MENÜ

Őszi hígtrágyázás N-LOCK-kal

Oldalszám: 17

A legolcsóbb nitrogén forrás…

2016.08.09.

Az elemzések szerint a mezőgazdasági termelők egyre nyitottabbak a környezetvédelem, az új technikák, mint például a trágyafeldolgozás megismerése iránt, azonban további – ösztönzőkön keresztül is ható – erőfeszítésekre van szükség, amely nem minden esetben pozitívan hathat a gazdaságok, üzemek hatékonyságára.

N-Lock™ egy nitrogénstabilizátor, amely a hígtrágya, szervestrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), kijuttatásakor optimális terméspotenciált és kevesebb nitrogénveszteséget eredményez. Ezáltal az N-Lock különösen a nagy nitrogén igényű növényi kultúráknak biztosít optimális nitrogénfelhasználást (kalászos gabonák, őszi káposztarepce).

A modern formulációjú készítmény egyszerűen alkalmazható és hosszú hatástartammal rendelkezik. Ezt a hosszú hatást kell az őszi kijuttatsá során figyelembe venni.

A koncentrált állattartás egyik legnagyobb gondja a nagy mennyiségű trágya tárolása és hasznosítása. E két feladatot úgy kell megoldani, hogy a keletkező trágya ne fertőzze a talajvizet, ne terjesszen kórokozókat és gyommagvakat, kellemetlen szagával ne szennyezze a környezetét.

A folyamatosan keletkező trágya közvetlenül csak szakaszosan és az év kisebb hányadában hasznosítható a mezőgazdaságban. Ezért a trágya átmeneti tárolásáról és viszonylag rövid idejű kiszórásáról gondoskodni kell.

A hígtrágya nem tekinthető szennyvíznek, értékes tápanyag, amelyet a növénytermesztésben kell felhasználni (1. ábra).

 

 

A nitrogén stabilizátor szerepe a táp­anyag-­utánpótlásban

A hígtrágya összes N-tartalmának 40-70%-a ammónium-N formában van, a többi pedig könnyen bomló szerves N. A szerves N is rövid időn belül ammónium-N formává alakul, ami nem mozgékony. Ha az N-Lock segítségével blokkoljuk a nitrifikációt, akkor a lemosódás kockázata csökken, a hígtrágya hasznosulása nő.

A nitrogén stabilizátort természetesen szerves trágyához is hozzá lehet adni. Ekkor a NO3- kimosódás – főleg a téli időszakban – csökkenthető, ezáltal a talaj nitrogén használata optimálisabb lesz.

A kísérletek során sertés­trágyába juttattak nitrogén stabilizátort, és ezáltal megnövekedett ku­­ko­­­ri­catermésre lettek fi­­gyelmesek, főleg, amikor nitrapirint, használtak stabilizátorként.

Hasonló eredményeket hoz­tak a rozsföldeken végzett kísérletek, a szarvasmarha hígtrágyával, összehasonlítva a nitrogén stabilizátor nélküli trágyázással.

A kutatások azt is visszaigazolták, hogy az ősszel a szarvasmarha hígtrágyához adott nitrogén stabilizátor csökkenti az NO3- veszteséget télen. Maga a téli időszakban történő nitrogén kimosódás nagymértékben attól is függ, hogy mikor adjuk a stabilizátort a trágyához.

Összegezve, a téli NO3- veszteség függ a talaj nedvesség elvezető képességétől, a trágya típusától és állagától – N tartalmától természetesen – és a bevitelt követő csapadék mennyiségétől.

"Akiyama (Evaluation of effectiveness of enhanced-efficiency fertilizers as mitigation options for N2O and NO emissions from agricultural soils: meta-analysis. 2010.)"

 

Mindent összevetve az ésszerű használat és a megfelelően beállított mennyiségek lehetnek az N-Lock alkalmazásának jövőbeni sikerfaktorai, továbbá az organikus és intenzív kultúrák egyfajta vegyes alkalmazása.

Az intenzív mezőgazdaság jövőbeni (és jelenlegi) nagy kihívása kettős: a gazdasági és környezeti hatások összehangolása, közös maximalizálása.

Ennek egyik lehetséges alternatívája a nitrogén hatékonyság növelése olyan trágyatípusokkal, amelyekben döntő hányadban szerepel nitrogén ammónium (NH4+) formában.

Ezen technológiák közös jellemzője, hogy a „nem produktív” nitrogén mennyiségét csökkentik.

Az N-Lock alkalmazása tehát két veszteségforma, a lemosódás és a denitrifikáció megelőzésén keresztül is javítja a hígtrágya hasznosulását.

 

Dózis: 

2,5 l/ha N-Lock A kijuttatási dózis a kultúra állapotától valamint a trágya típusától és mennyiségétől függetlenül állandó.

FELHASZNÁLÁS:

Az N-Lockot a hígtrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol) illetve a biogázfermentációs maradékok kijuttatása előtt közvetlenül a szállítóeszköz tartályába, vagy a kijuttató eszköz tankjába kell keverni.

 

A pontos adagolást segítő adapter