MENÜ

Szeresse munkáját a szakember!

Oldalszám: 42-43
Hardi Judi 2016.11.09.

Landini 7-175 típusú, 175 lóerő teljesítményű mezőgazdasági vontatót vásárolt a jánoshalmi szakiskola. A Landini 7-es szériája 160-tól 215 lóerőig terjed.

A 6 hengeres erőforrás az FPT-től érkezik, turbóval, töltőlevegő visszahűtővel rendelkezik, a károsanyag-kibocsátási szabványoknak való megfelelést pedig SCR rendszerrel a motoron kívül oldja meg. A Roboshift sebességváltókat a Landini ezen szériájába a ZF szállítja, ami tulajdonképpen egy csoportonként terhelés alatt kapcsolható fél-powershift váltó, viszont a váltó feletti elektronikus kontrollnak köszönhetően a csoportok között is terhelés alatt kapcsol. A gép kényelmi és munkát támogató felszerelése teljesen 21. századi, méltán reprezentálja a szintet, ahová a Landini fennállásának 132 éve alatt eljutott. A gyártó külön kifejezte örömét, hogy ezzel a géppel hozzájárulhatott a magyar szakképzés színvonalának emeléséhez, ami számára különösen fontos fő importőrének, az Axiál Kft. központjának közvetlen közelében.

Több mint nyolcvan éve foglalkozik agrár szakemberek képzésével a jánoshalmi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A Bács-Kiskun megyei tanintézmény 1933-tól tartozik a Földművelődésügyi Minisztériumhoz, az iskola története egy gazda osztály indulásával indult – emlékszik vissza Taskovics Péter igazgató. Az iskolában a hatvanas-hetvenes években indult a gépészképzés – ez máig a legnépszerűbb szak. A rendszerváltás után, a kilencvenes években indult a szakközépiskolai képzés – ma már szakgimnáziumként működnek.

Az iskola hírneve messzire eljutott, egyre több és több olyan diákot veszünk fel, aki nem a megyéből jön. Messzebbről is érkeznek tanulók, van, aki Pest megyéből szeretne hozzánk jönni. Nagyon büszkék vagyunk erre, a mezőgazdasági gépész és gépésztechnikusi szak jó hírneve messzire eljutott. Persze nem csak gépésznek tanulhatnak nálunk a fiatalok, a lányok körében például egyre népszerűbb az állategészségügyi technikus szakirány, illetve továbbra is többen vesznek részt a felnőttképzésünkben.

„A diákok nem szájhagyomány útján terjesztik az iskola jó hírnevét, hanem rátermettségükkel, tudásukkal bizonyítanak: sikeresen szerepelnek a későbbi felvételiken.”

Nem csoda a jó eredmény. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, ehhez pedig megvannak a megfelelő eszközeik. A gyakorlati órákon 43 gép áll rendelkezésre, ezenfelül pedig több olyan gép is található az iskola tulajdonában, amelyeket a gyerekek naponta szétszednek, majd összeszerelnek. A képzés végére már alaposan ismerik nem csak a gépeket, de egyes alkatrészeiket is. Sokat segítenek ebben a különböző nagyobb gyártóktól érkező részegységek, például az Audi gyárból, de az Axiál-tól is gyakran érkezik a gyakorlathoz szükséges eszköz.

Az elmúlt év gazdálkodása sikeres volt – mondta el az Agro Naplónak Taskovics Péter –, így három tanműhely építésére is lehetőségük volt, illetve önerőből tudtak Landini erőgépet vásárolni – e jeles alkalmon lapunk is részt vett.

Jelenleg 440 diákja van az iskolának, közülük körülbelül 200-an kollégiumi lakók. A férőhely pedig évről évre szűkösebb: az intézmény népszerűsége töretlen, és a messzi városokból érkező diákok elszállásolása nem mindig a legegyszerűbb.

De a jánoshalmi diákok nem csak a gyakorlat miatt szeretnek iskolájukban tanulni. Az órák mellett több játékban, versenyen vesznek részt. Ezek közül az egyik legnagyobb a gödöllői Szent István Egyetemmel közösen szervezett (főszponzor az Axiál) Dr. Szabó Gusztáv Gépészvetélkedő. Részt vesznek – bár kicsit később kapcsolódtak be – az Agro Napló által szervezett versenyen is. Fontosak ezek a versenyek, hiszen ezeken az alkalmakon a nagyobb cégek is „meríthetnek” a tehetséges diákokból, a nebulóknak alkalmuk van megmutatni, mit tudnak. A képzést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, nem ritka, hogy a jánoshalmi óvodásoknak is megmutatják a tangazdaságot, az apróságok megnézhetik, mi minden zajlik a területen.

Arról már nem is beszélve, micsoda ünnep minden évben a gépes ballagás. Az idei évben rekord is dőlt: júniusban 121 géppel vonultak fel a végzős fiatalok Jánoshalma utcáin, meséli az igazgató.

„Büszkék magukra a gyerekek, és ez a legfontosabb. Szeretnénk, ha nem csak jó szakembereket nevelhetnénk belőlük, hanem olyan felnőtteket, akik igazán szeretik a munkájukat.”

-hj-