MENÜ

Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

Oldalszám: 101

Axial One a kalászosok gyomirtó szere

Tóth Csantavéri Szilvia 2017.02.08.

Évről évre egyre nagyobb figyelmet igényel a kalászosok gyomirtása. A változó gyomflóra a jól bevált gyomirtási technológiák sikerességét nagyban befolyásolja.

A megszokott hagyományos búza gyomok – mint a pipacs, szarkaláb, ebszékfű (lásd 1-2. fotó) – mellett szembetűnő az egyszikű gyomnövények tömeges megjelenése. Szinte egyik évről a másikra korábban nem látott mértékű nagy széltippan, vadzab, tarackbúza vagy ecsetpázsit fertőzés tapasztalható egyes táblákon (lásd 3. fotó).

1-2. fotó: hagyományos gyomnövények kalászosban (szarkaláb, pipacs)

 

3. fotó: erős nagy széltippan fertőzés

 

 

A változó gyomflórának számos oka van, melyek közül a legjelentősebbek:

  • szokatlan, szélsőséges időjárási körülmények: enyhébb időszakok télen, a folyamatosan csírázó gyomok megerősödnek a tavaszi gyomirtás idejére (lásd 4. fotó), csökkenő fagyos napok száma, az évelőek túlélőképlete megerősödik, erőteljesebb mezei acat kihajtás tavasszal, egyenetlen csapadékeloszlások a vegetációs idő folyamán, vontatott, elhúzódó kelés, szárazabb évjáratokban a gyors felmelegedést hozó időszakok, szokatlan csírázási ütem, és a gyors felmelegedést mutató, rövid tavaszokon kevesebb figyelem, idő marad a kalászosok gyomirtására, 
    4. fotó: enyhe tél (korai gyomosodás búzában)


  • változó talajművelési rendszerek, csökkent-, forgatás nélküli-, sekély talajművelés terjedése,
  • ellenőrizetlen külföldi vetőmag-használattal megnő az egyszikűek felszaporodásának kockázata,
  • változó termesztéstechnológia, korábbi, szeptemberi vetésidő, hibrid kalászosok elterjedése, kisebb vetőmagmennyiség.

 

A változó gyomflórában eredményes gyomirtáshoz feltétlen szükséges a megfelelő, széles spektrumú, megbízható hatékonyságú, szelektív gyomirtó szer kiválasztása. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha ismerjük a területünket, a táblánk gyomviszonyait és a rendelkezésre álló készítményeket. A felszaporodó egyszikűek már viszonylag alacsony számú előfordulásukkal is jelentős terméskiesést okozhatnak (pl. héla zab 5 db/m2), ezért védekezni szükséges ellenük.

Az Axial One kalászos gyomirtó szer segítséget nyújt ebben.

A készítmény kettős hatóanyag-tartalmú, a jól ismert floraszulam mellett tartalmaz egy új hatóanyagot, a pinoxadent, ami kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a kalászosok egyszikű gyomnövényei ellen. A kezelés időpontjában különböző fejlettségű gyomnövényeket kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

A gyomirtó szer a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően széles gyomirtási spektrummal rendelkezik, egy menetben kijuttatva nyújt megoldást mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomnövények ellen. Hatékony a kalászosok legfontosabb gyomnövényei ellen, gyomirtási spektrumába tartozik többek között a nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit, galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, ebszékfű, repcsényretek, vadrepce, repce árvakelés, tyúkhúr. Emellett mellékhatással rendelkezik a mezei acat ellen, a kezelés időpontjában tőlevélrózsás acat nem megy magszárba, a búza kalászszintje alatt marad és magot nem érlel.

A felszaporodófélben lévő, egyre nagyobb területen gondot okozó nagy széltippan ellen a hagyományosan használt készítményekhez mérve kiemelkedő gyomirtó hatással bír az Axial One készítmény. Az ősszel és tavasszal is csírázó, a kezelés időpontjában különböző fejlettségű széltippanokat kitűnő hatékonysággal irtja, szinte bármely fenológiában.

A készítmény állománykezelésre alkalmas, a gyomnövények megjelenésétől függően kijuttatható ősszel, illetve tavasszal is.

A készítmény folyékony formulációjú, javasolt dózisa 0,75–1,3 l/ha. A magasabb dózist későbbi kijuttatáskor, fejlettebb gyomnövények esetében ajánljuk.

Valamennyi engedélyezett kultúrában a készítményt egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal lehet felhasználni.

Utóvetemény-korlátozás nincs, bármely kultúra vethető az Axial One használata után.

Zab és durumbúza kivételével bármely kalászos gabonában biztonsággal használható.


Tóth Csantavéri Szilvia
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.