MENÜ

GYAKORLATORIENTÁLT NEMESÍTÉS A VÁLASZ A HÉTKÖZNAPOK KIHÍVÁSAIRA

Oldalszám: 70-71

120 éves alapokkal

Blum Zoltán 2017.05.06.

A nemesítésre nem mindig jellemző a lineáris fejlődés, ezt a RAPOOL európai kísérleti hálózatának elmúlt években mutatott fejlődése is jól mutatja (1. ábra). Ugyanakkor a RAPOOL-t mindig is az a cél vezérelte, hogy az üzemi körülmények között elérhető legjobb teljesítményt és legnagyobb értéket biztosítsa a repcetermesztők számára. Ez, valamint a repcenemesítésben szerzett több mit 100 éves tapasztalat emeli a RAPOOL-t a vezető repcenemesítők közé.

 

 

 

Európai kutatóállomásaink 100 000 kísérleti parcelláján 15 nemesítőnk és több mint 120 munkatársunk azért dolgozik, hogy legjobb hibridjeink tulajdonságai még optimálisabbá váljanak. Napjaink és a jövő nemesítési céljainak meghatározása, valamint a legfontosabb tulajdonságokra történő szelekció érdekében szükség van arra, hogy a mindenkori regionális kihívások kerüljenek a fókuszba:

  • télállóság – szárazságtűrés – robusztus növényfelépítés a kontinentális területeken,
  • betegség-ellenállóság – állóképesség – érésidő az óceáni éghajlaton.

 

Repcenemesítőink jó érzékkel kombinálják az egyes fajtatulajdonságokat a különböző régiók számára.

 

A legmodernebb technológiákat alkalmazva

Egyes fajtatulajdonságokat hagyományos szántóföldi bonitálással mérnek fel nemesítőink. Ebbe a körbe tartoznak a növekedéstípus- és a betegségjellemzők is, amelyek meghatározóak a különböző régiókban megfelelő fajtatípus kiválasztásánál. Jó néhány tulajdonságot viszont még alapos szemrevételezéssel sem lehet megállapítani. Ide tartozhatnak az egyes betegségekkel és vírusokkal szembeni rezisztenciák, amelyeket a legmodernebb technológiák segítségével a hibridek genetikai állományának vizsgálatából lehet kiszűrni. Számos molekuláris marker és adatok százezreinek elemzése biztosítja, hogy az ön repcéje a legjobbak között legyen. Mindeközben bioinformatikusaink folyamatosan szélesítik a használható markerek körét.

 

Kutatási projektek

A jövő sikereit a RAPOOL saját fejlesztései mellett a más cégekkel és intézményekkel közösen végrehajtott tudományos együttműködések alapozzák meg. Ezekben a projektekben olyan témakörök szerepelnek kiemelt jelentőséggel, mint a különböző fejlődési és növekedési modellek, a gyökérrendszerek fenotipizálása vagy éppen a szárazságtűrés-szimulációk. A projektekben használt drón-, szenzor- és szkennertechnológiák új perspektívákat nyitnak nemesítőink számára. A jövő perspektíváit.

 

A magyarországi repcetermesztés fejlődéséért

A RAPOOL számára fontos, hogy a magyar termelői igényeknek megfelelő széles kínálat mellett a technológiai fejlesztések éllovasa is legyen. Ennek érdekében számos regisztrációs, adaptációs és technológiafejlesztési vizsgálat zajlik minden évben hazai körülmények között, mindvégig szoros együttműködésben a termelőkkel. Új hibridjeink, technológiai fejlesztéseink fókuszában továbbra is az áll, hogy az őszi káposztarepce legyen Magyarország legjövedelmezőbb szántóföldi növénye (2. ábra).

 

 

Blum Zoltán

ügyvezető igazgató

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

 

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!