MENÜ

Spirit-T – a fenntartható kukorica gyomirtás

Oldalszám: 33
Koscsó Árpád 2017.05.06.

A kukorica gyomirtás legnagyobb kihívása az egyszikűek irtása, mivel morfológiailag (levélállás, viaszosság stb.) minimális közöttük a különbség.  A védekezés nehézségét tovább fokozza, hogy a területen egyszerre különböző fejlettségű (érzékenységű) gyomnövények találhatóak. Kontakt (perzselő) típusú gyomirtó szer közvetlenül a kukorica kelése utáni (2-3 leveles) állapotig használható csupán, a későbbi fenofázisban már csak felszívódó hatóanyagokat használhatunk.

Erre a célra posztemergensen eddig két hatóanyagcsoportot használtunk, az ALS-gátlókat és a HPPD-gátlókat.

Az ALS-gátlókat közel 15–20 éve használjuk, melyek a fehérjék szintézisét gátolják, jellegzetes vörösödő antociános tüneteket okoznak a nehezen irtható egyszikű gyomnövényeken. Mivel csak egy hatáshelyen dolgoznak, így rendszeres, hosszan tartó használatuk után hatáscsökkenés, rezisztencia problémák alakulhatnak ki, illetve mérsékelt szelektivitásuk a kultúrnövénnyel szemben (több ALS-gátló egyszerre) terméscsökkenéshez vezethet. Ennek ellenére kukoricában a használatuk jelen pillanatban nélkülözhetetlen.

 

 

A másik csoportot a HPPD-gátlók alkotják. Ezen belül főleg két-(három) hatóanyagot használtunk, több mint 10 éve. A triketonok jellemzően fehéredő tüneteket okoznak. A két hatáshely miatt lényegesen több gyomnövény (egy- és kétszikű) mutat érzékenységet erre a hatóanyagcsoportra. Ráadásul a ma használt három hatóanyag szuper szelektív, „tűzoltásra” is használható. Mindkét hatóanyagcsoport hatásának fokozására érdemes adjuvánsokat alkalmazni.

Az ADAMA-nál felismertük, hogy a posztemergens gyomirtás fenntartható alkalmazásában más típusú védekezésre lenne szükség. Két eltérő hatásmechanizmusú – egy ALS-gátló és egy HPPD-gátló –, hatóanyag egy termékben történő használatával már három hatáshelyen avatkozhatunk be a gyomnövények életébe, amelyek egymás hatását erősítik. Mindemellett a gyomnövények gyomirtó szerekkel szembeni rezisztenciája is megelőzhető. Ennek eredményeként kiválasztottuk a leghatékonyabbnak ítélt ALS-gátlót, a nikoszulfuront; valamint a legjobb talajhatással is bíró HPPD-gátlót, a szulkotriont. Mindezt Bio-Film-mel kiegészítve készült el a Spirit kukorica gyomirtó szer. Két éves szántóföldi tapasztalataink alapján felmerült a kérdés, hogy lehet-e még fokozni a termék hatékonyságát, megtartva kiváló szelektivitását. Termelőinkkel közösen találtuk meg a választ.

A megoldás kulcsa a triazinok alkalmazása, melyek szelektivitása és talajhatása figyelemre méltó, és bizonyos gyomnövények esetében erősebb gyomirtó hatékonyságot mutatnak (muhar fajok, varjúmák, ebszékfű stb). Ezen hatóanyagcsaládból a terbutilazin elérhető és bevethető. Így az ADAMA-nál a már jól ismert és bizonyított Spirit-et kiegészítettük Trek-P-vel, mely terbutilazint és pendimetalint tartalmaz, megalkotva Spirit-T ajánlatunkat.

A Spirit-T tartalmaz tehát ALS-gátlót (nikoszulfuron), HPPD-gátlót (szulkotrion), triazint (terbutilazin), dinitro-anilint (pendimetalin) és adjuvánst (Bio-Film). A Spirit-T egy teljesen egyedi kombináció, mely a szelektivitást megtartva, rendkívül széles gyomirtó spektrummal rendelkezik.

Ez a technológiai ajánlat nemcsak összetételében különleges, hanem az általa okozott tünetegyüttes terén is. Hatására az egyszikű és a kétszikű gyomnövények barnulnak és csúcshajtásuk elszárad, mindezek mellett nem jellemző a HPPD-gátlók fehéredés utáni „visszazöldülése” (túlfejlett egyszikűek esetén).

 

A Spirit-T használata nagyon sok előnnyel jár:

  • négy különböző hatáshelyű hatóanyag a legszélesebb gyomirtó spektrum elérése érdekében,
  • a túlfejlett gyomok is eredményesen irthatók,
  • megakadályozhatjuk a rezisztencia kialakulását (fenntartható gazdálkodási rendszer),
  • gyomok túlfejlettsége okozta árnyékhatás (esernyő effektus) következtében kialakuló nem megfelelő gyomirtó szer fedettség esetén is kielégítő hatást lehet elérni ezzel a kombinációval,
  • mind a négy hatóanyag szelektív, így a felhasználásnak nincs igazán fenológiai korlátja (nagyon korai poszttól az egészen késői poszt kezelésig),
  • talajon keresztüli valódi hosszú tartamhatás (főleg korai posztemergens alkalmazás esetén),
  • kiemelkedő ár-érték aránnyal bír.

 

Sajnos az utóbbi években az egyoldalú gyomirtó szer használat hatására az ország több területén rezisztens gyomok jelentek meg és szaporodtak el.  Ezért fontos, hogy az eddigi megszokáson alapuló, többnyire hatóanyagcsoport szempontjából egyoldalú gyomirtási gyakorlatot hatékonyabb növényvédelmi technológiára váltsuk. Használjunk növény- és szerrotációt! A rezisztencia kialakulásának meggátolása ellen kukoricában használjuk ki a Spirit-T adta lehetőségeket, amely a hosszú távon fenntartható kukorica gyomirtási rendszer kulcsa.

További információkért keresse régiómenedzserét vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!

 Koscsó Árpád

régiómenedzser

ADAMA Hungary Zrt.