MENÜ

Sikeresen a Bayer Sikér Trióval

Oldalszám: 55
Csorba Csaba 2017.04.09.

A Bayer kiváló kalászos gombaölő szerei évek óta segítik a jó minőségű nagy gabonatermés elérését. Az alkalmazott termesztéstechnológiának meghatározó eleme a növényvédelem, hiszen a fajta, a termőterület és a növénytáplálás mellett az állomány egészségi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minőségét, és így a termesztés gazdaságosságát is. Három vezető készítményünk, a Falcon Pro, a Zantara és a Prosaro ebben az évben is Bayer Sikér Trió néven kezdi meg tavaszi turnéját a gabonatáblákon.

Falcon Pro – a Trió vezetője

A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen egyaránt eredményes. Árpában lisztharmat és rozsda mellett a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, tritikálé és zab fontos betegségei ellen is. Lisztharmat és rozsda ellen kuratív és eradikatív hatása is van. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen preventív, de akár 4 napos kuratív hatása is van.

 

Zantara – a latin

A Zantara – a bixafénnek köszönhetően – nagyon hosszú tartamhatást nyújt a levélbetegségek ellen. A tebukonazol viszont a levélben azonnal dolgozni kezd. Ez a két hatóanyag felszívódásában és transzlokációjában meglévő eltérés a kitűnő kuratív hatás titka. Minden kalászosban javasolt az intenzívebb technológiában levélbetegségek ellen és – erőteljes zöldítő, zászlóslevél növelő hatásának köszönhetően – termésfokozásra.

Eredményesen alkalmazható búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos levélfoltosság ellen a zászlóslevél kiterülését követően (T2 stádium). A javasolt dózis 1,25–1,5 l/ha.

A Zantara egyben kitűnő árpavédelmi termék: 1,0–1,25 l/ha dózisban biztos védelmet nyújt lisztharmat, rinhospórium, hálózatos foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és az élettani foltosság ellen. A kezelés optimális ideje a zászlóslevél kiterülése. Nagyobb dózisokban alkalmazva pozitív élettani hatásai is érvényesülnek.

 

Prosaro – a záróhang

A Prosaro a leghatékonyabb Fusarium-elleni készítmények egyike. Alkalmazása elsősorban az intenzív búzatermesztésben ajánlott, virágzás-kori kezelésre. A Prosaro-val igen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis és a mikotoxinok ellen. Emellett védelmet nyújt a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. A helyes dózis a fuzárium elleni védekezés esetén 1 l/ha.

 

Mikor és hogyan lépjen fel a Bayer Sikér Trió?

Az elmúlt évek átlagától jóval hidegebb tél ellenére sok helyen ebben az évben is szükség van a korai védekezésre a gyomirtás előtt, vagy azzal egy menetben (T1 időszak). A Bayer javaslata erre a Jubileum Pro csomag, amely 20 ha-ra tartalmazza a Sekator OD gyomirtó szert és 0,75 l/ha dózisban a népszerű Falcon Pro-t.

A második védekezés ideje a zászlóslevél kiterülésekor, illetve röviddel azt követően (T2 időszak) legyen. Ekkor az időjárástól és a betegségek nyomásától függően alap esetben a Falcon Pro-t javasoljuk 0,8–1,0 l/ha dózisban. Intenzív technológiákba viszont feltétlenül a zöldítő, termésnövelő Zantara javasolt 1,25–1,5 l/ha dózisban.

A virágzás ideje alatti védekezést az intenzív gabonatermesztőknek semmiképp sem szabad kihagyni (T3 időszak). Ekkor tudunk védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek mellett a késői levélbetegségek ellen is. Ehhez átlagos technológiában 1 l/ha Falcon Pro-t, intenzív technológiában viszont a fuzáriózis elleni „nagyágyú”, azaz Prosaro kijuttatását javasoljuk 1 l/ha dózisban.

Kérjük a tisztelt zenekedvelő olvasókat, hogy bátran hívják meg koncertezni a 2017. évi szezonban is a Bayer Sikér Triót a gabonatáblákba. A „Sikér” koncertek nyomán a siker biztosan nem marad el!

Csorba Csaba, Bayer Hungária Kft.