MENÜ

Repcetermesztés jövedelmezően EURALIS hibridekkel

Oldalszám: 23
Bognár Mihály 2016.08.09.

Az őszi káposztarepce helye a hazai vetésforgóban megkérdőjelezhetetlen, a repce beillesztésével a vetésforgóba megtörhető a túlzottan egyhangú kalászos és tavaszi kapás növényekre alapozott gyakorlat. Igen fontos érv még a repce mellett, hogy a napraforgóéval megegyező határonkénti hasznot realizálhatunk már a nyár derekán.

Az elmúlt évtizedben jelentős technológiai előrelépés volt tapasztalható hazánkban ennek a kultúrának az esetében is.

A hibrid technológia elterjedése húzta magával a növényvédelem fejlődését is, mivel a repcehibrideket alacsonyabb tőszámmal vetik, így az őszi védekezés a gyomosodás ellen kiemelt fontosságú lett. Fontos, és ma már kihagyhatatlan technológiai elem a regulátorozás, amely a biztonságos áttelelés feltétele. A gyommentesen tartott, és megfelelő fenológiai stádiumban áttelelő repceállomány a magas terméshozam, és így a jövedelmezőség alapfeltétele. A termesztés során kiemelt fontosságú az időzítés, az optimális időben elvégzett vetés, a megfelelő fejlettségi stádiumban megtörtént kezelések (gyomirtás, növényvédelem) kulcsfontosságúak az eredményesség szempontjából. Legalább ilyen fontos a betakarítás időpontjának pontos meghatározása, a túlérett állapotban történt aratás igen komoly pergési veszteséggel járhat, így csökkentve a hektáronkénti hozamot és a jövedelmezőséget.

Az intenzív technológiában rejlő lehetőség maximális kiaknázásához csúcsteljesítményű repcehibridekre van szükség, ennek az igénynek megfelelően az Euralis a 2016-os szezontól két új, kiemelkedő teljesítményre képes repcehibridet mutat be.

Az ES FLAMENCO egy korai éréscsoportba tartozó újdonság, amely elsőrangú adaptációs képességének köszönhetően az ország minden repcetermesztő régiójában magas szintű teljesítményre képes. A másik újdonság az ES IMPERIO a középérésű csoportot erősíti, és már bizonyította kiemelkedő termőképességét, a 2015-ös NEBIH regisztrációs kísérletekben számos helyszínen 5,8 t/ha feletti eredményeket produkált. A hagyományos technológiával gyomirtható repcehibridek mellett a 2015-ös szezon óta már a Clearfield technológia is elérhető az Euralis hibrid-szortimentjében. Az ES AQUAREL CL a korai éréscsoportban kiegyensúlyozott teljesítményre képes, az új Clearfield technológiának köszönhetően a szükséges kezelések egy nagyobb időintervallumban végezhetők el, emellett a nehezen irtható kétszikű gyomok ellen is hatékonyabb a védekezés.

Az új bevezetések mellett számos már jól bevált repcehibrid gazdagítja az Euralis szortimentjét, a korai szegmensben az ES DARKO és az ES NATALIE, a középérésű csoportban pedig az ES MERCURE már számos termelő bizalmát elnyerték. Legyen szó bármilyen éréscsoportról vagy technológiáról, az Euralis repcehibridek kiemelkedő hozamokkal és termésbiztonsággal járulnak hozzá a jövedelmező repcetermesztéshez.

Bognár Mihály
termék-, marketingmenedzser,
Euralis Kft.