MENÜ

RAPOOL: A repce a hivatásunk

Oldalszám: 70-71
Blum Zoltán

A RAPOOL-repcék alapjaiban változtatták meg a repcetermesztést és jelentős mértékben járultak hozzá a repcetermesztés fejlődéséhez. A RAPOOL közreműködésével a repce ökonómiai és ökológiai szempontból egyaránt a sikeres szántóföldi kultúrák sorába lépett. A vállalat története igazi sikertörténet.

A repce európai sikerének gyökerei

A RAPOOL tulajdonosai magántulajdonban működő, nem tőzsdei jegyzésű német nemesítőházak. A legrégebbi és legnagyobb tapasztalat köti össze őket repcében: a kutatás, a nemesítés, a vetőmag-előállítás, a csávázás technológiai fejlesztése, a vetőmag-forgalmazás és a termesztési szaktanácsadás. A mai repcék teljesítménye, betegségekkel szembeni ellenálló képességük, valamint az étkezési, biodízel- és takarmánycélú felhasználásukat biztosító minőségük a RAPOOL által végzett munka meghatározó mérföldkövei.

 

RAPOOL – A repceinnovátor

A RAPOOL története igazi sikertörténet. A vállalat működését fennállása óta valódi mérföldkövek fémjelzik. A RAPOOL-repcék alapjaiban változtatták meg a repcetermesztést és jelentős mértékben járultak hozzá a repcetermesztés fejlődéséhez. A RAPOOL közreműködésével a repce ökonómiai és ökológiai szempontból egyaránt a sikeres szántóföldi kultúrák sorába lépett.

 

A nemesítési innováció nagy hagyományokkal rendelkezik a RAPOOL-ban, itt található a repcenemesítés bölcsője. Az első nemesítési programok több mint 100 évvel ezelőtt kezdődtek. A nemesítőházak hosszú múltra visszatekintő tapasztalata, az ott tevékenykedő szakembergárda és a saját tenyészkertek teszik lehetővé a RAPOOL számára a nagy, szisztematikus nemesítési programok végrehajtását. Az a genetikai sokszínűség, mely a RAPOOL rendelkezésére áll, egyedülálló a maga nemében. Így valamennyi úttörő jellegű újítás – kezdve a 00 minőségtől az MSL-hibridek létrehozásán, a saját csávázási technológia kialakításán át egészen a speciális fajták létrehozásáig – a RAPOOL nevéhez kötődik. Ez a széles körű szakmai know-how teszi a RAPOOL-t a világ egyik vezető repcenemesítőjévé. A RAPOOL elsőként a világon 1995-ben kezdte meg a saját nemesítésű MSL-hibridek köztermesztésbe vonását. Az azóta eltelt több mint húsz évben Németországban és a kelet-közép-európai régióban 165 RAPOOL-hibrid részesült állami elismerésben. Napjainkban az európai repcetermesztést 90%-ban már a hibridek uralják.

 

Minden egyes régiónak sajátságos agroklimatikai tulajdonságai vannak. A RAPOOL rendkívüli tapasztalatának, valamint kiterjedt nemesítői- és kísérletiállomás-hálózatának köszönhetően a legkülönbözőbb termőhelyi és időjárási viszonyok között is képes kiváló teljesítményű hibrideket biztosítani. Ezenkívül a RAPOOL helyben teljes körű szaktanácsadással is támogatja a termelőket. Fajtakérdés, termesztéstechnológia vagy éppen állománykezelések – a RAPOOL ismeri a választ és támogatja a termelőt a repcetermesztés még sikeresebbé tételében. Nem véletlenül, hiszen a RAPOOL az egyetlen nemesítőház, amelyben kizárólag a repce van a fókuszban, így az erőforrások 100%-át a repcetermesztés fejlesztésére fordítja.

 

A RAPOOL Magyarországon

A hazai piacon 17 éve vannak jelen a RAPOOL-repcék. A RAPOOL Hungária Kft. 2011-ben alakult meg, és az elmúlt években jelentős növekedést ért el. 2016 őszén Magyarországon már minden 5. hektáron RAPOOL-repcét vetettek.

 

A RAPOOL-nak fontos, hogy a hazai termelői igényeknek megfelelő kínálattal legyen jelen Magyarországon. Ennek érdekében számos regisztrációs és adaptációs vizsgálat zajlik minden évben hazai körülmények között is. A RAPOOL Hungária Kft. a NÉBIH állami regisztrációs vizsgálati hálózatában az egyik legnagyobb fajtajelölt-bejelentő a nemesítők között. Fontosnak tartjuk, hogy repcehibridjeink itthoni körülmények között is tesztelésre kerüljenek és hazai állami elismerést kapjanak. 2017 januárjában két új repcehibridünket vették fel a nemzeti fajtajegyzékbe.

 

A RAPOOL kiterjedt nemzetközi kísérleti hálózatot üzemeltet Európában, közel 30 kísérleti helyen, melyek közül 4 helyszín Magyarországon található. Itt a legújabb fajtajelölteket is vizsgáljuk és megfigyeljük egész évben. Innen kerülnek kiválasztásra azok a repcehibridek, amelyeket a hazai szakértő csapat tovább tesztel adaptációs vizsgálatokban és üzemi körülmények között. Magyarországi piaci kínálatunkba végül azok a repcehibridek kerülnek be, amelyek a legjobban teljesítettek és a legjobban alkalmazkodtak a hazai klímához és termesztési körülményekhez. Teljesítőképességüket ezután is folyamatosan nyomon követjük, szoros együttműködésben a termelőkkel. Munkatársaink kiemelkedő szakmai tudása és tapasztalata, valamint a repcetermesztés fejlesztése iránti elkötelezettsége jelenti a RAPOOL további erősségét, hiszen a repce a hivatásunk.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

 

Blum Zoltán

ügyvezető igazgató

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu