MENÜ

Jól döntöttem, én már hátradőlhetek!

Oldalszám: 60
www.biofitsystem.hu 2017.04.09.

Az intenzív növekedés időszakában a növényeknek a megfelelő nitrogénellátás alapvető fontosságú. Ebben az intervallumban a szilárd nitrogén fejtrágyák hasznosulása bizonytalan. A nitrogén leginkább a vegetatív szervek növekedését és fejlődését segíti, de alapvető befolyással van a generatív szervekre is. Tapasztalatok és kísérletek egyaránt bizonyítják, hogy a termések mennyiségi és minőségi mutatói a nitrogénnel nagymértékben alakíthatók. A nitrogén fehérjealkotó, így a fejlődéshez nélkülözhetetlen elem, főleg hajtásnövekedés időszakában. Hiányát a növény satnya növekedése, fakó, világoszöld színe jelzi.

Az őszi búza egyes fenológiai szakaszainak a tápanyagigénye rendkívül eltérő. Tápanyagfelvételének ideje a tenyészidőnél rövidebb, a kalászhányásig gyakorlatilag lezárul. Ugrásszerű indulása bokrosodásának középső időszakára tehető. Ez az időszak gyakorlatilag egybeesik a szárazanyag-felhalmozódás időszakával. A búza kalászka differenciálódása a vegetatív időszakban felvett nitrogén függvénye. A nagy és jó minőségű termés alapja a folyamatos nitrogénigény kielégítése. Az összes kijuttatott nitrogén mennyiségének bokrosodásig 15–20%-át, a szárba indulásig 40–50%-át, a kalászolás végéig mintegy 90%-át veszi fel. A növény nitrogénfelvétele szárbainduláskor hirtelen megnövekszik és maximumát a virágzáskor éri el. A bokrosodás kezdetén kijuttatott nitrogén fejtrágya növeli az állománysűrűséget és az asszimiláló felületet. A virágzás időszakában a felvehető nitrogénnek elsősorban a termés minőségi paramétereinek alakulásában van meghatározó szerepe. A gabonaszemek kialakulásához és fennmaradásához, a virágzás elején a kötődés elősegítésére, minőség javítására, aszálytűrés fokozásra a tápanyagok, köztük a kén kielégítő mennyisége is szükséges. Ajánlott a magas kéntartalmú levéltrágyánk (PLANT FEED PRÉMIUM BÚZA KÉN) 4-5 liter/hektáros dózisban. Hazánkban jelenleg a kialakult gyakorlat, hogy a növényeket közvetlenül virágzás előtt vagy a kezdetén, illetve megkésve a fővirágzás elején kezelik kéntartalmú lombtrágyával. Alkalmazásának gyakorlati előnyei közé soroljuk, hogy gyors, azonnali növényi reakciót vált ki.

 

A Biofit System Kft. NITRO-SPEED&SLOW levéltrágyája magas nitrogén, mezo- és mikroelem-tartalmú műtrágyaoldat, ami a tartós és gyors hatású nitrogén mellett ként, magnéziumot, rezet, vasat, cinket és mangánt is tartalmaz. A szántóföldi, gyümölcs- és kertészeti kultúrákban egyaránt használható, elsősorban nitrogén utánpótlására és hiánytüneteinek kezelésére, sokszor azonban a vegetatív időszakban felvett nitrogén befolyásolja leginkább a termésképződést. A növények tápanyagigényének folyamatos és harmonikus kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük a megcélzott termésszintet, illetve a megfelelő minőséget. A NITRO-SPEED&SLOW kétféle nitrogént tartalmaz, 2/3 része karbamid formulában gyors felszívódást és azonnali hatást eredményez, az 1/3 része pedig, karbamid (urea)-formaldehid lassabb, fokozatos, egyenletes nitrogénellátást biztosít a növénynek. Kelatizáló anyaga a LIGNOSZULFONÁT, mely miatt tartalmaz a termék cukrokat, gyantákat, vitaminokat, aminosavakat, uronsavakat. Tapadásfokozó hatása mellett gyors elemfelvételt és 100%-os hasznosulást eredményez. Növényvédő szerekkel együtt alkalmazható, de a keverési próba mindig elengedhetetlen.
Az elmúlt két évtizedben talajaink tápanyag-utánpótlási színvonala jelentősen csökkent, átlagos tápanyagtartalma körülbelül egy ellátottsági kategóriával alacsonyabban van. Ezért a növényeink számára optimalizálni kell a nitrogén-ellátottságot, ami egyértelműen növeli a termesztési biztonságot és gazdaságosságot.

 

Fajtaspecifikus és monoelemes levéltrágya kínálatunkból megtalálja az adott fenológiai időszakhoz megfelelő terméket.

 

Keresse bizalommal a magas szakmai tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó kollégáinkat!      

     
              
www.biofitsystem.hu