MENÜ

Hozzuk ki a maximumot a kalászos gabonánkból!

Oldalszám: 76
Dr. Varga Zoltán 2017.03.09.

A 2015/16 évre a kalászos termesztők vegyes érzelmekkel fognak visszaemlékezni. A szezon során számos pozitív és negatív hatást figyeltünk meg, melyek befolyásolták a végeredményt. A biotikus és abiotikus stresszek jelentős hatással vannak a gabonákra. A szárazság, a rossz tápanyag-hasznosítás vagy a kórokozók egyaránt rontják az eredményt.

Ha például az őszi árpát vizsgáljuk, kijelenthetjük, hogy a 2016. év országosan rendkívül jó eredményeket hozott. Az árpának a kezdettől fogva kedvező volt az évjárat. Jelentős százalékuk még a szeptemberi csapadékok előtt talajba került, jó kondíciójú, dús, jól bokrosodott állományok mentek bele a télbe. Az enyhe tél ugyan kedvezett a szívó kártevők áttelelésének, de így is azt lehet mondani, hogy az árpaállományok jó kondícióban teleltek át és a tavaszi indulás is megfelelő volt. Korai barna levélfoltosság, és hálózatos foltosság tüneteket lehetett tapasztalni gyakorlatilag az ország bármely vidékén. Majd az idő előrehaladtával lokálisan a ramuláriás foltosság okozhatott fejtörést. A zászlóslevél károsodása jelentősen csökkenthette a terméseredményt.

Ha az őszi búzát vesszük górcső alá, a tapasztalatok korántsem olyan pozitívak, mint az árpa esetén. Az őszi búza jelentős hányada a csapadékos időjárásnak köszönhetően későn került a talajba és gyenge, fejletlen állományok mentek a télbe. A tavasz folyamán esetenként jelentős mértékű szeptóriás foltosság tüneteivel lehetett találkozni viszonylag korai fázisban, majd az évet talán a legjelentősebb mértékben meghatározó sárgarozsda is megjelent és májustól súlyos károkat okozott ott, a megkésett kezelések miatt. A 2016. évi szezon fontos betegsége a kalászfuzárium volt. A jelentős mennyiségű júniusi csapadék a fogékony állományokban komoly károkat tudott okozni.

A lombozatot károsító betegségek jelentős mértékben csökkenthetik a termésmennyiséget, illetve a minőségi paraméterek is leromlanak. Ma már a terméseredmény kialakításában a fungicidek nem csak a hatékonyságukkal, hanem az élettani folyamatokra gyakorolt hatásukkal is kiveszik a részüket.

A Seguris Xtra hatóanyagai a kalászosok legfontosabb levélbetegségei ellen kiemelkedő hatékonysággal bírnak. A fungicidek hatóanyagcsoportjainak három kiemelkedő tagja található meg ebben a gyári kombinációban. A legmodernebb fejlesztés jeles képviselője az izopirazam, mely egy kiemelkedő megelőző hatékonysággal rendelkező, a viaszrétegbe felszívódó SDHI hatóanyag. Az azoxistrobin talán az egyik legismertebb strobilurin hatóanyag, széles hatásspektrummal, és egyedülálló élettani hatással. A ciprokonazol egy régóta alkalmazott triazol, amelyet a jó biokinetikai tulajdonságai és a rozsdabetegségek elleni hatékonysága kiemeli a hatóanyagcsoportból.

Egy modern fungicid alkalmazása akár 15–20% terméstöbbletet is okozhat. Ez a jelentős terméstöbblet a kombináció hatóanyagainak élettani hatásából adódik. Az izopirazam és az azoxistrobin is jelentős zöldítő hatással bír. A hatóanyagok a gombákra gyakorolt hatása mellett a növény élettani folyamataira, mint például a fotoszintetikus aktivitás, a légzés, és a transpirációra is pozitív hatással vannak.

Seguris Xtra zöldítő hatása és kezeletlen kontrroll

 

A fotoszintetikus aktivitás fokozásával javul a termelékenység. A növény intenzívebb energiatermelésének köszönhetően stressztűrőbb, üdébb és egészségesebb lesz.

Fokozódik a nitrátlebontó enzim aktivitása, melynek köszönhetően az aminósavak mennyisége és minőségi összetétele is javul.

Száraz körülmények között a legnagyobb veszteség a párologtatás útján elvesztett víz. A párologtatás csökkentésével jelentős mértékben csökken a szárazság okozta stressz és javul a növények stressztűrő képessége, illetve nem távozik a növényből a fotoszintézis egyik motorja, a víz.

Csökkenti az oxidatív stresszt, illetve gátolja az etilén szintézist, ezáltal az öregedési folyamatokat, ezáltal a levelek tovább maradnak zöldek és aktívak, tehát a termésbe történő beépítés is hosszabb ideig tart.

A Seguris Xtra készítmény kiemelkedő hatékonyságú, hosszú hatástartamú. Az élettani folyamatokra gyakorolt hatása egyedülálló. Kijuttatását bokrosodástól egészen zászlóslevélig javasoljuk 0,8 l/ha dózisban, a körülményekhez legjobban adaptálva. A megelőző hatékonysága kiemelkedő, elsősorban a fertőzés kialakulása előtt érdemes kijuttatni, de a megkésett kezelések esetén is jó gyógyító hatással rendelkezik.

Dr. Varga Zoltán
Szántóföldi technológus
Syngenta Kft.