MENÜ

Sok a közös vonás az élsport és a gazdálkodás között

Oldalszám: 28
Agro Napló 2017.02.08.

Ezzel a gondolattal köszöntötte Dr. Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó a résztvevőket, aki az RAGT Termésverseny díjátadó ünnepségének meglepetésvendégeként adta át a díjakat a győzteseknek AGROmashEXPO Fórum színpadán.

Balról: Sümegi Zsolt, Dr. Steinmetz Ádám, Ordasi Lajos

 

A sikerorientáltságot, a szerencsével párosuló kitartást, a szorgalmat és céltudatosságot hangsúlyozta ezek közül a mintegy 100 hektáron gazdálkodó, húsmarha tartással foglalkozó olimpiai bajnok. A gazdálkodásban a bizonytalanságot jelentő évjárati hatást a vízilabdában a bírói döntések szeszélyének való kitettséggel hozta párhuzamba. Az RAGT által felajánlott díjak a 2017-es Vizes vb-re való belépésre jogosítják a jutalmazottakat.

Mivel az RAGT Vetőmag Kft. 2016-ban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, a Termelői Versenyben az elmúlt évben 10 kereskedelmi forgalomban levő RAGT kukoricahibriddel lehetett nevezni a termelők szabad választása szerint. 95-en éltek a lehetőséggel. Mivel a versenyszabályzat szerint egy parcellának legalább 15 ha méretűnek kell lennie, így ezek összterülete közel 1500 ha volt. A versenyzők az összes terület átlagában 11,56 t/ha termésátlagot értek el, ami mintegy 16 500 t kukorica szemtermést jelent.

A napraforgó versenyben az RAGT rekorderét keresték. Itt is bármely RAGT hibriddel lehetett nevezni. A 64 versenyző döntései alapján végül 3 hibrid került be a versenybe. Mivel a 15 ha-os területi minimum itt is szabály volt, összesen 960 ha került mérésre. A napraforgó esetében a termésátlag 4,2 t/ha,az összes termés több mint 4000 t volt.

-an-