MENÜ

A beruházási támogatások lehetősége és kockázata

Oldalszám: 38
Agro Napló 2017.03.09.

Az OTP Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, illetve az OTP Hungaro-Projekt Kft. bevonásával „zöld folyosós”, egyszerűsített hitelezési folyamat kialakításán dolgozik, amely gyorsítja, és fedezeti oldalról stabilizálja a hitelezést. A tervezett, „zöld folyosó” komplex megoldást kínál a vállalkozások számára a közbeszerzéstől kezdve, az előleg kifizetéshez szükséges bankgarancián keresztül, a beruházásnak és a támogatás megelőlegezésének finanszírozására.

Szabó Istvánt, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettesét kérdeztük arról, hogy a pályázatok áradata segíti, avagy nehezíti a hazai agrárvállalkozások versenyképességét?

Az elkövetkező két évben mind a mezőgazdaságban, mind pedig az élelmiszeriparban, finanszírozási szempontból, a „motort” és egyben a legnagyobb kockázatot is a beruházási támogatások jelentik.

Véleményem szerint a „the small is beautiful” elv alkalmazása – azaz törekvés arra vonatkozóan, hogy uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg – kihívás elé állítja a hazai bankszektort. A jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Ezek pénzügyi helyzete kevésbé erős és transzparens, illetve ezen vállalkozások által biztosítandó fedezeti háttér is kétséges.

A változó jogszabályi környezet folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti az ügyfeleket és a bankokat is, ami szintén kihívást jelent mindkét fél számára. Példaként megemlíteném a közbeszerzési törvény pályázati szakasz közepén történő módosítását, illetve a természetes személyekre való kiterjesztését. A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások jelentős része közbeszerzés köteles, ezért az ügyfeleknek is kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályszerű eljárás lefolytatására, ezzel biztosítva a támogatás tényleges kifizetését.

Kockázatot jelent az is, hogy a pályázatokról való döntés folyamatában jelentkező késedelem akár a már pozitívan elbírált beruházások meghiúsulásához is vezethet. Minél hosszabb idő telik el a pályázat benyújtása, vagyis a tervezés és a megvalósítás között, annál nagyobb az esély arra, hogy az időközben megváltozott piaci körülmények és a tervezett beruházási költségek olyan mértékű növekedése jelentkezik, amelyet a termelők már nem képesek vállalni.

A fentiek értelmében azt gondolom, hogy megállja a helyét az a kijelentés, hogy finanszírozási szempontból a beruházási támogatások lehetőséget, de egyben kockázatot is jelentenek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a közbeszerzési eljárás lerövidíti a beruházás megvalósítására fordítható időintervallumot, ezért nagyon fontos a beruházásokat megfelelően előkészített pénzügyi háttérrel megkezdeni. Az OTP Bank az Agrár-Vállalkozási Hitel-garancia Alapítvány (AVHGA), illetve az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) bevonásával „zöld folyosós”, egyszerűsített hitelezési folyamat kialakításán dolgozik, amely gyorsítja, és fedezeti oldalról stabilizálja a hitelezést. Az AVHGA a fedezeti kör szélesítésével, míg az OTP HP szakmai támogatással valamint a hitelezési kockázatok csökkentésével, illetve teljes körű pályázatmenedzsmenttel járul hozzá a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások gyorsított finanszírozásához.

A tervezett megoldás segítségével felgyorsítható az EU-tól történő forráslehívás, ezért az előleg-kifizetésekhez szükséges pénzügyi biztosíték, azaz bankgarancia nyújtása is biztosított. A tervezett „zöld folyosó” komplex megoldást kínál a vállalkozások számára a közbeszerzéstől kezdve, az előleg-kifizetéshez szükséges bankgarancián keresztül, a beruházásnak és a támogatás megelőlegezésének finanszírozására. Fontos szempont, hogy a folyamat a pénzügyi ütemezés tekintetében teljes mértékben igazodik a pályázati és beruházási lépésekhez/mérföldkövekhez, ezzel is támogatva az ügyfelek beruházásainak sikeres megvalósulását.

-an-