A mezőgazdasági termelésben méretgazdaságossági előny származik a táblaméretekből és az öntözési lehetőségekből. A gépesítettségi optimum kis, töredezett táblákon nehezen alakítható ki, saját gépek hiányában, bérmunka igénybevétele esetén pedig annak normál profittartalmát is meg kell fizetni. Az öntözési beruházások megtérülését pedig ugyancsak jelentősen befolyásolja a birtokstruktúra, továbbá bevezetése adott esetben a teljes gazdálkodási rendszer olyan módosításait igényelheti, amelyet csak nagyobb gazdaságok tudnak megvalósítani. Véleményünk szerint a nagyobb gazdaságok a fentiek miatt jobb helyzetben vannak az öntözésből származó magasabb bevételek és nagyobb eredménypotenciál kihasználása, illetve a kockázatok ez irányú mérséklése szempontjából.
A mezőgazdasági termelésben méretgazdaságossági előny származik a táblaméretekből és az öntözési lehetőségekből. A gépesítettségi optimum kis, töredezett táblákon nehezen alakítható ki, saját gépek hiányában, bérmunka igénybevétele esetén pedig annak normál profittartalmát is meg kell fizetni. Az öntözési beruházások megtérülését pedig ugyancsak jelentősen befolyásolja a birtokstruktúra, továbbá bevezetése adott esetben a teljes gazdálkodási rendszer olyan módosításait igényelheti, amelyet csak nagyobb gazdaságok tudnak megvalósítani. Véleményünk szerint a nagyobb gazdaságok a fentiek miatt jobb helyzetben vannak az öntözésből származó magasabb bevételek és nagyobb eredménypotenciál kihasználása, illetve a kockázatok ez irányú mérséklése szempontjából.
Egy további elemzési lehetőség az egyéni és társas vállalkozások, továbbá a meghatározó árutermelő gazdaságok kategóriáinak szétválasztása az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján. A szántóföldi növénytermesztési ágazatban a kistermelőknél valós profithátrányt jelent a nagykereskedő/integrátor felé való azonnali értékesítés, amely alapvetően a terménytárolási kapacitás, ill. a vonatkozó tárolási szaktudás hiányára, esetenként a feszített likviditásra vezethető vissza. Az AKI statisztikái alapján a szántóföldi növénytermesztési ágazatban az egyéni vállalkozók terményeként eltérő mértékben, átlagosan 3–8%-kal alacsonyabb árszinten értékesítenek, mint a társas vállalkozások.
A gabonakereskedelemben a hozzáadott érték egyik forrása a termények éven belüli normál ármozgása, melyet az elmúlt 15 év adatait felhasználva az alábbi két ábra szemléltet búza és kukorica esetében. Ezt az ármozgást a kicsik tipikusan nem tudják kihasználni, így az ebből származó margin a gabonakereskedőkhöz, integrátorokhoz kerül.
Látni kell azonban, hogy a fentiek csak a kérdés egyik aspektusát szemléltetik. Ha pusztán az egyéni vállalkozó/társas vállalkozó/meghatározó árutermelő gazdaság szerinti eredménykimutatások sorait nézzük (AKI adatok alapján), közel sem teljesül minden esetben a méretgazdaságosságra, a nagy termelők magasabb jövedelmezőségére vonatkozó hipotézis. Sok esetben azt láthatjuk, hogy a kisgazdaságok, az egyéni gazdálkodók nem maradnak le a nagyobbaktól, sőt esetenként – látszólag, vagy valóságban is – hatékonyabban, nagyobb jövedelmezőséggel termelnek (ld. az alábbi diagramokat). Vizsgáljuk meg ennek okait és a belőlük levonható következtetéseket is!
A kistermelőknél a gazdálkodás motivációi és az eredményességre ható tényezők eltérőek a közepes és nagy gazdaságokhoz képest, mivel alapvetően más piacokra, más üzleti modellel termelnek és adottságaik is különböznek. Ami a piacokat illeti, gyakran helyi, akár retail jellegű értékesítéssel látják el közvetlen lakókörnyezetüket, ami a nagykereskedő felé történő értékesítéshez képest magasabb árat tesz lehetővé. Alacsonyabb minőségű piacszegmenseket célozhatnak meg, a hozzá tartozó mérsékeltebb költségszinttel – vagy éppen ellenkezőleg, a gyakran „kézműves” kategóriának nevezett niche piacok valamelyikére törhetnek be, egyedi szakértelmükkel, odafigyelésükkel, helyi piacismeretükkel. Látszólagos magasabb eredményességük egyik oka lehet – főként a munkaerő-igényesebb ágazatokban – az implicit, családi munkaerőköltség. A nagyobb gazdálkodók, társas vállalkozások döntően fizetett munkaerőt vesznek igénybe, míg a kisebbeknél a tulajdonos és családtagjai arányaiban saját munkaerejükből sokkal többet tesznek bele a termelésbe, ami bár valójában költséget jelent – legfontosabb erőforrásunk az időnk –, de a pénzügyi kimutatásokban nem jelenik meg. Az európai uniós módszertan ezt a jelenséget kikorrigálja, az FADN statisztikákban megtalálhatjuk az ezt figyelembe vevő eredményszámokat is, ami már reálisabb összehasonlítást tesz lehetővé. Fentiek alapján véleményünk szerint a kisebb termelőknek megvan a helyük az ökoszisztémában, azonban csupán erre nem lehet építeni a mezőgazdaság egészének felemelkedését.
