MENÜ

Huszár aktív – a magyar huszár

Oldalszám: 98-99
Csorba Csaba, Farády László 2017.02.08.

A fejlett országokban a korszerű növényvédelem széles körű alkalmazásának köszönhetően a károsítók által veszélyeztetett termés nagy része megmentésre kerül. A helytelen gyakorlat viszont bizonyos károsítók esetén rezisztens típusok megjelenéséhez vezethet. Európában is megjelentek már egyes herbicid hatásmódokra (pl. az ALS-gátlókra, szulfonil-karbamidokra) rezisztens gyomnövény rasszok. Magyarországon ez a jelenség még nem számottevő, de már a kalászos gabonákban is ismerünk gyomrezisztencia eseteket.

A Bayer – mint a világ vezető mezőgazdasági vállalatának – fejlesztői a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében alkották meg a Huszár aktívot. A 2017-ben már 4. szezonjába lépő készítményt sok gabonatermesztő kedvelte meg, és használta jó eredménnyel.

A Huszár aktív a klasszikus jodoszulfuron és mefenpir széfener mellett 2,4-D-etil-hexil-észtert tartalmaz. A 2,4-D észter formájának előnye változatlan gyomirtó hatás mellett a jobb felszívódás és keverhetőség. A készítmény OD formulációjának számos előnye van a gyorsabb felszívódástól a jobb esőállóságig. A Huszár aktív mellé – magasabb dózisának (1 l/ha) és a benne lévő adjuvánsoknak köszönhetően – felesleges Mero vagy más olajos adjuváns hozzáadása.

 

Hatóanyagok

A Huszár aktív fő hatóanyaga a jodoszulfuron, mely teljes dózisában (10 g/ha) kerül kijuttatásra. A jodoszulfuron, egyedülálló módon, egy- és kétszikű gabonagyomok ellen önmagában is kiváló hatékonysággal rendelkezik. A Huszár aktív kétszikűek elleni hatását is elsősorban ez a hatóanyag nyújtja.

A mintegy féldózisú 2,4-D-EHE szerepe kettős: (a) gyomirtó szerként működik, illetve (b) „aktivátor” szerepet tölt be, azáltal, hogy érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. Ennek figyelembevételével a 2,4-D-EHE a következő módon egészíti ki a szulfonil-karbamid hatást:

  1. érzékeny kétszikűek esetén gyorsítja a tünetek kifejlődését, és fokozza a hatásbiztonságot nehezített viszonyok (pl. túlnőtt gyomok, viaszos levelek) esetén,
  2. ALS-gátlókra kevésbé érzékeny kétszikűek időben való kezelése esetén javítja a hatékonyságot is,
  3. a kevésbé érzékeny kétszikű fajok (pl. veronika-félék) a kezelés idejére sokszor elvirágzanak, és kilépnek az érzékeny stádiumból. Ilyenkor segít a 2,4-D „aktiváló hatása”: hormonként stimulálja, „újraindítja” a gyomok életfolyamatait („aktiválja” azokat), melyek így újra érzékennyé válnak a jodoszulfuronra. Ezt a jelenséget a „kor-rezisztencia” megtörésének hívhatjuk.

 

Formuláció

Az OD a Bayer saját formulációs technológiája. Kipermetezéskor a készítmény felületaktív anyagai a permetcseppek külső felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A csepp így a becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad és elterül. A hatáskifejtéshez szükséges hatóanyag-mennyiség a levélen marad. A szétterült permetcseppből a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag-molekulákat. Az eső ekkor már nem tud hatékonyság-csökkenést okozni. A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak, s a levél belsejében azonnal kifejtik hatásukat.

 

Biológiai hatás

A Huszár aktív két gyomirtó hatóanyaga két teljesen különböző hatásmódot képvisel. A jodoszulfuron ALS-gátló, a 2,4-D-EHE hormon hatású. Az optimalizált aránynak és a kitűnő formulációnak köszönhetően a hatóanyagok között szinergizmus lép fel, a Huszár aktív tehát többet tud, mint a hatóanyagokat tartalmazó szólótermékek arányos elegye. 

 

Hatásspektrum

A Huszár aktív széles hatásspektrumú kalászos gyomirtó szer, mely kiváló hatékonysággal rendelkezik jó néhány fontos egyszikű gyomnövény és a kétszikű gyomok igen széles skálája ellen. Az egyszikűek közül hatékony a nagy széltippan, a vadzab (fejlettségtől függően), a kanáriköles és a perje-félék (Lolium- és Poa-fajok egyaránt). Parlagi ecsetpázsit ellen viszont a Huszár aktív nem hatékony. A kétszikűek közül említésre méltó a mezei acat, a ragadós galaj, az árvakelésű napraforgó, a parlagfű, az ebszékfű, a kamilla, a mezei pipitér, a pipacs, a tyúkhúr, a szarkaláb-félék, a vadrepce, a pásztortáska, a búzavirág, a repcsényretek, a disznóparéj-félék, a fehér libatop, a veronika-félék, az árvacsalán-félék, a mezei árvácska és a zsombor. A szulfonil-karbamidokra kevésbé érzékeny kétszikű gyomok azok, amelyeknél a 2,4-D-EHE a legtöbbször hatékonyságjavulást hoz. Ide tartoznak például a veronika-, illetve árvacsalán-fajok és a mezei árvácska. Késői kezelésnél ezeknél a fajoknál érvényesül az említett „aktiváló” hatás is.

