MENÜ

S&P felminősítés: tovább élénkülő kereslet a magyar eszközök iránt

Oldalszám: 12-13
Rátkai Orsolya 2016.10.06.

A Standard & Poor’s szeptember 16-án felminősítette Magyarországot, ami meglepte a csak kilátásjavításra számító piacot. Ezzel immár a három nagyból két hitelminősítőnél is a befektetésre ajánlott kategóriába kerül Magyarország. A felminősítést követő 1 hét során a forint közel 1%-ot erősödött az euróval szemben, a másodpiaci hosszú kötvényhozamok 9–17 bázispontot csökkentek, a külföldiek tulajdonában lévő állampapír-állomány pedig csaknem 100 milliárd forinttal bővült. A piaci várakozások szerint akár novemberben sor kerülhet arra, hogy a harmadik hitelminősítő, a Moody’s is befektetési kategóriába emelje vissza a hazai eszközök minősítését.

Meghozta gyümölcsét az elmúlt években végrehajtott sok fájdalmas gazdasági kiigazítás, a májusi Fitch felminősítés után szeptember közepén a Standard & Poor’s is – meglepetésre – javított Magyarország adósság-besorolásán. A forintban és devizában denominált hosszú távú államadósságra vonatkozó korábbi BB+ minősítést BBB mínuszra emelte stabil kilátások mellett (a rövidtávú adósságra vonatkozó besoroláson is javított az S&P). Ez egy lépésben két fokozat javításnak is megfelel, a legmerészebb várakozások szerint is csak a kilátások javítására lehetett számítani. Az S&P, úgy tűnik, már nem mehetett el szó nélkül a stabil növekedési, javuló költségvetési kilátások, valamint tartósan magas külső egyensúlyi többletet és csökkenő állam- és külső adósságot jelző statisztikák mellett. További pozitívumként emelte ki a hitelminősítő az adósságon belül a csökkenő deviza-részarányt, és hangsúlyozták, Magyarországnak 2009 óta nem volt fizetési mérleghiánya. A nem várt döntés hatására – sem piaci, sem elemzői várakozásokban nem szerepelt egy mostani felminősítés – pénteken féléves csúcsra erősödött a forint, majd később korrigált. A felminősítést követő időszakban további forinterősödés, illetve az állampapírok iránti kereslet növekedése várható. Az S&P döntésével Magyarország immár második befektetési fokozatú minősítését nyerte el, ami a nemzetközi befektetési bankoknál elegendő lehet ahhoz, hogy befektetésre ajánlja a magyar állampapírokat, illetve azok a befektetési portfólió részévé váljanak.

Az S&P felminősítést követő egy hétben érezhetően nőtt a kereslet a hazai eszközök iránt. A magyar dollárkötvények jelentős hozamcsökkenést mutattak, és jelentősen szűkült a 3 hitelminősítőnél befektetési fokozattal rendelkező Románia dollárkötvényei és a magyar papírok közötti hozamkülönbség is. A két hitelminősítőnél elért befektetési fokozatú adósminősítés egyes külföldi befektetési bankok protokollja szerint a devizában denominált kötvények tartását teszi lehetővé, míg a három vezető hitelminősítőtől begyűjtött befektetési fokozatú besorolás a hazai devizában denominált eszközökbe történő befektetést is lehetővé teszi. A harmadik befektetési fokozatú besorolás megszerzésére Magyarország esetében november elején kerülhet sor, amikor a Moody’s is felülvizsgálat alá veszi Magyarországot, mely a várakozások szerint újabb felminősítést eredményezhet.

Így az, hogy a hosszú lejáratú állampapírok két számjegyű hozamcsökkenést mutattak az S&P döntést követő héten (miközben a görbe rövid vége lényegében nem mozdult) elsősorban a novemberi felminősítés piaci beárazását tükrözi. A felminősítést követő első három kereskedési napon csaknem 100 milliárd forintnyi magyar államkötvény került külföldi kézbe (3%-os bővülés). A Morgan Stanley elemzése szerint további közel 700 millió dollár érkezhet a hazai kötvénypiacra jövő évtől, a következő index-felülvizsgálatot követően. A JP Morgan ennél is optimistább, elemzése szerint, ha nem is azonnal, de rövidtávon 1–1,5 milliárd dollárnyi tőke érkezhet a hazai kötvénypiacra. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a magyar államkötvények csak az alacsony európai kamatkörnyezetben vonzó befektetési eszközök (ahol a román és lengyel papírok is konkurenciát jelentenek), a globális befektetők a politikai és stabilitási kockázatokat felvállalva Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten mazsolázhatnak a befektetési fokozatú, ám magasabb hozamot kínáló állampapírokból. Egy esetleges amerikai kamatemelés – amire pedig az idén még számítani lehet – viszont a feltörekvő régióból szívhatja el a devizakötvény-keresletet.

A felminősítés kedvező rövidtávú hatásából a hazai részvénypiac sem maradt ki, a döntést követő első kereskedési napon a BUX-index 2007 óta nem látott csúcsot ért el, miközben folytatódott az év elején megindult, majd kisebb szünet után a nyár elején újra felfutó tőzsdei forgalomnövekedés. A hazai részvények egyébként is jól teljesítettek az idei évben, a BUX 18%-os pluszt mutat 2016-ban, miközben a régiós tőzsdei mutatók mínuszosak az idei év eddig eltelt részében. A blue chipek közül az OTP és a Mol 20% feletti idei emelkedésével mutat kiugró teljesítményt. Magyarország befektetési fokozatú adósminősítésével, főleg azt követően, ha a Moody’s is javít a besoroláson, a globális index-követő portfóliók számára elérhetővé válnak a hazai részvények is. Ebből elsősorban a likvid és nemzetközi összevetésben is észrevehető méretű vállalatok profitálhatnak.

Rátkai Orsolya
OTP Bank Elemzési Központ