MENÜ

Indul a 2017-es szezon

Oldalszám: 35

Tervezzen Güttlerrel!

2017.02.08.

Takarítson meg költséget már az év első munkaműveleteivel! Ne hagyja ki az idén sem a tavaszi bokrosító hengerezést!

2017-ben még jobb terméseredményeket szeretne elérni?

A Güttler bokrosító technológiáját az elmúlt években egyre többen sikerrel alkalmazták gazdaságukban hozamfokozás, valamint növényvédelmi célból egyaránt.

Ha optimális időben végezzük el a bokrosító hengerezést, akkor ez a művelet jótékony hatást fejt ki az egyszikű növényekre. Oly módon, hogy a stresszkezelés hatására a növény azonnal mozgósítja meglévő energiáit, valamint felveszi a talajból a télen betározódott csapadékot, valamint a tápanyagokat. Lényegében a növény egy hirtelen túlélési, fejlődési folyamatot indít el. Elindul a bokrosodás és egy szembetűnő fejlődés megy végbe az elkövetkezendő 1–3 hétben. Gyorsabban, több szál fejlődik egy tőből, tehát jobb lesz az állományunk bokrosodása, ami természetesen több kalászt és szemet fog a későbbiekben eredményezni. Jó csapadékellátottságú tavasszal előfordulhat, hogy nem terméstöbblet formájában jelentkezik a jótékony hatás (mert egyébként is nagy lesz a termés), ellenben meg fogja akadályozni a güttlerezés a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. A felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajjal és az abban lévő nedvességgel, tápanyagokkal, ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a gyökérzónában lévő talajt visszatömöríti a gyökérhez, így újra kialakulnak a talaj-gyökér kapcsolatok. Megfigyeltük, hogy a hengerezésnek a szikleveles állapotban levő gyomokra gyérítő hatása van. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt műtrágya hasznosulása szempontjából is előnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba, ezért az első adag fejtrágyát mindenképpen a bokrosító hengerezés előtt juttassuk ki. A bokrosítás időpontja a talajunk és a növényállományunk állapotától függ, kora tavasszal, amikor már rá lehet menni mezőgazdasági géppel a területünkre.

Egy közel 3000 hektáros mezőgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetője a következőket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésről:

 

„Időjárástól függően, március eleje és április eleje között minden őszi vetésű gabonánkat a Güttler-hengerrel hengerezzük. A hengerezés után kb. 10–15 nap múlva robbanásszerűen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fűfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erőteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10–15% termést növel a hengerezés.”

V. J. gépüzem vezető

 

Ha Ön is szeretné kipróbálni a Güttler-technológiát, akkor hívja kollégánkat! 
+36 30 849 8533