MENÜ

Kalászosok tavaszi növényvédelmi kihívásai

Oldalszám: 71

Megoldások az ADAMA palettáján

2017.03.09.

A hó hirtelen olvadása és a február végi enyhe időjárási körülmények a tavasz közeledtét jelzik. A gazdák is egyre többet gondolnak a hamarosan induló szezonra. A tervezés időszaka ez, amelynek az idei évben kiemelt jelentősége lesz az őszi kalászosok esetében is.

Azt már most láthatjuk, hogy a bevált, időzítését tekintve már-már automatikus kezeléseket alaposan meg kell fontolnunk és az állomány igényét szem előtt tartva kell alkalmaznunk. 2016 őszi időjárása megtréfálta a gazdálkodókat és igencsak kitolta az őszi kalászosok vetésidejét. Egyrészről áldás volt az őszi csapadék, mert biztosította az egyenletes kelést és a gyors kezdeti fejlődést, másrészt az eleve kései vetéseket még inkább hátráltatta. Az eredmény általában gyengén fejlett, éppen csak kikelt állományok, amelyeket ráadásul január folyamán igen komoly hidegekkel tett próbára az időjárás, jelentős hótakaró nélkül. Az állományok valódi állapota egyelőre felmérhetetlen. Valószínűnek tűnik, hogy az őszi fejlődés kimaradását tavasszal kell majd pótolnia a növényeknek, ritka tőállomány mellett. A becslések szerint legalább 10%-kal kevesebb őszi búza került elvetésre, ami viszont a növény jövedelmezőségét javíthatja, kevesebb országos termést és keresleti piacot teremtve. A gyengén fejlett állományok és a kialakult időjárási körülmények több növényvédelmi probléma lehetőségét vetik fel. Érdemes tehát a tervezés során ezekre felkészülni és kiválasztani a megoldás eszközeit. 

A gyengén fejlett állományok a tavaszi gyomosodást segítik. Ha figyelembe vesszük, hogy a búza őszi gyomirtási technológiája sajnos igen szűk körben elterjedt jelenleg, illetve hogy ennek lehetősége a későn vetett állományok esetében egyébként is korlátozott volt, nem marad más megoldás, mint a búza tavaszi gyomirtása. A tavaszi időszakban a gyorsan teret nyerő, nehezen irtható évelő gyomok (mezei acat, szulákfélék), valamint a galaj elleni védekezésre kell összpontosítanunk. Erre a feladatra tökéletes megoldás a TRIMMER 50 SX és a több hatóanyagot tartalmazó TRIMMER TRIO. Nem hormon bázisú készítmény lévén használata rugalmasan időzíthető a fagyok megszűnésétől a kalászosok kétnóduszos állapotáig.

A következő megoldandó feladat, a gyomosodás megszüntetése mellett, a gyenge kondíciójú állományok feljavítása, megerősítése. Ennek kiváló eszköze a biostimulátor és növénykondicionáló hatású MULTIFLOW. A készítmény alkalmazásával a növények jobban hasznosítják a tápanyagot, ezáltal a fiatal növényi részek gyors fejlődése érhető el, valamint a betegségekkel szembeni ellenállóság növelhető.

A betegség-ellenállóság azért is fontos, mert a téli csapadékkal telített talajok a tavaszi időszakban párás mikroklímát eredményezhetnek az állományban, ami a gombabetegségek kialakulásának és elterjedésének kedvez. A kora tavaszi időszak leggyakoribb kórokozói a lisztharmat és a rozsda. Mindkettőre kiemelt figyelmet kell fordítanunk, főként legyengült, nem megfelelően fejlett állomány esetén. Az ADAMA kínálatában több specialista gombaölő szer is található, így a védekezés a valódi növényvédelmi igényekhez alakítható. Lisztharmatfertőzés esetén BUMPER nevű készítményünk a tökéletes megoldás, a rozsda elleni küzdelemben pedig a LEANDER TOP használata indokolt és ajánlott, különösen alacsony hőmérséklet esetén. 

A komplett megoldások híveinek ajánljuk PENTA PACK technológiai ajánlatunkat, mely 3 ha kalászos gyomirtását és gombabetegségekkel szembeni védelmét teszi lehetővé.

Természetesen az előrelátó gazda eszköztárából nem hiányozhat a későbbi megdőlések elkerülése érdekében a szárszilárdítás, valamint a kártevők elleni védekezés hatékony fegyvere. Az OPTIMUS nevű készítményünk egyenletes tápanyagellátás alkalmazása esetén biztosítja, hogy termése a betakarításkor is biztos lábakon álljon, a BULLDOCK 25 EC pedig a vetésfehérítő bogár elleni védelem kiemelkedő eszköze. BULLDOCK 25 EC termékünket megtalálhatja ECO PACK nevű ajánlatunkban is, mely 40 ha kalászos gabona levél-, kalászbetegségek, valamint rovarkártevők elleni védelmét szolgálja.

Az ADAMA kínálatában szereplő termékek segítségével könnyen szembeszállhat a búzatermesztés kora tavaszi kihívásaival. Legyen szó extenzív, vagy intenzív technológiáról, bármilyen károsítóról, az ADAMA-nál minden növényvédelmi kihívásra talál megoldást. Az intenzív technológiák híveinek ajánljuk 50 ha kalászos kezelésére PENTA PACK PLUSZ ajánlatunkat, mellyel egyszerre kezelheti a gyomok, a levél- és kalászbetegségek, valamint a rovarkártevők okozta problémákat.

Búzájának a jó gazda gondoskodására és az ADAMA termékeire van szüksége. További részletes szakmai információért forduljon bizalommal az ADAMA Hungary Zrt. csapatához! Sikeres és eredményes búzatermesztést kívánunk a 2017-es esztendőre!

Az ADAMA Hungary Zrt. csapata