MENÜ

Az RAGT hibridek bírják a versenyt

Oldalszám: 50
2017.01.19.

Lezárultak a 2016. évi termelői versenyek, és az RAGT hibridek is ott voltak az élmezőnyben. A Magyar Kukorica Klub Termésversenyében a MEXINI-vel induló öt termelő közül hárman vehettek át díjat a díjátadón. Az RAGT Termelői Versenyben pedig 4 különböző kukoricahibriddel is nyerni lehetett.

Az idei év időjárási viszonyai kedveztek a tendenciának, miszerint egyre többen választanak kukoricahibridet a középérésű csoport végéről vagy a késői csoport elejéről. Így többéves viszonylatban is kimagasló terméseredmények születtek az idei RAGT Termelői Versenyben is. Pedig itt nem virágcserépben folyik a versenyzés. A terméseredmények minimum 15 hektár átlagát tükrözik.

Mivel az RAGT Vetőmag Kft. idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, így saját termelői versenyünkben ebben az évben 10 kereskedelmi forgalomban levő RAGT hibriddel lehetett nevezni. Mivel a forgalomban levő anyagok a megfelelő termőhelyi környezetben, és a hozzávaló technológiával mind kimagasló eredményre képesek, ezért kár lett volna korlátozni a vállalkozó kedvű termelők szabad választását. Az egyedüli feltétel a minimálisan 15 ha méretű versenyparcella megléte volt. A döntés helyességét igazolta, hogy különböző hibridek vitték el a pálmát a különböző országrészekben.

A versenyre 95 kukoricaparcellát neveztek be a termelők. A hibridek közül négynek a DUO változata is indult, mely lehetővé tette, hogy a nehezen irtható évelő, vagy rizómás egyszikűekkel fertőzött területtel rendelkező gazdák is elérhessék a versenyképes termést. A CADIXXIO DUO (FAO 460) például több helyen is túllépte a 13 t/ha-os szintet. A DUO System® gyomirtási rendszerrel kapcsolatban részletes információ található az RAGT DUO fajtaválasztékát bemutató honlapján, a www.duokukorica.hu-n.

A prímet idén a MEXINI (FAO 490) nevű új hibrid vitte, melynek termése a Dél-Dunántúlon a 15 t/ha-t is meghaladta. 13 t/ha-os termést pedig minden régióban sikerült vele elérni. Magas termőképessége mellett stressztűrése és termésstabilitása is kiváló, mely lehetővé teszi, hogy a hibrid szinte minden körülmények között átlag fölött teremjen.

MEXINI

 

Az RGT LEXXTOUR (FAO 480) tavaly már megmutatta tudását, amikor többen is neveztek vele a Magyar Kukorica Klub Termésversenyében. Nem döntöttek rosszul, hiszen ketten is díjat nyertek. A fajta hivatalosan bemért termése a szárazabb 2015. évben is 14,29 t/ha volt, melyet idén az RAGT Termelői Versenyben ismételt meg. Egy ilyen eredmény már önmagában is büszkeségre ad okot a termelőnek. Hát még ha egy díjjal is elismerik a teljesítményt.

Még a korai csoportban is, minden régióban legalább 12 t/ha fölötti termés kellett a győzelemhez. Ezt a PHILEAXX (FAO 390) rendre teljesítette, de szép számmal voltak 13 t/ha fölötti eredményei is. Ez a hibrid 2010-ben robbant be a piacra, amikor is rögtön első lett a Magyar Kukorica Klub TOP 20 kísérletének FAO 300-as csoportjában. Az ezt követő években az MKK Termésversenyében nyert évről évre hol egyik, hol másik régióban, és az üzemi táblákon is jól teljesített. Most újra bebizonyította, hogy nem véletlenül sorolják évek óta Magyarország legnépszerűbb hibridjei közé.

Lássuk mi a helyzet a napraforgók terén! Sokszor kapunk olyan véleményt, hogy „szépek ezek a kísérleti eredmények, de vajon tudják-e ezt a hibridek üzemi körülmények között is?” Vállaltuk a kihívást, és idén egy olyan napraforgóversenyt hirdettünk, ahol kifejezetten a rekordereket és a rekordterméseket kerestük.

A napraforgók versenyében 63 parcellát neveztek a termelők. Az idei eredmények is bizonyítják, hogy a HO ma már termésszintben is abszolut versenyképes a hagyományos olajnapraforgókkal. Szoros verseny alakult ki ugyanis a MOOGLLI HOCL és a SIKLLOS CL között, melyet a SIKLLOS CL csak egy hajszállal nyert meg. Terméseredménye az idei rekordunk: 5,34 t/ha napraforgó szemtermés üzemi körülmények között. De a MOOGLLI HOCL-nek sem kell szégyenkeznie, hiszen az 5 t/ha-os termésszintet ő is meghaladta.

SIKLLOS CL

 

MOOGLLI HOCL

 

Mindezekhez a teljesítményekhez azonban a fajta mellett szükség volt a gondos és hozzáértő termelőkre is, akik nagy tapasztalattal, és jó érzékkel választották ki a területi adottságaikhoz legjobban illő hibridet, és a legjobb technológiát alkalmazva fáradhatatlanul ápolták az állományukat, hogy a növények génjeibe kódolt tudás a felszínre juthasson. Ezúton is gratulálunk nekik! 

 

Teljesítményüket nagyra értékeljük, és azzal is el kívánjuk ismerni, hogy díjaikat nem zárt körben, hanem a nagyközönség előtt, az AGROmashEXPO nagyszínpadán vehetik át január 27-én a Hungexpo vásárváros G pavilonjában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk. Mindazokat, akik már tapasztalták, és azokat is, akik csak most tanulják, hogy az

RAGT – a másik út a sikerhez!

www.ragt.hu

www.duokukorica.hu
www.facebook.com/ragt.vetomagkft