Áttérve az élelmiszeripari ágazatokra, banki és nemzetgazdasági szempontból is lényeges kérdés, hogy mitől lesz sikeres egy élelmiszeripari vállalkozás ma Magyarországon? Mi itt is a hosszú távú nyerteseket/túlélőket keressük, melyhez egy komplex kritériumrendszert fejlesztettünk ki. Ha abból a hipotézisből indulunk ki, hogy a jólét alapja elsősorban a nemzetközi munkamegosztás magasabb hozzáadott értékű szegmenseiben való részvétel, akkor adódik a következtetés: egyelőre – üzemmérettől függetlenül – Magyarország ebben hátrányban van, hiszen alapvetően a nyersanyagokat exportáljuk és magasabb feldolgozottsági szinten importáljuk. Példa: nyerstejből masszív exporttöbbletünk mellett a tejtermék fogyasztásunk jelentős hányadát importból fedezzük. Ennek egyik hátrányos következménye egyébként a hazai tejtermelőkre vonatkozóan a folyamatos tejfelesleg a hazai piacon, ami nyomás alatt tartja az árakat és folyamatosan az EU-átlag alatti nyerstejárakat eredményez a belpiacon. A tejfeldolgozóknál tapasztalataink szerint leginkább a feldolgozottsági fok növelése (és a minimális margintartalmú dobozos tej értékesítés leépítése) vezet az eredményesség javulásához. Ez az irány kisebb vállalkozásokra is érvényes lehet, azonban a piaci erő, a tartós piaci jelenlét, az exportpiacokra való betörés lehetősége szempontjából a nagyobb feldolgozók helyzeti előnyben vannak és hatékonyabban meg tudják valósítani az ehhez szükséges beruházásokat is. A húsfeldolgozóknál az elmúlt évek-évtizedek tapasztalatai alapján azt láthatjuk, hogy nagyon óvatosan lehet „hosszú távú túlélőnek” nyilvánítani egy vállalkozást. Véleményünk szerint az utólag sikeresnek minősülő cégeknél a folyamatos fejlesztések, a hatékony termelést lehetővé tevő technológiai színvonal, a megfelelő szaktudás, a megfelelő fókusz (specializált, akár csak néhány termék gyártása, de azt nagyon hatékonyan és nagy mennyiségben), az igényesebb exportpiacokon való részvétel, a márkás feldolgozott termékek, a magas kapacitáskihasználtság és az innovációra való képesség jelentette a főbb sikertényezőket. Az olcsó import gyorsan megöli a tömegtermékek nem elég hatékony előállítóit, így ezen a területen csak megfelelő termelési hatékonysággal maradhatnak életben, ami a fenti sikertényezők alapján véleményünk szerint elsősorban a közepes vagy nagyobb méretű vállalkozások sajátja lehet. Itt is van helye természetesen a réspiacoknak, azonban a folyamatos alkalmazkodás, sőt a proaktív, piacot megelőző fejlődés a fennmaradáshoz elengedhetetlen.
Kikre fókuszál az EU-s, illetve a hazai támogatáspolitika?
A Közös Agrárpolitikát (KAP) azért hozták létre, hogy a lakosságnak megfizethető árú, minőségi élelmiszert, a mezőgazdasági termelőknek pedig méltányos megélhetést biztosítson. Mára a KAP több reformon esett át, alapvető célja ugyan megmaradt, de új célokkal is kiegészült, miközben eszközrendszere is átalakult.
A KAP egyik fő célja tehát továbbra is az élelmiszertermelő gazdaságok támogatása annak érdekében, hogy azok meg tudjanak felelni a 21. századi gazdasági kihívásoknak, ugyanakkor a gazdálkodóknak tevékenységüket az eddigieknél fenntarthatóbb módon, és nagyobb hatékonyság mellett kell végezniük.
A multifunkcionális célrendszer megvalósításának segítése céljából a 2014–2020 közötti támogatási időszakra vonatkozó KAP két szabályváltozást is tartalmaz:
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrár Kompetencia Központ