MENÜ

Talajjavítás – alap a sikerhez

Oldalszám: 43
2016.09.06.

Miért fontos a talajok javítása? Milyen okok vezetnek a talajok leromlásához? Milyen modern talajjavító lehetőségek állnak rendelkezésünkre?

A talajaink termőképessége döntő fontosságú a szántóföldi növénytermesztés sikere szempontjából, ezért alapvető, hogy megőrizzük, sőt javítsuk talajaink termékenységét. 

A modern mezőgazdaság sok kihívást támaszt a talajokkal szemben. A talajok degradációját a természetes okok mellett antropogén eredetű tényezők is erősítik. A talajsavanyodás, -tömörödés, gátolt szárbontás csak néhány a leggyakoribb talajproblémák közül.

Fontos, hogy ne nyugodjunk bele ezekbe a változásokba, hiszen a legtöbb esetben gazdaságosan használható eszközök állnak rendelkezésünkre a problémák kezelésére. A hatékony talajjavítás alapja a talajmintavétel és -vizsgálat. Ez alapján lehet diagnosztizálni a kialakult problémát és meghatározni a leghatékonyabb beavatkozást.

A gyakorlatban tapasztalható problémák legtöbbje a talaj kalciumtartalmának kimerülésével áll összefüggésben. Azon túl, hogy a termesztett növények számára a kalcium létfontosságú – hiszen a sejtfal kialakulásában vesz részt, így hiányában nem tud egészséges gyökérzet és szár képződni – a kalcium a talajban is fontos szerepet tölt be. A kalcium a talaj pH-t – a termesztett növények számára ideális – semleges tartományban tartja, így biztosítja a talaj optimális tápanyag szolgáltatását és javítja a talaj szerkezeti elemeinek stabilitását.

A Timac AGRO számára mindig fontos volt a kijuttatott tápanyagok hasznosulásának maximalizálása. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő állapotú talaj. A PHYSIOMAX talajjavító használata mindenki számára egyszerűen kivitelezhető. Nagyfokú hatékonysága az alapanyagnak és a gyártástechnológiának köszönhetően megkérdőjelezhetetlen. Már a kijuttatás utáni hetekben kifejti pH-korrekciós hatását és kedvezően befolyásolja a talaj szerkezetét, javítja vízháztartását. Könnyen felvehető kalciumot és magnéziumot biztosít a növények számára. Ezen túl PHYSIO + biostimulátor tartalma – a talajjavítók között egyedülálló módon – a növény gyökérfejlődését aktívan fokozza. Így biztosít extra gyökértömeget az intenzív tápanyagfelvétel érdekében.

A Timac AGRO kibővített talajaktivátor termékcsaládja a talaj biológiai aktivitását növeli. A SOLACTIVE és a KALISOL a tarlóhántás során a talaj felső rétegében bedolgozva a kompromisszum nélküli szárbontás lehetőségét nyújtják. Makro- és mezoelem tartalmuk jelentősen támogatják a mineralizációt és a növények harmonikus tápanyagellátását. A PHEOFLORE biostimulátor tartalmuk – igazolt módon – a talaj mikroflórájának gyors felszaporodását segíti. 

Talajjavítással és növénytáplálással kapcsolatos személyre szabott javaslatért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját.

 

 

www.timacagro.hu