenthetjük, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, így költségeket takaríthatunk meg.

 

 

Az MCC SHREDLAGE® technológiával a CLAAS egy speciális alkalmazási területre bővítette ki szemroppantó kínálatát, amivel mind bérvállalkozóknak, mind professzionális tejtermelő gazdaságoknak kínál egyedi megoldást. Az MCC SHREDLAGE® szemroppantó az azonos nevű takarmányozási technológia követelményeit elégíti ki. A hengerek fűrészfogprofilúak és egymással ellentétes irányba forgó spirálnúttal vannak kialakítva. A fogak száma 110/145, a fordulatszám különbség pedig 50%. Mindez a termény olyan feldolgozását teszi lehetővé, amely megnöveli a tej- és hús teljesítményt. Alkalmazási területe –szárazanyag-tartalomtól függően – a 26-30 milliméteres szecskahossz. Magasabb szárazanyag-tartalomnál a szecskahossz akár 21 milliméteresre csökkenthető. A SHREDLAGE® hosszúra szecskázott silókukorica, melynek a feltárása is speciális. A feltárás ezen egyedi módja csak a SHREDLAGE® roppantóhengerrel végezhető el.

 

A SHREDLAGE® technológiával jobb a szerkezeti hatás, és a keményítő emészthetősége a tehén bendőjében. Optimális esetben a takarmányozási költségek csökkentése mellett, növekvő tejtermelés és nem utolsósorban egészségesebb állatállomány figyelhető meg a tehenészetben.

 

 

A SHREDLAGE® technológia kizárólagos magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft. Az MCC SHREDLAGE® 2016-tól a géppel együtt a gyárból vagy alkatrész vonalon utólagos készletként rendelhető a CLAAS JAGUAR 870, 880 és a 940-980 modellekhez.

A  Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2017 : Az értékelés során figyelembe vette a pályamunkák kidolgozását, igényességét a bemutatott anyagok részletes mindent átfogó minőségét is.

Bővebb információ

-an-