Ábra.  A Huszár aktív átlagos hatékonysága Lengyelországban 34 kísérlet alapján

Nagyításhoz kattintson a képre

 

 

A Huszár aktív felhasználása

Kultúrák: a Huszár aktív felhasználása Magyarországon őszi búzában, tritikáléban és rozsban engedélyezett. Árpában használni nem szabad, mert egyes fajták érzékenyek lehetnek, és a készítmény depressziót okozhat.

Dózis: a Huszár aktív dózisa minden kultúrában és kijuttatási időben egységesen 1 liter/ha.

Kijuttatási idő: a Huszár aktív a kultúra bokrosodásának közepétől (BBCH25) a két szárcsomós stádiumig (BBCH32) használható fel. Őszi gyomirtásra a 2,4-D-EHE tartalom miatt nem alkalmazható.

A Huszár aktív gyomirtó tudását akkor tudja maximálisan hozni, ha az érzékeny egyszikűek 1–3 leveles korában, de – vadzab kivételével – legkésőbb a gyomok bokrosodásának végéig kijuttatjuk. Amennyiben a cél elsősorban valamely egyszikű gyomnövény elleni védelem, a kijuttatás idejét ahhoz kell igazítani. Korábbi kijuttatással jobb eredményt érhetünk el!

Kétszikű gyomok esetén az optimális stádium a 2–4 lombleveles állapot, de legkésőbb a 6–8 leveles stádiumig kell kijuttatni. Így a gyomok elleni védekezés szempontjából az optimális kijuttatás a gabona szárbaindulás kezdetéig (BBCH30) terjed. Sokszor előfordul viszont az, hogy az optimális stádiumban nem lehet szántóföldi munkát végezni. Ezért előnyös, hogy a Huszár aktív a gabona kétszárcsomós állapotának végéig biztonságosan kijuttatható. Mezei acat elleni védekezésnél különösen fontos a jó időzítés: a hajtások döntően tőlevélrózsás, max. 15 cm-es fejlettségénél permetezzünk!

Egyéb szempontok: a Huszár aktív teljes hatáskifejtéséhez 7–10 oC hőmérséklet szükséges. Ne kezeljük a gabonát vele, ha fagyos éjszaka várható, vagy az állomány valamilyen okból (rossz áttelelés, vízborítás, betegségek) súlyosan stresszelt állapotban van.

Tankkeverékek: olajos és más adjuvánsokkal keverhető, de ezek hozzáadása általában szükségtelen, és legtöbbször nem fokozzák a hatékonyságot. Előfordulhatnak viszont olyan extrém esetek, amikor javasolható 1 l/ha Mero hozzáadása a permetléhez. Ilyen lehet pl. a nagyon erős vegyes gyomfertőzés, túlnőtt egyszikű gyomok, vagy súlyos acatfertőzés. A 2,4-D miatt a Huszár aktívot ne juttassuk ki nagy dózisú UAN vagy más ammónium-nitrát tartalmú műtrágyával együtt. Cerone-val való keverése sem javasolt. Levéltrágyák keverése előtt győződjünk meg a fizikai keverhetőségről. Ilyen esetben használjunk nagyobb lémennyiséget, illetve kerüljük a nagy hőségben, tűző napon való kezelést, és a további tankkeverék partnerek alkalmazását.

Utóvetemény: ebből a szempontból a Huszár aktív megítélése azonos a Huszár OD-vel: a kalászos betakarítását követő őszön érzékeny kétszikű kultúra (pl. repce) is vethető, ha a Huszár aktív kijuttatása és a vetés között 120 nap eltelik, és ezalatt legalább 100 mm csapadék hullik. Ebben az esetben is javasolt a talaj 15–20 cm mély megművelése.

 

Rezisztencia megelőzés

A Huszár aktív a hatásspektrumába tartozó kétszikűek vonatkozásában a rezisztencia megelőzés kiváló eszköze. Hatóanyagai két különböző HRAC (herbicid rezisztencia akció bizottság) osztályba tartoznak: a jodoszulfuron a B osztályba, míg a 2,4-D-EHE az O osztályba tartozik. A jövőben egyre inkább követelmény lesz, hogy olyan készítmények kerüljenek a gyakorlatba, amelyek több, egymástól távoli osztályba tartozó hatóanyagot tartalmaznak, s ezáltal képesek a gyomrezisztencia kialakulását megelőzni. A kétszikű gyomok vonatkozásában a Huszár aktív ennek a követelménynek kiválóan megfelel. 

 

Ajánlás

Kedves Olvasó, ha az Ön gabonatábláiban nagy széltippan, vadzab, vagy perje-félék is károsítanak a kétszikű gyomok (pl. mezei acat, ragadós galaj, ebszékfű, árvakelésű napraforgó) mellett, a Huszár aktív az Ön gyomirtója! A kiváló egyszikű hatás mellett magas szintű, biztonságos kétszikűek elleni hatékonyságot nyújt Önnek a Bayer kalászos gyomirtó szere, s mindezt igen kedvező költségszinten. Javasoljuk, hogy feltétlenül használja a 2017. évi tavaszi gyomirtási szezonban is a Huszár aktívot, a magyar huszárt!

 

Farády László és Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.