MENÜ

A hatékony gabonatermesztés titkai

Oldalszám: 14
2016.11.09.

Magyarország területének ötödén kukorica- vagy búzatermesztés folyik és ez a tevékenység hozzávetőlegesen 200 ezer család életét érinti közvetlenül. Sem makro-, sem mikroökonómiai szempontból nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű és hatékonyságú munka folyik a földeken. A fejlesztésre, javulásra mindig van lehetőség.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

 

Mi a megoldás?

Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A kukorica és búza teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértő partnereik segítségével. Részletesen kitérnek a talajelőkészítéstől a tápanyag-utánpótláson és növényvédelmen át a betakarításig és értékesítésig szinte mindenre. Sok olyan hasznos újdonság és információ fog elhangozni, amit eddig a nagyközönség nem ismert. A következő kérdésekre keresik a választ:

  • Hogyan kerülje el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a földmunkák, gépigény, talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • Hogyan válasszon megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • Mik azok a bevált nyugat-európai praktikák a tőszámváltoztatás és sortávolság területén, amiket még alig alkalmaznak itthon?
  • Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • Hogyan tudják a gazdák a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • Milyen pályázatok segítik a fiatal és a nem fiatal gazdákat a közeljövőben, hogyan készüljön rájuk?
  • Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • Hogyan nyerjünk milliókat csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

 

Kiknek szól a konferencia?

És hogy kiknek szól? Azoknak a fiatal gazdáknak és kezdő termelőknek, akik keresik a legjobb megoldásokat, többet és hatékonyabban akarnak termeszteni, mint az elődeik. De azoknak is, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, de talán pont ezért a megszokásaik rabjai, ám nem mondtak le arról, hogy egyszer utolérjék termelékenységben a nyugatot.

 

A kukorica és búza konferenciasorozat három helyszínen kerül megrendezésre a következő időpontokban:

 

2016. november 24.

Budapest

2016. december 15.

Kaposvár/Szekszárd

2017. január 18.

Debrecen

 

A konferencia részleteiről további információ valamint jelentkezés az eseményre az alábbi oldalon lehet:

http://www.magro.hu/konferencia/

 

Tartson velünk! 

Kérdés esetén keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Balla Dalma, rendezvényszervező

Telefon: 06-20/446-1940

E-mail: [email protected]