MENÜ

Digitalizáció nélkül nincs élelem

Oldalszám: 93
2017.04.09.

Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás az agrárium digitalizációjával kapcsolatos kihívások kérdéseivel foglalkozott. 90 hazai és nemzetközi előadó, 30 szakmai kiállító és több mint 500 résztvevő – ez a III. PREGA számokban.

A mezőgazdaság digitalizációjával foglalkozó legnagyobb hazai rendezvény alapvető célja, hogy bemutassa azokat a technológiai és informatikai megoldásokat, amelyek felkészítik a magyar gazdálkodókat a változásokra. Miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszerigénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre. A kitörési pont a hatékonyság növelése lehet, amely a digitális technológiák alkalmazásával érhető el.

Ahogy a T-Systems Magyarország Zrt. képviseletében Lukács László agrárszakértő fogalmazott: “Az információtechnológia és a digitalizáció az élet minden területére hatással van, egyre nagyobb szereppel bír az agráriumban is: rengeteg alkalmazás, megoldás született az utóbbi években, amelyek hatékonyabbá teszik a gazdálkodást, miközben ontják magukból az adatokat.”

“Ebben az új, adatalapú rendszerben kell lépést tartanunk a világ mezőgazdaságával” – emelte ki Bolyki Bence, a PREGA konferenciasorozat alapítója és főszervezője. “Az agrártársadalom nem ért az informatikához, s az informatikusok nem értenek a mezőgazdasághoz, a siker záloga csakis az együttműködés lehet.
Az együttműködés, melynek révén a magyar mezőgazdaság növelve a hatékonyságát, a digitalizáció nyertese lehet. A mezőgazdaság digitalizációjával megvalósul, hogy a gazdálkodók könnyebb és gyorsabb munkavégzés mellett, a hosszú távra eltárolt adatok segítségével kiszámíthatóbb és biztosabb termelést folytassanak. “

A kiszámíthatóság agrárfinanszírozási oldalról is nagy jelentőséggel bír, Hollósi Dávid, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője előadásában úgy fogalmazott: “Ne csak a földön, hanem a fejben is gazdálkodjunk precízen. A precíziós gazdálkodás egy költségkontrollt eredményez és emellett kockázatcsökkentő hatása is van, hiszen egy jól feltöltött talajban fejlődő növény jobban ellenáll az időjárási hatásoknak, így a vállalkozás képes lesz arra, hogy jobban reagáljon a piaci kihívásokra. Ez a banki finanszírozás szempontjából akkor ér sokat, ha a termelő vállalkozás meg tudja mutatni, hogy ez neki mennyi eredményt hozott vagy fog hozni egy hosszabb időtávban. Aki ezt a gazdálkodási módot alkalmazza, kisebb ügyfélkockázati profilt és egyben jobb minősítést érhet el a bankoknál. Az ügyfélnek ez kevesebb fedezetet és kisebb kamatot jelent. A precíziós gazdálkodást ki lehet hagyni, de igazából azt gondoljuk, hogy el kell indulni ezen az úton az egész termelői körnek. Az biztos, hogy a következő 10–20 évben ez a változás végbe fog menni, ha tetszik, ha nem.”

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében kiemelte:
“A precíziós gazdálkodás kiemelkedően fontos szerephez jut az elkövetkezendő években, hiszen a jövő mezőgazdaságának alapja az új erőforrások hatékony alkalmazása, a tudásintenzív mezőgazdasági technológiák használata, az energiatakarékos termelés, valamint a folyamatos oktatás és képzés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladata, hogy megismertesse a gazdálkodókkal a legújabb innovatív technológiákat, módszereket, illetve felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, vagy éppen azon hátrányokra, amiket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból.”

 

Győrffy Balázs
foto: agroinform.hu

 

Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol kereskedelmi igazgatója előadásában rávilágított arra, hogy a precíziós gazdálkodás   szükségszerű lépés, amit három oldalról is alá lehet támasztani. Egyrészt a Föld túlnépesedik, azaz a mezőgazdaságnak 2030-ra 8,5, 2050-re 9,7 milliárd embert kell élelmiszerrel ellátnia. Másrészt a bolygó erőforrásai végesek, egyszer kimerülnek, a végtelenségig nem lehet intenzív módon bővíteni a mezőgazdasági termelést.
A harmadik pedig, ami a magyar mezőgazdaság számára különösen fontos, hogy az EU-ban a közös agrárpolitika költségvetése várhatóan jelentősen csökken. Mindhárom kérdésre a precíziós gazdálkodás kínál megoldást. Tehát, hogy növelni lehessen a termelést, ugyanakkor kisebb mértékű legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és mindez nagyobb fokú gazdasági hatékonyság mellett történjen, csak a precíziós gazdálkodással lehetséges.
Az ipar szerepe pedig azzal válik megkerülhetetlenné, hogy stabil keresletet támaszt a terményekre. Ezzel az egész agrárium finanszírozhatóbbá és kiszámíthatóbbá válik, biztosabbak a források a precíziós gazdálkodáshoz. Az ipar és a mezőgazdaság egymásrautaltsága így kölcsönös.

 

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke és egyben a PREGA aranyfokozatú támogatójának, az Axiál Kft.-nek tulajdonosa az agrárium munkaerő-piaci nehézségeire is felhívta a figyelmet. Megnyitó beszédében hangsúlyozta: “A mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd.
A hiány egyik válaszlépése a mezőgazdaságban is bekövetkező digitalizáció, az adatok folyamatos rögzítése. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekkel a megoldásokkal is csak csökkenthető, de meg nem szüntethető a szakemberek hiánya.” A MEGFOSZ évek óta munkálkodik azon, hogy minél több fiatal számára tegye vonzóvá a szakmát, ezért is hívták életre a „Legyél Te is Mezőgépész!”-t.

 

A konferencia a precíziós szántóföld, állattenyésztés és kertészet szekciókban nemcsak a gyakorlatban alkalmazható tudást közvetített a gazdaságuk fejlesztésében elkötelezett termelők számára, hanem első alkalommal a PREGA Science eseményen a tudományos szakemberek is megvitathatták kutatási eredményeiket és tapasztalatot cserélhettek.

 

A III. PREGA Konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál és a NAK közös szervezésében, az Axiál Kft., az Erste Bank Hungary Zrt., a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pannonia Ethanol Zrt. támogatásával valósult meg.

 

Bővebb információ:
www.prega.hu