MENÜ

Minőségi lucernával 18-20%-kal magasabb fehérjetartalom!

Oldalszám: 108
2017.04.09.

A lucernaterületeink magasabb fehérjetartalmat biztosítanak a gazdaság számára, mint bármely más takarmánynövény, vagy akár a szója. Ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy a saját magunk által megtermelt fehérje egyfajta biztonságot jelent számunkra, a vásárolt fehérjehordozók árának folyamatos mozgásával szemben. 

Napjaink tenyészetei a nagyfokú igénybevétel és a piaci verseny alakította kiélezett helyzetben nélkülözhetetlen a magas minőségű fehérjeellátás, melyet kérődzőink számára legmagasabb fokon a minőségi lucernával tudunk biztosítani, melyeknek ismertetőjele a 18–20%-nál magasabb fehérjetartalom. Egy lucerna termőterületen gyakran több mint 3000 kg/ha fehérje termelődik, szemben például egy szója termőterületen termelődő 1200 kg/ha fehérjével.

 

 

Nincs szükség N műtrágyára

A lucernának nincs szüksége nitrogén műtrágyára. A tenyész­időszak során 250–300 kg/ha nitrogén hatóanyagot köt meg, ami a lucernával együtt vetett takarmányfű esetében a fű N hatóanyagigényének 100%-át is fedezi.

 

Kiváló takarmány, kiemelkedő tápérték

A lucernának, mint takarmánynak kiemelkedő a hasznosulása. A kérődzők számára biztosítja az esszenciális aminosavakat és az egyik legmegfelelőbb fehérjeellátást az emésztés során. Nagyon fontos takarmányozási hatása, hogy a lucerna tartalmaz tannint, ami limitálja a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak degradációját. Ezek a tápanyagok és komponensek magasabb tej- és húskihozatalhoz vezetnek, valamint növelik az omega-3 zsírsavak mennyiségét a húsban és a tejben.

 

Komoly növekedési erély szárazságban is

A lucernát összehasonlítva egyéb takarmánynövényekkel, kimagasló a szárazságtűrése, mivel gyökérzete rendkívül mélyre hatol. A mérsékelt égöv száraz évszakában vagy száraz területen a lucernával együtt vetett fű a kísérleti eredmények szerint négyszeres hozamot is hozhat, mint önálló takarmány.

 

Fű és lucerna kombináció a megfelelő fehérje- és energia­ellátásért

A lucerna tökéletes „partnere” a takarmányfüveknek. A lucerna és fűkeverékek különböző variációinál könnyen el tudjuk érni a kívánt fehérje-energia arányt a takarmányunkban és nem mellesleg túléli a száraz időszakot, hiszen a lucerna szárazságtűrése biztosítja a növekedést az aszályos időszakok alatt is.

 

Érjünk el 5%-kal nagyobb hozamot a későbbi vetések során...

A lucerna egy különleges tagja a vetésforgónak. Minden esetben javítja a talaj nitrogénellátását, javítja a talajszerkezetet.
A lucerna nagyon mély gyökerei javítják a talaj szellőzését és mikrobiális életét. Általánosságban mondhatjuk, hogy a lucerna termőterületek után vetett növények esetében 5%-kal magasabb hozamra számíthatunk.

 

 

Tudomány és lucerna...

A DLF és a Vital-Feed nemesítő szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy lucernáink teljesítménye, hozam- és beltartalmi paraméterekre vonatkozó mutatói minden esetben a legmagasabb elvárható szintet érjék el, ezzel segítve, 

  • folyamatosan növelve az elérhető hozamszinteket hektáronként, 
  • nematódák elleni rezisztencia növelése a nemesítés és szelekció során, és a betegségek elleni ellenállóság tekintetében mint a Verticillium,
  • növelni a lucernafajták állóképességét, különösen a száraz időszakokban.

 

Növeli a profitabilitást...

Lucerna – ökönómiai előny, önellátás-függetlenség és fenntartható mezőgazdaság.